(StudentTorget.no):

Årets søkertall til høyere utdanning ble lagt frem på fredag, og aldri før har så mange mennesker søkt seg til høyere utdanning i Norge. I år var det nesten 120 000 personer som søkte gjennom Samordna opptak, en oppgang på 2750 søkere fra i fjor.

Antallet studier har også økt fra i fjor. I år kunne søkere velge mellom 1350 ulike studier ved de 43 utdanningsinstitusjonene som er del av Samordna opptak.

 

Gode tall for lærerutdanningen

I år har det vært en økning på henholdsvis tre og fem prosent på søkere til grunnskole- og barnehagelærerutdanningen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er svært positiv til tallene, som har hatt en økende stigning siden 2008 på 60 prosent, da søkertallene lå på bunnivå.

- For å bygge den kunnskapsskolen og videreutvikle skolen vi har i dag, så er vi helt avhengig av å ha gode lærere. Vi er helt avhengig av å få engasjerte studenter, og engasjerte unge mennesker til å velge seg inn på lærerstudiet. Og derfor er det veldig bra å se at lærerutdanningene blir mer populære, forteller Røe Isaksen.


Den nye regjeringen har satset stort for å få flere til å søke seg inn på lærerutdanningen, og har bevilget over 300 millioner kroner ekstra for å øke kompetansen blant landets lærere gjennom etter- og videreutdanning. Årets søkertall derimot, viser en liten nedgang i antall søkere til faglærerutdanningen.

- Det burde bekymre oss. Vi har i flere år snakket om vi har noen utfordringer på yrkesfag, og det har vi samtidig som vi vet at et av de største behovene vi har når vi ser på Statistisk sentralbyrå sine fremskrivninger, det er flere med fagutdannelse fremover, sier kunnskapsministeren.

 

LES OGSÅ: Jakten på realfagsstudentene

 

Flere søkere til realfag og sykepleierutdanning

Realfagsproblemet har lenge vært et omdiskutert tema i media, blant politikere og næringslivtopper. En statistikk fra SSB i fjor høst, viser at fremtidens arbeidsmarked har størst behov for mennesker med fagbrev, ingeniørutdanning og helsefag.

Søkertallene for 2014 viser derimot at søkertallene til alle disse fagene har økt, med hele 12 prosent innen realfag.

- Vi har snakket veldig mye om realfag, om behovet for å øke realfagskompetansen i skolen, også har vi snakket mye om behovet for at flere skal ta flere teknologbaserte realfag, forteller Røe Isaksen.


Fremtidens arbeidsmarked ifølge SSB viser også et økende behov helsefaglig personell, i takt med en økende prosent av eldre i samfunnet. I år var det en oppsving på 11 prosent i antall søkere til sykepleierutdanningen. Også medisin og andre helsefag har hatt økt mengde søkere via SO i år.

- Det er fagområder som Norge har behov for, og fagområder som velferdsstaten og fremtidens velferdsstat har behov for. Så det at helsefagene, også særlig da sykepleierstudiet har en stor økning, det mener jeg er veldig positive nyheter, forteller han.

Hva er du mest fornøyd med?

- Det skaper jo litt edruelighet når man ser hva ungdom faktisk velger. Fordi noen ganger så høres det ut som om de eneste fagområdene som ungdommer velger er kortsiktige fag som ingen har behov for, og det stemmer ikke i det hele tatt. De store ungdomsgruppene velger viktige fag for Norge og viktige fag for velferdsstaten, forteller Røe Isaksen til StudentTorget.

Tror du at søkerne har lyttet til rådene om flere realfagsstudenter fra næringslivet og regjeringen?


- Statsministeren har snakket mye om lærerne, og hvor viktig det er med gode lærere. Og jeg tror at det kan ha hatt en liten og positiv effekt, men vi skal ikke ta æren for det, sier han til StudentTorget.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet