(StudentTorget.no):

De fleste av oss har en eller annen gang opplevd å ha en tidsfrist det er umulig å nå hvis du ikke går drastisk til verks. For studenter er dette typisk dagen før eksamen, og løsningen er å gjennomføre en såkalt «all nighter». StudentTorget gir deg tipsene til hvordan du holder deg våken hele natten, samt  presterer med stil dagen derpå.

Det å være våken hele natten for å rekke å lese alt pensum til skoleeksamenen eller for å skrive de siste sidene av hjemmeeksamenen, er selvfølgelig noe man burde unngå såfremt det er mulig. Men er man er kronisk prokrastinator kan det være vanskelig å komme i gang i tide.

Erna Bragadottir er leder for Studentrådgivningen ved Høgskolen i Hedmark. Hun har ikke et entydig svar på hvorfor noen studenter jobber med fag og eksamensforberedelser om natten, men har likevel noen tanker om fenomenet.

- Det kan ha sammenheng med stress og dårlig samvittighet. Når eksamen nærmer seg kommer tankene om å ikke ha gjort det som skulle vært gjort før, som igjen kan ligge til grunn for at man er oppe hele natten.

 

Et sjansespill

Ofte er det «pengene eller livet» det gjelder når man velger å være oppe hele natten før eksamensdagen. Man kan forsøke å lære seg så mye man kan ved å bytte søvn med pensumbøker natten før eksamen, eller man kan legge seg og satse på at man er heldig og får noe av det man har lest om på eksamen. Overraskende mange velger å ofte nattesøvnen for kunnskap, men Bragadottir sier at det ikke er et sjakktrekk.

- Fordeler ved slik «sprenglesing» er få. Det å pugge slik intenst før eksamen kan muligens gi deg en god følelse og gi deg selvtilliten som skal til for å klare deg igjennom eksamens situasjonen.

Ifølge studierådgivningslederen er det er sjansespill man må ta.

- Det hender det går bra, men bakdelen er jo at stoffet som du har stresset så mye med å få inn for å levere på eksamen er glømt noen dager etterpå. Så effekten av læring og modning av faget kan utebli. Og som regel krever studiene innblikk og forståelse av faget utover eksamensdagen.

 

Vær godt forberedt

Mange sitter nok oppe og pugger i håp om at læringsutbytte skal maksimerer til eksamensdagen. Det er det slett ikke sikkert at det gjør, sier Bragadottir.

- Ulempene med slik nattepugging er først og fremst at sjansene for å du blir mer stresset, får mindre selvtillit og presterer dårligere enn du kunne gjort litt mer uthvilt øker. En slik arbeidsøkt forstyrrer søvn- og døgnrytme og det kan bli vanskelig å finne den tilbake.

Og hvis du ikke er vant til å måtte være oppe hele natten, vil du ha en tøff tid i vente. Fordi kroppen er vant til et bestemt søvnmønster, kan endringer her spille inn på hvordan hjernen din fungerer. Har du likevel tenkt å sitte oppe i hele natt, har rådgiver Bragadottir et par tips til deg.

- Vær godt forberedt! Kan du få noen timer søvn på ettermiddagen  forut?  Forbered deg som om du skal på nattevakt. Sørg for å spise litt og  ofte, drikk vann, strekk og rør på deg hver time underveis. Del arbeidsøktene inn i for eksempel 30 minutter lesing, 10 minutter pause og 10 minutter repetisjon av det du jobbet med forrige økt.

Man heller gjerne nedpå med kaffe og annen koffeinholdig drikke for å klare å holde seg våken natten gjennom, men det vil ikke Bragadottir anbefale.

- Vær obs på kaffe, selvsagt kan det hjelpe til med å holde deg våken, men for mye kaffe eller lignende drikker kan øke stress og føre til manglende konsentrasjon og ubehag.

 

Endre studiemønster

Bragadottir understreker at det ikke er en ideell løsning på manglende kunnskap å sitte oppe og pugge hele natten, men mener likevel det er et par faktorer som kan bidra til at du klarer å gjøre en all nighter.

- Vær oppmerksom på at læringseffekten avtar desto lenger du holder på. Økter utover 6 timer i slengen kan gi god samvittighet, men dessverre  lite læring. Men nøkkelen for å klare det er å være godt forberedt,  ha klare læringsmål og at du har bestemt deg for hvor lenge du skal holde på.

Rådgiveren mener at studenter som har gjort pugging om natten til en vane, heller burde prøve å endre studiemønsteret enn å fortsette all nighter-kjøret.

- Er du mye plaget med stress i studiesituasjonen, stopp litt opp og tenk over hvordan du legger opp studiene dine. Gjør du for mye av noe? Kan du endre på prioriteringene dine? Jobbe mer effektivt? Forsøk å få overblikk over disponibel tid og mengder oppgaver. Planlegg og prioriter er nøkkelord, og selvsagt, søk hjelp hvis det blir for ille, avslutter Bragadottir.

 

Tips til nattpugging

 

Motivasjon: Motivasjon er den viktigste faktoren i det å holde seg våken og jobbe.

Fokuser: Skru av nettet, tv og radio og andre mulige distraksjoner.

Ha et mål: Ha klart for deg hva du skal oppnå i løpet av natten.

Lag en plan: Lag en timeplan for deg selv, hvor du raskt setter opp hva du skal gjøre og når. Del opp stoffet i tidbolker.

Pass på omgivelsene: Ikke sett deg i et varmt, lunt rom med dyna rundt deg. Finn et rom med kjølig temperatur, lys og kanskje noe opp tempo-bakgrunnsmusikk?

Ikke drikk for mye kaffe: Unngå kaffein så lenge som mulig. Hvis du må drikke, drikk så lite og så sakte som mulig.

Unngå sukker: Sukkeret gir deg rask energi, men som igjen synker desto raskere.

Spis: Uten mat og drikke, duger helten ikke. Selv ikke om natta.

Ta notater: Ta notater mens du leser, men husk at evnen til å effektivt ta opp informasjon synker jo lengre du er oppe.

Ta power naps: Ta korte hviler på maksimalt 20 minutter.

Ta en dusj: Dette er generelt svært forfriskende. Kaldt vann spenner dine sensoriske impulser, mens varme gjør deg mindre spent.

Er det ingenting som hjelper? Verden går ikke under hvis du ikke står på eksamenen, og husk at sjansen er større for at du står hvis du planlegger bedre neste gang.