(StudentTorget.no):

Eksamensperioden har startet for de fleste studentene. I dag er det fredag, noe som vanligvis assosieres med helg, fest og moro, men hva om man har eksamen rett over helga, hvordan skal man da disponere de to fridagene?

Vi spurte fem studenter om hvordan de ville ha brukt helgen.

Cathinka Tyness (21) studerer medisin ved NTNU
- Lørdag ville jeg brukt til å lese, jeg ville vært på skolen fra åtte til rundt fire-fem, og spist middag på skolen med vennene mine. Deretter ville jeg dratt hjem for å se en film og lagt meg. Hvis noen hadde spurt om jeg ville blitt med ut for å ta en øl, hadde det også vært en mulighet.

Er det ikke en fare for at en øl blir til fem?
- Det hadde blitt med en øl. Jeg er disiplinert nok til det, det hadde nok kanskje blitt litt sent, men jeg ville ikke drukket mye.

På søndagen ville hun tatt helt fri fra skolebøkene.

Jeg ville gått eller jogget en tur. Hvis det hadde vært fint vær, ville jeg slappet av og spist is i parken etterpå. Det er viktig å bare koble av. Jeg leser aldri kvelden før eksamen, da blir jeg stresset, i tillegg lærer jeg aldri noe i siste liten.

 

 

Tobias Linkjendal (19) studerer datateknikk (sivilingeniør) ved NTNU

- Hvis jeg skulle hatt eksamen på mandag, hadde jeg satset på at jeg var ferdig med å lese til helgen. Jeg ville brukt tiden til å jobbe med oppgaver. Det hadde ikke blitt noe uteliv i løpet av helgen i hvert fall, men jeg kunne gått ut en tur for å få litt luft. Om noen hadde spurt om jeg ville bli med ut på byen, hadde jeg takket nei til det.

- På søndag ville jeg ikke lest noe, man lærer ikke mye i siste liten, så da ville jeg slappet av og tenkt at jeg har kontroll.

 

 

Stine Stokkli (19) studerer barnevern ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST)

- Jeg ville prøvd å bruke dagene godt og strukturert, og kanskje trene litt innimellom for å få pause fra lesingen. Jeg ville ikke sittet og lest langt ut på kvelden, men heller lagt meg tidlig. Det hadde nok ikke blitt noen fest, den hadde måttet vente til etter eksamen.

 

 

Kristoffer Kjærnes (24) studerer elektronikk (sivilingeniør) ved NTNU

- Jeg vil gjerne ha oversikt over pensum, deretter roer jeg ned, får en god natts søvn, og en god frokost dagen etter. Så får det bare stå til. Helgen går ikke med til så mye annet enn å lære seg mest mulig, men det gjelder å ikke stresse, da får man heller vedkjenne nederlaget.

 

 

Synne Mari Pedersen (19) studerer industriell økonomi og teknologiledelse (sivilingeniør)

- Det kommer an på hvor mye jeg hadde lest fra før. Jeg har ikke noe tro på å sitte oppe hele natten for å lese, da ville jeg heller lagt meg tidlig, i hvert fall kvelden før eksamen. Jeg hadde nok ikke vært så sosial den helgen. Men det er viktig å ta pauser i lesingen, ha én ting i hodet om gangen og ikke stresse. I tillegg liker jeg å ha kvelden fri.

 

SLIK DISPONERER DU HELGA FØR EKSAMEN

 

• Ikke gå ut på byen (med mindre du er disiplinert nok til å kun ta en øl).

• Få oversikt over hele pensumet, ikke heng deg opp i detaljene.

• Ta utgangspunkt i oppgaver du har hatt dette semesteret og tidligere eksamensoppgaver.

• Ta deg pauser underveis i lesingen.

• Gå på trening for å fokusere på andre ting.

• Ikke sitt oppe natten før for å lese på eksamen.

• Les på dagen og belønn deg selv med å ta fri på kvelden.

• Ikke les dagen før eksamen.

• Lær deg en ting om gangen.