(StudentTorget.no):

Nesa renner, øynene er røde og klør. Det er så vidt du orker å stå opp, men du vet at vet at du må for snart er det eksamen. Med sommertemperaturer allerede før påske har bjørka rukket å produsere pollen i store mengder allerede. Du er allergisk, og det passer fryktelig dårlig.

Er du kraftig plaget av allergi har du heldigvis muligheten til å utvide eksamenstiden din. Søvnproblemer og konsentrasjonsvansker burde være god nok grunn til å ta plagene på alvor.

 

Få utvidet eksamenstiden

I tillegg til at man ofte bli sliten av medisinene, kan også mye av grunnen til at man er trøtt skyldes at man sover dårlig på grunn av sykdommen.

- Søvnkvaliteten blir dårlig på grunn av tett nese. I tillegg er betennelsen som oppstår egentlig en form for høysnue. Det å være forkjølet krever mye energi, og bidrar i stor grad til trøtthet og uopplagthet, forteller overlege Sverre Karmhus Steinsvåg, som har øre, nese og hals som spesialfelt. 

Du må søke til skolen din for å få lengre tid på eksamen hvis du har allergi. Norges astma- og allergiforbund anbefaler på sine nettsider at du søker god til i forveien, samt at du legger ved legeattest. På deres nettsider kan du laste ned en brevmal du kan bruke for å søke om utvidet eksamenstid.  

Overlegen anbefaler at man bruker riktig allergimedisiner, og at man også sørger for å bruke dem på riktig måte. Selv om det ikke er lett oppfordrer han til å unngå store pollenkonsentrasjoner, og minner om at kortison i form av tabletter eller sprøyte kan hjelpe de som er verst plaget.

TYPISKE ALLERGISKE SYMPTOMER

 

✔ Luftveisplager
✔ Nysing
✔ Kløe i luftveiene
✔ Rennende nese
✔ Astmatiske anfall
✔ Hudplager med utslett eller atopisk eksem
✔ Hevelser i huden
✔ Ubehag i fordøyelsessystemet
✔ Røde øyne
✔ Rennende øyne
✔ Hodepine
✔ Slapphet
✔ Nedsatt konsentrasjonsevne

 

(Kilde: Lommelegen.no)

 

Allergi - en sykdom

Allergi er opprinnelig et gresk ord som betyr endret reaksjonsmønster; en allergi er altså en endring i kroppens måte å reagere på. Det man reagerer på kalles allergener, og kan være alt fra støv til nikkel. Tingene man reagerer på er i grunnen harmløse, men immunsystemet oppfatter allergenet som skadelig. Ved å overprodusere antistoffer, som normalt sett skal beskytte oss mot mikroorganismer, reagerer kroppen kraftig helt uten grunn.

Overlege Steinsvåg er selv allergisk, men slipper heldigvis billig unna med litt lett nysing. Han ser på pollenallergi som en sykdom.

- Allergi er definitivt en sykdom, i og med at den kan gi til dels invalidiserende plager. De lokale plagene pollen gir i form av kløe, renning, nysing og tetthet kan være ille. Dessuten kan generelle plager i form av trøtthet, konsentrasjonsplager og utslitthet gjøre at enkelte blir sykemeldt i pollenperioden.

 

VANLIGE ALLERGIER

 

✔ Pollenallergi
✔ Matallergier
✔ Allergi mot dyr
✔ Kontaktallergi, for eksempel mot metaller
✔ Støvallergi

 

(Kilde: Norsk helseinformatikk)

 

Pollen er den mest vanlige av allergiene som finnes, og så mye som 900 000 nordmenn lider seg gjennom pollensesongen. Det er kanskje ikke så rart i og med at pollen praktisk talt befinner seg over alt, og i store mengder.

Bittesmå partikler fra planter som or, hassel, bjørk, selje, vier, pil, timotei, hundegress og burot spres med vinden for å bestøve planter av samme art. I en sky av plantesperm, hvis man kan bruke det utrykket, er det kanskje ikke så rart mange reagerer? Pollenet fester seg nemlig til hud, hår og øyne og gir dessverre noen en betennelsesreaksjon.

 

ALLERGIER DU IKKE TRODDE FANTES

 

✔ Solallergi: De som lider av denne allergien får utslett og kløe, selv når de har på seg klær og solkrem. Direkte eksponering for sollys over lengre tid kan visstnok føre til organsvikt og død, for de som er hardest rammet. Milde varianter som soleksem er ikke like ekstremt, men likevel en form for allergisk reaksjon.
✔ Vannallergi: I kontakt med vann får man utslett og blemmer på huden. For noen kan selv kontakten med egen kroppsvæske være nok.
✔ Kuldeallergi: Kaldt vær gir ekstreme utslett, og kroppstemperaturen blir fort veldig lav, og kan føre til livstruende situasjoner.
✔ Varmeallergi: Symptomene ligner kuldeallergi, og kommer om man er i kontakt med noe varmt, som en varm kaffekopp, eller om man utsetter seg for langvarig soling, får man blemmer og utslett.
✔ Trykkallergi: Om man berører de som lider av denne allergien vil de få merker og utslett på huden. Bare en liten berøring er alt som skal til.
✔ Hormonallergi: Kan forklare hvorfor noen kvinner lider mer i menstruasjonsperioden. De produserer høyere nivå av antistoffer mot både østrogen og progesteron.
✔ Vibrasjonsallergi: De som lider av denne allergien får visstnok blemmer og utslett over hele kroppen, om de er i kontakt med noe som vibrerer.
✔ Spermallergi: Både menn og kvinner kan få denne allergien. I tillegg til å gi kløe, utslett og opphovning kan et resultat av denne allergien være lav fruktbarhet. Allergien oppstår fordi de hvite blodcellene går til angrep mot proteinene i sæden. De fleste som ikke kan få barn er faktisk rammen av denne allergien, og det gjelder faktisk opp mot 25 % av de ufruktbare.

 

(Kilde: Side2.no)