(StudentTorget.no):
Du har øvd i timevis foran speilet, pustet dypt med magen for å roe pulsen og ser nå for deg publikum nakne, - men til ingen nytte, presentasjonsangsten er fremdeles veldig til stede. Det hele føles ganske håpløst og du tenker med gru på de kommende årene i arbeidslivet hvor du mest sannsynlig vil måtte presentere ting opp til flere ganger i uka. Skal klumpen i magen eksistere hele livet, eller finnes det en måte å bli kvitt den for godt?
Det er dermed med en viss skepsis jeg trår inn i harmoniske omgivelser i et lokale på Frogner for min første av totalt tre hypnoseøkter. Min erfaring med hypnose har hittil begrenset seg til videoklipp av mennesker som tror de er katter, men nå skal altså noen tukle med mitt sinn for å ordne opp i noe jeg ikke klarer å kvitte meg med på egen hånd.
– Presentasjonsangst føler vi ofte ved at det knyter seg i magen eller strammer seg i brystet. Deretter blir mange tørre i halsen, svetter eller skjelver litt, kan min utvalgte hypnotisør Daneel Foyer fortelle.
Engelske Foyer er kjent som en av Norges fremste hypnotisører og er daglig leder ved Velg Hypnose, hvor han lærer folk hvordan de på et ubevisst nivå kan kvitte seg med uønskede følelser og vaner. Og uønsket, det er det helt sikkert at presentasjonsangsten er.
"Utadæsjæl"-opplevelse
Etter å ha fortalt kort om meg selv blir jeg bedt om å slappe helt av og fokusere på nettopp det. Litt ubekvem og veldig bevisst på min egen puls, synker jeg ned i en slags døsig tilstand, samtidig som jeg er helt bevisst og hører hypnotisøren telle nedover fra fem. Foyer ber meg så om å forsøke å bevege armen min, som han visstnok skal ha fylt med innbilt sement som nå har størknet. ”Dette fungerer jo ikke”, tenker jeg, men jo mer jeg forsøker å røre armen, jo tyngre føles den.
Etter flere ulike øvelser med samme utgangspunkt, det vil si en skeptisk journalist, og med samme slående resultat som sementarmen, blir jeg, uten å merke forskjell på våken og hypnotisert tilstand, vekket. En forberedelsesøvelse, kaller Foyer det. En ”utadæsjæl”-opplevelse, tenker jeg, men er likevel glad for at det ikke føltes skumlere å være hypnotisert.
De neste øktene viser seg likevel å bli hakket mer slitsomme, og det fokuseres mer og mer på presentasjonsangsten. Hva kan ha trigget den, og hvorfor opprettholdes den?
– Mennesket har en naturlig evne til å lage negative forestillinger av ting som skal skje, vi forventer oss alltid at det verste skal skje. Med hypnose kan du få hjelp til å snu dine tankemønster fra det negative til det positive. I stedet for å tenke på alt som kan gå galt - forestill deg at det skal gå bra, sier Foyer.
Snurrende spiraler og pendler?
Etter hvert som jeg blir mer komfortabel med hypnose som behandlingsform, blir jeg nesten flau over hvilken forestilling jeg har hatt om det til nå. Hvor er de snurrende spiralene og øyeblikket hvor jeg innser at en traumatisk hendelse i barndommen har ført til denne hakkete og rødmende framføringen av stoff?
Daneel Foyer er født og oppvokst i England og har studert og jobbet med kroppsspråk siden han var 17 år gammel.
Han er en av Norges ledende analytikere innenfor kroppsspråk og ikke-verbal kommunikasjon.
Driver kroppsspråk.no, Velg Hypnose, sjakk-matt.no og turnerer med underholdningsshowet Mind Games.
Daneel jobber idag som daglig leder og hypnotisør ved Velg Hypnose.
– Hypnose er en naturlig tilstand vi alle går inn i flere ganger om dagen, når vi ”går oss bort” i hodet, og blir ofte kalt dagdrømming. Det er en tilstand hvor du lar sinnet ditt slappe av, og hvor du fokuserer inn i deg selv på en spesifikk sak, forklarer hypnotisøren.
Med andre ord handler det om det ubevisste. Foyer forklarer det med en rekke språklige bilder, og mener at akkurat som en datamaskin, er også mennesker drevet av programmer. Eller tro og vaner, om du vil.
– Denne programmeringen ligger i det ubevisste og kan bare endres hvis man kommer i kontakt med det ubevisste.
10 minutter senere skal det vise seg at kontakten med mitt skjulte gir seg utslag i en kinetisk reaksjon, som føles akkurat som å være pærefull. Ikke særlig behagelig, med andre ord. Men mens dette pågår lærer jeg også en teknikk som skal reversere angstfølelsen som dukker opp. Ved å innbille meg at jeg har en sveiv i magen, klarer jeg å sveive følelsen vekk.
Tilfeldigheter eller hypnose?
Mellom tredje og siste økt har jeg hatt en skriftlig skoleeksamen, og den sedvanlige stressfølelsen har vært bemerkelsesverdig mindre enn tidligere år. Er det innbilning, eller har hypnosen faktisk påvirket meg?
– For mange gir hypnosen utslag i flere tilfeller enn det konkrete problemområdet. Derfor er det slik at du kan føle mindre stress med eksamensforberedelser i tillegg til at presentasjonsangsten forsvinner, sier Foyer.
Det siste jeg lærer under hypnose, før jeg blir sparket ut av redet som et nytt og angstfritt menneske, er at det å gni fingrene sammen før jeg skal presentere noe, skal trigge en avslappende og lykkelig følelse innvendig og dermed få fokuset over på det positive i en presentasjon. Og hele den siste økten er rett og slett latterlig morsom; jeg ler og koser meg mens jeg tenker på hvor morsomt det blir å holde neste foredrag.
Når neste foredrag kommer er jeg fremdeles ganske nervøs, men ender opp med å skjelve mindre, være mindre rød i ansiktet og klarer faktisk å se på publikum når det er min tur. Skeptikeren i meg konkluderer at det mest sannsynlig er tilfeldig, mens optimisten i meg sier at det selvfølgelig er hypnosen som har fungert. Og hvem som går seirende ut av duellen? Det gjenstår enda å se.
American Psychological Association (APA) beskriver hypnose som et samarbeidende samspill der deltakeren svarer på forslagene i hypnotisøren.
Alle kan bli hypnotisert dersom de kan følge enkle instrukser. 20 prosent går ekstremt lett og raskt inn i en dyp hypnose, 60 prosent er greie å få inn i hypnose, mens de 20 resterende prosentene kan være mer kompliserte.
Hypnose blir ofte beskrevet som en søvnlignende transetilstand, men vil heller si en tilstand preget av fokusert oppmerksomhet, økt suggestibilitet og levende fantasier.
Opplevelsen av hypnose kan variere dramatisk fra en person til en annen.
Hypnose har blitt kjent på grunn av ”hypnose-situasjoner” hvor folk har blitt bedt om å utføre uvanlige eller latterlige handlinger, men teknikken har også klinisk bevist å gi medisinske og terapeutiske fordeler, spesielt i reduksjon av smerte og angst.