(StudentTorget.no):
Vi har alle kjent på følelsen når eksamenstiden nærmer seg i takt med mai du skjønne, milde: Den intense uviljen til å sette seg ned med pensum og lese seg gjennom enda ett kapittel om noe du vet kommer til å bli glemt så fort du er ferdig med årets siste eksamen. Prokrastinering eller utsettelsesadferd betegner å utsette eller forsinke noe man har bestemt seg for å gjøre, selv om man vet at det ikke er særlig lurt. Ifølge Wikipedia er prokrastinering et «studentsyndrom», og alt fra halvparten til over 90 prosent av alle studenter antas å prokrastinere. Sliter du med å komme i gang med lesningen, kan du altså trøste deg med at du er langt fra alene om å være udugelig og initativløs.
Og hva kan man egentlig forvente seg? Det er tross alt lett å la seg friste når valget står mellom å lese til ex.phil-eksamen eller å tråle seg gjennom en endeløs rekke av søte kattevideoer på YouTube. Skal du først kaste prokrastinere bort tiden din, vil vi foreslå at du benytter den til noe mer nyttig og produktivt enn å gå rundt og ha dårlig samvittighet for at du ennå ikke har satt deg ned med pensum. Her kommer derfor syv tips til hvordan du kan prokrastinere effektivt!
1. Vask hybelen
Jepp, du leste riktig. Nå er ikke rydding nødvendigvis favorittaktiviteten, og hvertfall ikke for den typiske studenten, som kanskje inntil nylig har vært vant til at haugen med skitne klær som lå slengt i hjørnet på magisk vis forsvant av seg selv. Og hvis de skitne klærne ikke blir rene av seg selv, kan vi garantere at oppvasken du har ventet med å ta i en uke hvertfall ikke blir det! Nå som det lysner mot sommer er det dessuten helt på sin plass å foreta en vårrengjøring av krypinnet, og ta knekken på alle hybelkaniner du måtte finne i kriker og kroker. Og du vet det støvbelegget som har lagt seg over komfyrviften? Det er på høy tid at du omsider gjør noe med det. Er du ekstra driftig kan du jo kjøpe inn noen blomster til å sette i vinduskarmen. Hvem vet? Det kan jo hende at hybelen din ender opp som et sted det er hyggelig å oppholde seg, hvis du prøver å dekorere littegrann.
2. Få orden i innboksen
Er innboksen din omtrent like organisert som en trøndersk låvefest? Da kan det tenkes at det er på tide å rydde opp i eposten. Først kan du jo for eksempel sørge for at alle epostene i innboksen faktisk er lest og besvart. Når det er gjort kan du kategorisere epostene dine, slik at du vet hvor du har ting. Det skader definitivt ikke å lagre og arkivere emailene dine. Dessuten vil det gjøre det å åpne eposten din til en langt mer tilfredsstillende opplevelse!
3. Les tilfeldige artikler på Wikipedia
Hvis du ikke har lyst til å prokrastinere som en slask, kan det være en god idè å gjøre noe for å holde hjernecellene ved like. Å gi et glatt lag i eksamenslesingen trenger tross alt ikke bety at du er dum. Neida, det er bare det at akkurat nå for tiden anser du latskap som menneskets fremste dyd. Med mindre du har bodd under en stein hele livet og generelt er helt borte i natta, har du sikkert vært inne og lest artikler på Wikipedia. Den nydelige nettsiden som gir oss mulighet til å få greie på ting vi absolutt ikke vet noe om i utgangspunktet.
Hvis du går inn på forsiden til Wikipedia, vil du i margen til venstre kunne få øye på Wikipedias tilfeldig side-knapp. Denne knappen fører deg inn til en helt tilfeldig nettside, og gjør at du kan lese om ting som du ikke engang hadde hørt om da du stod opp i dag tidlig. Vi advarer samtidig om at denne knappen kan være farlig for de som er glad i random kunnskap, og bør brukes med den største varsomhet!
4. Øv på å skrive autografen din
Hvem vet? Kanskje du er den neste Justin Bieber? Eller det kan hende du er eneste arving til en steinrik tysk hertug. For ikke å snakke om muligheten for at bacheloroppgaven du skal levere et par semester fram i tid kommer til å revolusjonere fagfeltet ditt og gjøre deg til en akademisk superstjerne på linje med Stephen Hawkins! Kort sagt: Hvis Kygo kan bli berømt av å sitte hjemme på gutterommet og mekke skrålelyder på PCen, er det vel slettes ikke umulig at du kan drive det til ett eller annet stort i livet også? Bare sånn i tilfelle det blir en realitet bør du øve på å skrive din egen autograf, som selvfølgelig kommer til å være høyst etterspurt blant alle dine fans når du har endt opp som superkjendis.
Det ligger tross alt mye arbeid bak en skikkelig kul autograf, og man bør ikke overlate noe til tilfeldighetene. Skal mellomnavnet ditt tas med? Og bør initialene dine på ett eller annet vis inkorporeres i autografen? Er det i det hele tatt det folkeregistrerte navnet ditt som bør øves på i forkant av global kjendisstatus? Lana del Rey og Tupac er allerede tatt, så bare det å komme på et skikkelig klingende kjendisnavn kan ta timer i seg selv.
5. Stalk folk på Facebook
Fjaseboka er byr på et vell av muligheter for prokrastinering og daffing i møte med krevende oppgaver. Få vil innrømme det, men alle vet at stalking er en av de koseligste tingene man kan gjøre på Facebook. Endelig et verktøy som gjør det mulig å spionere på mennesker fra fjern og nær! Hvordan går det egentlig med bestevenninna di fra sjetteklasse, hun du utvekslet vennskapsbånd med? Og åssen står det til med ekskjæresten din fra fire år tilbake? Hva med dama som står bak ølspakene på studentpuben, virker ikke hun litt gira? Vanskelig å si, men der Facebook kanskje ikke gir svar på alt, gir det sosiale mediet hvertfall rikelig med muligheter for løse spekulasjoner.
6. Google Earth
Bare du tenker deg om vil du snart innse at Google Earth er en av menneskehetens flotteste oppfinnelser. Tenk det: nå kan man se hele verden ovenfra! Ikke småtterier, bare det. Mens du gjør alt for å unngå å tenke på eksamen, kan du jo for eksempel planlegge hvor du skal bygge drømmehuset, inspisere nordkoreanske fangeleire og oppdage skjulte atominstallasjoner i det lukkede landet som etter eget utsagn er best i det aller meste. Og hva med den landsbyen i Afrika dere samlet inn penger til på barneskolen? Ja, hvordan ser egentlig en afrikansk by ut, er de virkelig så fattig som man kan få inntrykk av når bistandsreklamene ruller på TV-skjermene i høytidene? Who knows. Med Google Earth kommer du kanskje litt nærmere svaret.
7. Skriv et brev til deg selv i framtiden
Når man utsetter viktige arbeidsoppgaver er det ikke unaturlig at man opplever visse bivirkninger i form av eksamensangst og uro for hva framtiden har i vente. Tanken på hva en strykkarakter kan bety for den lovende framtiden din kan være skremmende selv for de mest beinharde og eksamensvante blant oss. Hva om du failer fullstendig på eksamen og ender opp i et gigantisk uføre, en personlig katastrofe av enorme dimensjoner! Plutselig virker ikke veien til tiggerkoppen så lang, og når du lukker øynene ser du deg selv bo under en pappeske på søppelfyllingen, hvor du ligger og fryser om nettene mens du angrer på at du ikke leste til eksamen.
Begynner slike tanker å koke under topplokket, bør du vurdere å skrive et brev til deg selv i framtiden. Fortell ditt framtidige jeg hvorfor du driter i å lese til eksamen, og forklar han eller henne hva det er ved eksamen som kan gjøre en så blottet for ethvert initativ. Hvem vet, kanskje vedkommende vil forstå akkurat hva du mente? Fortell framtidens du hva som er målene dine, hva du har ambisjoner om å gjøre, og hvorfor du aldri må slutte å arbeide hardt for å oppnå målene dine her i livet. En pep-talk til deg selv x antall år fram i tid, med andre ord, og noe framtidens du kommer til å være glad for at du tok deg tid til å gjøre!