(StudentTorget.no):

Navn: Anna Falch
Antall år eksamensvakt: 20

Har du tatt noen i juks?
- Ja, det har skjedd én gang. Men det var ikke her på universitetet. Da jeg var eksamensvakt på Høgskolen i Oslo, tok jeg ei jente i å ha læreboka si på gulvet ved siden av seg. Jeg var overinspektør, og ingen av de vanlige vaktene hadde lagt merke til det før jeg gjorde det. Jenta innrømmet forøvrig alt, og jeg syntes veldig synd på henne. Når vi tar noen i juks, skriver vi en rapport til skolens ledelse. Etter det er det ute av våre hender.

Pleier du å ha med deg termos? Hva har du oppi den?
- Jeg pleier ikke å ha med meg termos, bare vannflaske. Når eksamen er fire timer eller lengre, får vi eksamensvakter pauser, og der får jeg som oftest både kaffe og mat fra de andre vaktene. Noen vakter er der mye for det sosiale, og enkelte pynter seg til og med før de kommer på jobb.

Det virker som om det alltid er en mannlig eksamensvakt som tar på seg lederrollen blant dere. Avtales dette på forhånd?
- En eksamen har alltid en overinspektør og en assistent. I tillegg til disse to skal det være én vakt per syvende student. Overinspektøren er sjef, og vaktene må adlyde ham. Her på universitetet i Oslo er det like mange kvinnelige som mannlige overinspektører. Men man blir ikke overinspektør på dagen. De fleste jobber seg oppover fra å være vanlig vakt, for så å bli assistent. Er man dyktig og grundig i arbeidet sitt, kan man bli plukket ut til å være overinspektør.

Hvor mye tjener du på en eksamensdag? Og hva bruker du pengene til?
- Som overinspektør tjener jeg 150 kroner i timen. Assistenten og de vanlige vaktene tjener litt mindre. Når det er eksamener før jul, er de fleste litt sparsomme med det de tjener, slik at de kan kjøpe ekstra fine gaver til barnebarna sine. Men det hender også at noen av oss går ut og tar en matbit etter at eksamen er ferdig.


Navn: Atle Dahl
Antall år som eksamensvakt: 4-5 år.

Har du tatt noen i juks?
- Nei, det har aldri skjedd.

Pleier du å ha med deg termos? Hva har du oppi den?
- Nei, jeg får det jeg trenger i pausene.

Er du en av de strenge mennene som sjefer over de andre vaktene?
- Jeg jobber som overinspektør, ja. Det er noe man må ha erfaring for å gjøre.

Så du tjener 150 kroner timen, altså. Bruker du pengene til sosialt samvær med de andre vaktene etter eksamen?
- Nei, jeg ser kun på dette som jobb og har lite samvær med andre vakter på fritiden.


Navn: Brit Olsen
Antall år som eksamensvakt: 7-8 år.

Har du tatt noen i juks?
- Nei, det har jeg ikke opplevd heldigvis. Selv om jeg har det jeg liker å kalle "vidvinkelblikket".

Pleier du å ha med deg termos? Hva har du oppi den?
- Nei, jeg drikker ikke kaffe. Men jeg har ofte med meg mineralvann, da en fort blir tørst av å være i eksamenslokalet i flere timer.

Er du også overinspektør?
- Ja, jeg har gått gradene oppover fra vanlig eksamensvakt til overinspektør. Det er en ansvarsfull jobb, som man trenger å være veldig nøye i.

Hva med deg da? Bruker du noen gang lønna di på sosialt samvær med de andre vaktene etter endt eksamen?
- Det har ikke skjedd så ofte, nei. Jeg tror de fleste vaktene har sine egne omgangskretser på fritiden. Dessuten tror jeg fort det kunne blitt litt slitsomt å se de samme folkene etter jobb også.