En svensk studie viser at stresset som oppstår i perioden før eksamen svekker immunforsvaret skriver forskning.no.

Undersøkelsen ved Karolinska Institutet (KI), ble gjort i forkant av en av de viktigste eksamenene på medisinstudiet - og at studentene ble mer stresset enn vanlig, kom vel ikke akkurat som en bombe.

Det som er spennende er at studiet fra KI også gir støtte til en teori fagfolk i lengre tid har trodd; at det eksisterer viktige koblinger mellom psykisk og betinget stress, og kompliserte fysiske betennelsesreaksjoner som kjennetegner allergier.

I følge KI, viser forskerne for første gang at en cellegruppe som er viktig for menneskets immunsystem, de regulatoriske T-cellene, ser ut til å øke kraftig som en respons på psykisk stress (både hos allergikere og ikke-allergikere).

 

Slår verre ut for allergikere

T-celler er en type hvite blodlegemer som kontrollerer aktiviteten til en rekke andre typer immunceller.

Det som også er verdt å legge merke til for deg som er allergiker er at studien viser at studenter med allergier hadde endrede nivåer av en gruppe betennelsesprodukter som kalles cytokiner.

- Mye tyder på at de regulatoriske T-cellene er dysfunksjonelle hos allergikere. Når en person blir stresset, øker de i antall og har normalt en anti-betennelseseffekt. Hvis dette ikke fungerer hos en allergiker, kan det forklare den endrede cytokin-balansen, sier forsker Mats Lekander ved Karolinska Instituttet, som sammen med kollega Caroline Olgart-Höglund har ledet studien, til Forskning.no.