En svensk studie viser at stresset som oppstår i perioden før eksamen svekker immunforsvaret, skriver forskning.no.

Undersøkelsen ved Karolinska Institutet (KI), ble gjort i forkant av en av de viktigste eksamenene på medisinstudiet - og at studentene ble mer stresset enn vanlig, kom vel ikke akkurat som noen bombe.

Det som er spennende er at studiet fra KI også gir støtte til en teori fagfolk i lengre tid har trodd på; at det eksisterer viktige koblinger mellom psykisk og betinget stress, og kompliserte fysiske betennelsesreaksjoner som kjennetegner allergier.

Ifølge KI viser forskerne at en cellegruppe som er viktig for menneskets immunsystem, de regulatoriske T-cellene, ser ut til å øke kraftig som en respons på psykisk stress (både hos allergikere og ikke-allergikere).

 

Slår verre ut for allergikere

T-celler er en type hvite blodceller som kontrollerer aktiviteten til en rekke andre typer immunceller.

Det som også er verdt å legge merke til for deg som er allergiker er at studien viser at studenter med allergier hadde endrede nivåer av en gruppe betennelsesprodukter som kalles cytokiner.

- Mye tyder på at de regulatoriske T-cellene er dysfunksjonelle hos allergikere. Når en person blir stresset, øker de i antall og har normalt en anti-betennelseseffekt. Hvis dette ikke fungerer hos en allergiker, kan det forklare den endrede cytokin-balansen, sier forsker Mats Lekander ved Karolinska Institutet, som sammen med Caroline Olgart-Höglund har ledet studien, til Forskning.no.