(StudentTorget.no):

Enten du liker det eller ikke; kunsten å snakke foran en forsamling er viktig å lære seg, og noe man får bruk for i mange sammenhenger.

Her er tipsene som kan gjøre ditt foredrag så godt og smertefritt som mulig:

 

På forhånd

Motiver deg selv! Uten et sterkt og drivende ønske om faktisk å klare å holde et godt foredrag kommer du ingen vei. 

Forbered deg godt. Dette kommer man dessverre ikke utenom. Jo bedre du har forberedt deg, desto bedre vil det gå. Dersom du har forberedt deg godt, er 9/10-deler av foredraget allerede gjennomført. Lær deg stoffet ditt så godt du kan. Det er essensielt å vite hva du skal snakke om. Plukk gjerne ut noen hovedpunkt på forhånd som du skriver ned. På denne måten kan du lage en struktur i foredraget ditt.

Øvelse gjør mester! Kjedelig, men sant. Dersom du har tid og ork hjelper det alltid å forsøke å gå gjennom foredraget grundig på forhånd. Eventuelt kan du holde foredraget foran en du er trygg på, og som kan gi deg tilbakemeldinger på hva du gjør riktig og galt. 

Engasjement for det du prater om. Dette kan virke banalt, men det er llikevel et poeng som mange overser viktigheten av. Dersom du ikke selv klarer å vise interesse for det du skal prate om, er det lite sannsynlig at noen andre kommer til å gjøre det.


 

I foredragssituasjonen

Trekk pusten dypt. Nervøs? Trekk pusten dypt inn noen ganger idet du skal opp foran publikum. Dette gir mer oksygen i blodet slik at du føler deg roligere og sterkere.

Rett deg opp i ryggen. Det hjelper hvis du klarer å innbille publikum (og deg selv) at dette skal du greie. Spill selvsikker, og du blir mer selvsikker.

Kroppsspråk er viktig. Ikke gjem deg bak møbler, og ikke hold armene i kors mens du prater! Det beste er å holde armene ned langs siden og gestikulere lett med armene der det føles naturlig.

Bruk eksempler! Det gjør poengene lettere å forstå, og dermed blir foredraget lettere å følge. 

Husk også at mennesket er visuelt innrettet. Derfor blir det lettere å følge med dersom du tar i bruk bilder og illustrasjoner der det passer.

Still spørsmål til publikum. Det trenger ikke å være spørsmål de må svare på. Å stille åpne spørsmål er en god måte å få med seg publikum på.

Forsøk å ikke hoppe for mye mellom poengene. Ta for deg hvert poeng systematisk, og gjør deg ferdig med ett poeng før du begynner på et annet.

Det hjelper å se på publikum. Det sitter alltid noen der ute i salen som ser sympatiske og interesserte ut, og som kan roe deg ned og motivere deg.


 

Det finnes også kurs

Noen mennesker synes det å skulle prate i en forsamling føles som en helt umulig oppgave, og de blir nervøse utover det som er normalt i en slik situasjon.

Undersøkelser tyder på at så mange som mellom 10 og 20 % lider av slik angst for å snakke i en forsamling, enten det gjelder foredrag eller bare å rekke opp hånda. Det er ødeleggende og trist for den det gjelder. Dersom du er en av disse, finnes det måter å finne hjelp på. Det finnes kurs hvor man lærer å slappe av og bygge opp selvtilliten.

Kilder:
Dale Carnegie: ”How to Develop Self-Confidence & Influence People by Public Speaking”
Kurt Johannesson: “Ta ordet – 10 øvelser i praktisk retorikk”