(StudentTorget.no):

Skrivesperre, stress, pensum og grammatikk! Skriftlig eksamen er rundt hjørnet og nervene er i helspenn.

Hvordan utnytte tiden best mulig under eksamen? Hvordan skal man forberede seg? Ofte er det vanskelig å holde seg samlet og strukturert i mange timer og følelsen av at man skrev om alt og ingenting, for kort, for langt eller uten mening sitter igjen hos mange når man er ferdig.

Kaare Skagen er professor på Lærerutdanningen ved OsloMet. Han er tidligere norsklærer og har forsket på pedagogikk. Her er hans tips for å lykkes med skriftlig eksamen. 

 

Her er ekspertens 10 beste tips!

1. Hjelpemidler er bra og viktig. Sjekk reglene om hjelpemidler i god tid før eksamen.

2. Det hjelper ikke å stresse - du gjør det bare dårligere. Konsentrer deg om å lese, lage kunnskapsoversikter og stikkord, og få struktur på stoffet.

3. Du må kunne hovedtrekkene i pensum, og vise at du har forstått de faglige hovedpoengene.

4. Dersom man får skrivesperre er det viktig at man tenker på noe helt annet noen minutter, og begynn igjen med noe som er enkelt og som du er helt sikker på. Husk på at jo bedre forberedt du er, jo mindre sjanser er det for å få skrivesperre.

5. Hvis du er sikker på at du har tid til å skrive utkast så er det bra å gjøre dette.

6. Les alltid gjennom besvarelsen for å se om du har svart på det oppgaven spør om.

7. Utnytt tiden best mulig! Begynn med stikkord og sett opp en oversikt over den besvarelsen man har tenkt å skrive. Det er også bra å anslå tidlig hvor mye tid man vil bruke på de forskjellige delene av oppgaven.

8. Skriv korrekt norsk! Det forventes av en som tar høyere utdannelse at han/hun kan skrive et korrekt og rimelig velformulert norsk. Det er ikke inspirerende å lese en oppgave med mange feil som tar oppmerksomheten vekk fra innholdet.

9. Tenk på oppsettet! Det er viktig å ha orden på besvarelsen. En oppgave er egentlig et spørsmål til deg. Ofte består oppgaven av to- eller kanskje tre spørsmål. I kladden din kan du sette nummer på spørsmålene i oppgaveformuleringen, og svar på alle. Pass alltid på at du at du har besvart oppgaven - det er lett å skrive seg bort.

10. Forbered deg grundig. Da blir du mindre nervøs og har mye å skrive om.


 

Tankekart og strategier

Anne Line Wittek er førsteamanuensis i pedagogikk på Universitetet i Oslo.

Hun påpeker også at det er viktig å skaffe seg god oversikt over pensum og at det er lurt å lese jevnt og trutt før eksamen. 

Et godt tips er å lage et tankekart.

- Begynn på midten av arket med et sentralt begrep eller en problemstilling og lag en ramme omkring. Fyll på med ”grener” og ”kvister” av relevante stikkord med utgangspunkt i det du har skrevet i sentrum, sier hun.

 

 

Et annet godt tips for og lykkes er å øve på eksamenssituasjonen og titte på vurderingskriterier som man kan begjære av institusjonen.

- Merk deg hvordan du jobber og hvilke strategier du liker å bruke når du skriver og løser oppgaver. Slik skal du jobbe på eksamensdagen, sier Wittek.

Wittek forklarer at det er viktig med bra hjelpemidler, men sier også at å ta med for mange hjelpemidler kan bli rotete og forvirrende. På selve eksamensdagen er det lurt å fokusere på jobben du skal gjøre.

- Ta deg tid til å lese oppgaveformuleringene flere ganger. Sett strek under sentrale begrep og legg spørsmålene på et godt synlig sted, slik at du hele tiden kan kaste et blikk på dem, sier eksperten.

Et av Witteks gode råd er at en god natts søvn og en god frokost kan gi deg mer energi og roe ned nervene på eksamensdagen. Husk også på at etter eksamen er det viktig å be om en begrunnelse for karakteren man får slik at man kan få best mulig læringsutbytte av eksamenserfaringen.