(StudentTorget.no):

Det er midt i eksamensinnspurten, og du har dårlig samvittighet for forsømt lesetid tidligere i semesteret. Dette tvinger deg til å sitte med pensum i ett strekk. Men er dette virkelig den beste måten å lære på?

Nei, mener Anne Line Wittek. Hun er førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Vestfold, og ser på pausene som alfa omega for god leseflyt, selv i en hektisk innspurt.

- Det er helt nødvendig å ta pauser i eksamenslesingen. Pauser hjelper deg med å holde konsentrasjonen oppe og du får mer ut av hver enkelt jobbøkt, forklarer Wittek. Hun mener at det lønner seg å strukturere tiden slik at man får tid til å ta skikkelige pauser innimellom.

- Del opp det som skal leses i overkommelige biter, og sett opp en plan for jobben som skal gjøres frem mot eksamen. Kryss av etter hvert og unn deg en pause mellom hver økt!

- Mange gjør den siste tiden frem mot eksamen til en skippertaksperiode, er dette en effektiv måte å lære på?

- Du lærer best ved å lese jevnt og trutt gjennom hele studieperioden. De siste ukene bør du bruke til å få oversikt og skape sammenheng i stoffet, skriv gjerne korte sammendrag. Tankekart kan være en nyttig strategi for å skape oversikt og sammenheng, sier Wittek.

 

TI TING SOM FÅR TANKENE OVER PÅ NOE ANNET

 

1) Besøk en svømmehall med boblebad/badstu og slapp av litt.

2)En jogge eller løpetur.

3) Inviter til spillkveld.

4)Lag julekalender.

5) Gå på kino.

6) Delta på quiz.

7) Bygge snømann.

8) Bake julekaker.

9) Få noen til å massere deg.

10) Prøv ut noe du aldri har gjort før.

 

 

Et kosete troll

Isabella Greffel (27) er student på Medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo. Hun har 3 eksamener dette semesteret og merker presset. Hun synes likevel at det er viktig å ta skikkelige pauser for å yte best mulig.

- Det er alltid et snev av dårlig samvittighet til stede: Jeg tenker at kanskje burde jeg ha lest mer, men jeg vet også at sprenglesning fører til at jeg mister konsentrasjonen, og at hjernen min mettes og mister absorberingskraften. For meg er det mer effektivt å ta pauser, og ofte skjer det at når jeg egentlig har lagt fra meg skolearbeidet og driver med andre ting, så kommer plutselig inspirasjonen hoppende på meg som et kosete troll. Da blir jo alt så mye lettere!

- Hva bruker du lesepausene til?
- I lesefritiden min jobber jeg, eller så reiser jeg vekk, eller så går jeg på konserter, henger med venner, ser fotball og slapper av.

 

Prøv noe nytt!

- Ved å teste ut nye aktiviteter får man gode opplevelser, samtidig som man finner ut hva man liker og hva man har talent for. Noen aktiviteter kan jo være interessante å prøve uten at det er noe man trenger å gjenta så ofte.

Vetle Valebjørg startet nettsiden Aktivitetsvenner.no som student ved NTNU i Trondheim. Selv brukte han studiepausene sine til trening av ulike slag og mener at dette er en god måte å koble av fra lesinga, samtidig som man møter nye folk.

- Yoga kan være artig å teste ut i en eksamensperiode, dette er god avkobling, forklarer Valebjørg. De ulike årstidene byr jo på forskjellige idrettsgrener det gjelder å finne den som er mest relevant for deg: Men hva med å prøve ut tennis, squash eller langrenn? Tipser eksperten.

For vinterhalvåret anbefaler Valebjørg aktiviteter som er alt fra tradisjonsrike til littegrann barnslige.

- Langrenn, skøyter eller artige snømenn passer jo fint på denne tiden av året. For studenter kan pub-quiz med eksamenspørsmål være en artig måte å kombinere avkobling og læring, i stedet for å bare drikke pils. Ellers kan diverse veddemål om hvem som skal lage middagen eller ta oppvasken gjøre en vanlig squash-kamp ennå litt mer intensiv, tipser Valebjørg.

 

Viktig å koble av

Økt sosial omgang og økt aktivitet vil gi de fleste studenter en bedre tilværelse, det gir mer energi og bedre helse, mener ekspertene. Og sosial omgang i skippertaksperioden kan ha en positiv innvirkning på læringskvaliteten.

- Å diskutere fagstoffet med andre hjelper deg med å klargjøre din egen tenkning. Når du forteller andre om det du har lest vil det hjelpe deg med å se hva du har forstått og hva du trenger å se nærmere på.  Hvis du allerede er med i en kollokviegruppe som er vant til å dele kunnskap og drøfte litteratur; fortsett gjerne med dette samarbeidet helt frem til eksamen, sier Anne Line Wittek.

- Hvor viktig er pausene?
- Det gjelder å spise godt og drikke mye vann. Mosjon og frisk luft er bra – det gjelder å gjøre noe annet enn å lese/sitte ved PC i pausene. Delta i fysiske aktiviteter som du liker å holde på med -  gjerne sammen med andre, avslutter Wittek.