(StudentTorget.no):

Da er tiden inne for eksamensinnspurten igjen. Si farvel til negler, farvel til ditt sosiale liv og farvel til å sove lenge om morgenen.
 
Eksamensperioden kan være stressende og angstfremkallende, men hvis man leser effektivt og tar noen forberedende grep vil det mest sannsynlig gå bra. 
 
QS Top Universities har satt sammen sine 10 beste tips for å hjelpe deg med å få de resultatene du ønsker.
 
 

1. Gi deg selv nok tid

Ikke la lesingen vente til siste minutt. Til tross for hva folk sier, er ikke det å stappe hele pensumet inn i hjernen natten før den beste måten å forberede seg på. Sett opp en tidsplan for studiet. Skriv ned hvor mange eksamener du har og hvilke datoer du har eksamen, slik at du kan organisere studiene deretter. Det kan være lurt å gi noen eksamener mer lesetid enn andre, så forsøk å finne en balanse som du føler deg komfortabel med.
 

LES OGSÅ: Den store skippertaksguiden

 

2. Organiser studieplassen din

Kontroller at du har nok plass til å spre lærebøker og notater ut slik at du har god oversikt. Har du nok leselys? Er stolen komfortabel? Er dataspillene ute av syne? Prøv å bli kvitt alle distraksjoner og ordne bøkene dine i bunker så du har alt du trenger foran deg. 
 
 

3. Design et flytediagram 

Dette er litt som brainstorming, men i stedet for å komme opp med nye ideer, skriver du ned alt du allerede vet om et emne. Sett det i et enkelt og oversiktlig diagram med punkter som du enkelt kan gjenskape i en eksamen. På den måten kan du bruke fem minutter før eksamen starter til å kartlegge hovedpunktene og dermed ha et godt utgangspunkt for å huske resten av pensum. 
 
 

4. Øv på gamle eksamener 

Det er alltid bra å finne ut hva slags spørsmål som kommer til å være på eksamen. Det vil gi deg en idé om utformingen av en eksamen, hvor mange korte og lange spørsmål du kan forvente, og hvor mye tid du skal gi hver del.
 
 

5. Forklar svarene dine til andre

Foreldre, venner eller kjærester trenger ikke bare å være irriterende rundt eksamenstiden. Bruk dem til din fordel ved å forklare svar på et spørsmål til dem. Dette vil hjelpe deg til å øve på formuleringene. Hvis du synes det er vanskelig å forklare, finner du også ut hva du bør lese mer på.
 
 

6. Organiser kollokviegrupper med venner

Du kan ha spørsmål som de har svar på og motsatt. Det sosiale livet trenger ikke å være ikke-eksisterende i løpet av eksamensperioden. Lag en pizza og finn frem lærebøker for å studere med venner eller medstudenter.
 

LES OGSÅ: Oppskriften på en vellykket kollokviegruppe

 

7. Ta pauser

Ikke tving deg selv til å sitte og studere 24 timer i døgnet. Utvikle en leserutine som fungerer for deg. Gjør noe helt annet om ettermiddag og begynn å studere igjen om kvelden hvis du vet at du blir mer produktiv om natten. Ikke føl deg skyldig om at du er ute og nyter solen i stedet for bøyd over lærebøkene. Vitamin D er viktig for hjernen!
 
 

8. Hold deg borte fra junk-food

Velg en skål med nøtter i stedet. De er mye bedre for både midjen og for hjernen. Du trenger riktig drivstoff mens du studerer, så sørg for at du spiser næringsrik mat som hjelper hjernen til å holde fokus. Dette kan for eksempel være fisk, nøtter, yoghurt og blåbær.
 
 

9. Pakk pennalet ditt

Sørg for at penner fungerer og blyanter er spisset. Ingenting er verre for eksamensnervene enn at pennen går tom for blekk i starten av en eksamen. Hvis du har matte- eller naturfagseksamen, sørg også for å ha alt nødvendig utstyr du trenger, som linjaler, passer og kalkulator med ferskt batteri.
 
 

10. Hamstre frukt og vann 

Å holde blodsukker-nivået oppe er like viktig under en eksamen som det er under trening. Du må også sørge for å drikke nok vann for ikke å bli sløv av dehydrering.