(StudentTorget.no):

Innsatsen du legger i det å få gode karakterer i løpet av studietiden, kan gjenspeiles i lønnsnivået du har langt ut i arbeidslivet, viser en fersk studie fra Institutt for samfunnsforskning (ISF).

De som lå blant de topp fem prosent beste i sin avgangsklasse, fikk også bedre timelønn og hadde en 20 prosent høyere årslønn sammenlignet med de som lå i bunnsjiktet.

– Det tyder på at utdanningssystemet måler noe av det samme som arbeidslivet er villig til å belønne, sier Erling Barth, forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) til forskning.no.

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

ISF har analysert lønnsforskjellene mellom siviløkonomer, sivilingeniører, samfunnsøkonomer og jurister ved ulike høyskoler og universiteter i Norge, fra 1970 til 2008. De har kartlagt lønnsforskjellene mellom kandidater uteksaminert fra Norges Handelshøyskole, NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Kandidatene i undersøkelsen var like gamle da de studerte, og har tatt samme utdanning.

De som får best godtgjørelse for å ha toppkarakterer er siviløkonomene, mens juristene kommer nest best ut.

Jo høyere karakterer, jo høyere er andelen av doktorgrad. Overraskende er det derfor at de med doktorgrad har en lavere lønn enn de med mastergrad, drøyt ti prosent lavere lønn.

Grunnen til lavere lønn hos de med doktorgrad kommer av at de jobber i næringer med lavere timelønn. Dette funnet gjaldt for alle de fire utdanningsgruppene.
 

LES OGSÅ: For mange dropper ut og tar for lite studiepoeng


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: