(StudentTorget.no): Er du universitetsstudent? Da har du kanskje lagt merke til kampanjen «PC på eksamen» som studentparlamentene ved de fire største universitetene i landet har gått sammen om.

Nå er nemlig universitetsstudentene lei av å leve i steinalderen. De vil bruke PC til eksamensbesvarelsene sine, en ordning videregående skole har hatt lenge.

- Vi vil bruke PC på eksamen. Grunnen til det er at dette er et verktøy vi bruker over alt ellers i studiehverdagen, blant annet når vi skriver oppgaver og på fritiden. Det er noe folk er vant til å bruke og det gir mulighet til å redigere teksten, omstruktuerere oppgaven og du kan skrive innledningen på slutten slik man er vant til, forteller leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Stian Skaalbones til StudentTorget.

 

LES OGSÅ: 10 tips til gode eksamensvaner

KAMPANJEPLAKAT: Slik ser en av kampanjeplakatene som er å finne på de største universitetene i Norge ut.

 

- De er positive og vi er optimistiske

Dagens ordning fungerer slik at du får bruke PC til eksamen om du har hjemmeeksamen, eller ved skoleeksamen om du har spesielle behov som for eksempel dysleksi.

 

Selve kampanjedagen ble avholdt på torsdag, men studentene vil se plakatene, og har mulighet til å engasjere seg på Facebooksiden til PC på eksamen, eller på Twitter gjennom #PCpåeksamen. 


Det avholdes også en konkurranse hvor studentene skal komme opp med det beste slagordet til kampanjen på både Twitter og Facebook, og vinneren blir den heldige eieren av en iPad. Nå håper Skaalbones på at det vil bevilges penger slik at det faktisk lar seg gjøre å kunne benytte seg av PC på skoleeksamen.

- Det som er det viktigste er at teknisk avdeling ved universitetene får nok penger for å ha råd til de smarteste løsningene. Det er ikke nødvendigvis slik at man må kjøpe en PC hver til studentene, man kan blant annet bruke en USB som kan plugges inn i PCen og gjør at alle programmer kobles ut, foruten det du skal bruke til å skrive.

- Har dere fått noen tilbakemeldinger fra universitetsledelsen etter kampanjen?

- Ja, de er forsiktige med å love noe, men dette er noe de har fokus på. De er positive og vi er optimistiske. Det er også noen som mener at man må kunne skrive og bygge opp en oppgave skriflig, og det er jeg enig i, men vi kan ikke øve oss på det tre ganger i semesteret under eksamen.

VIL HA PC: Stian Skaalbones er leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, og jobber nå for at studentene skal kunne bruke PC på eksamen.

 

Enklere for sensor

At eksamensoppgaven kan skrives på PC vil ikke bare gjøre det enklere for studentene, men også for sensor, som faktisk skal tyde hva som står i en besvarelse hvor studenten både har hatt det travelt og kanskje ikke fikk den beste karakteren i skjønnskrift.

- Jeg pratet faktisk med en sensor her om dagen som fortalte at dette var noe man hadde jobbet for i 20 år, og at han var veldig klar for at noe skulle skje, suer han videre.


Studenter på universitetene i Trondheim, Bergen, Oslo og Stavanger vil finne flere forskjellige plakater som er laget til kampanjen. På en står det: «Gabrielle skulle gjerne ha levert en mer strukturert eksamensoppgave, men hadde dessverre ingen redigeringsmuligheter!».

- Studentene er veldig positive. Alle som har hatt eksamen, meg selv inkludert kjenner på den følelsen å skulle formulere seg skritlig når man vet at man fungerer bedre med PC. Mange studenter har hatt denne ordningen fra barneskolen av, så kommer de til universitetet, hvor eksamen skal skrives på papir.