(StudentTorget.no):
Mandag 22. august gav Erik Bertrand Larssen studentene ved Norges Kreative Fagskole (NKF) sine beste tips til hvordan bli motivert til å gjøre sitt ytterste allerede fra første skoledag.
Hundrevis av spente studenter fra NKF hadde tatt turen til Klingenberg kino, og det var en engasjert Erik Bertrand Larssen som entret scenen. I over en time inspirerte han studentene til å ta grep om sin egen studiehverdag, og bli superstudenter.
- Blir du en superstudent, eller blir du en ok student? De fleste her kommer til å bli ok. Hva er forskjellen på dere som kommer til å gå ut med fantastiske resultater og med økt sannsynlighet for få et godt utgangspunkt og for å ta de beste jobbene, og dere andre?
Selv kunne Bertrand Larssen fortelle at han har gått en lang vei for å komme dit han er i dag. Etter år med mobbing tok han et oppgjør med seg selv, og i dag kan han skilte med titler som befal, fallskjermjeger, siviløkonom, samt mentaltrener for blant annet Petter Northug.
For Bertrand Larssen handlet det om å sette seg mål, og det var også oppfordringen til den fullsatte salen:
- Jeg ser hvor kraftfullt det kan være å definere målet sitt! Dere må tenke: «Når jeg først begynner på skolen, skal jeg være ok, eller skal jeg være mitt beste? Skal jeg starte reisen mot målet mitt, og drømmen min, nå? Ja, da må jeg definere hvor det er jeg skal hen».
|
KLAR FOR MOTIVASJONSTIPS: NKF-studentene Julie Førde, Kaya Abrahamsen og Ingrid Knutsen så frem til å høre erik Bertrand Larssens foredrag. |
- Ikke havn bakpå
Tre av de som gledet seg til å høre Bertrand Larssens motivasjonstips, var Julie Førde, Kaya Abrahamsen og Ingrid Knutsen. 20-åringene har nettopp begynt på Interiørlinja ved NKF, og til tross for at de er nye i studenttilværelsen, hadde de flere tanker om hvordan de ønsket at studieforløpet skulle utarte seg.
- Den beste måten å beholde motivasjonen gjennom året på er at man følger med fra begynnelsen av, og ikke havner bakpå. Hvis man føler at man ligger godt an, føler man også at det er gøy.
Jentene var sikre på at det er viktig å være mentalt forberedt til studiestart.
- Alt handler om hvordan man angriper ting. Får man ikke begynt ordentlig, har det mye å si for videre studier. Om man er motivert og godt forberedt, får du et bedre utgangspunkt.
Petter Northug-metoden
Hva er egentlig forskjellen på A-studenten og C-studenten? Hva skiller de beste studentene fra de middelmådige? Ifølge mentaltreneren er det to faktorer som spiller inn.
- De studentene som gjør det lille ekstra oftere, får mer godfølelse, mer mestringsfølelse og mer av den lille ekstra ”boosten ”til å gjøre det lille ekstra – de setter livet i perspektiv og tenker at «når jeg først er student, skal jeg pokker meg gjøre det beste ut av det!».
- Men det er de små detaljene i hverdagen som er forskjellen. Det er motiverende for mange å høre at det ikke er bestemt på forhånd. Dere tar hundrevis av valg hver eneste dag, og det begynner allerede om morgenen: skal jeg stå opp nå, eller skal jeg vente fem minutter? Skal jeg komme på lesesalen og bare være der, eller skal jeg lære noe? Skal jeg høre på læreren, se forover, stille spørsmål og notere, eller skal jeg bare være der og være fornøyd med at jeg er der?
|
ERFAREN MOTIVATOR: Erik Bertrand Larssen ga studentene innsikt i Petter Northugs motivasjonsteknikker. |
For å motivere studentene ytterligere, gav Bertrand Larssen innsikt i hvordan Petter Northugs hjerne fungerte under ski-VM tidligere i år.
- Før VM ville Petter Northug være så forberedt at han kunne finne roen og at han visste at han ikke kunne gjøre noe mer, og da trengte han ikke å være nervøs. Han visualisere alt som kom til å skje; så for seg på film hvordan VM skulle bli og hvordan han ville gjennomføre det. Han så for seg alle ulike scenarioer på 5-mila, og hvordan han ønsket å reagere i de ulike situasjonene. Så når situasjonen kom, så visste han hva han skulle gjøre
Slik blir du motivert
De fleste vet hva de bør gjøre for å bli en superstudent. Lese lekser, være på forelesning, sitte konsentrert og få med seg noe på lesesalen, gjøre de gode kollokviegruppene, stå opp tidlig, spise sunt, trene. Etter oppramsingen kom Bertrand Larssen til kjernen i hvordan man kan gå fra å si at man er motivert, til å faktisk mene det.
- Når er det folk gjør en adferdsendring? Jo, når det er mye følelser inne i bildet. Folk endrer seg ikke bare ved å vite, så et godt mål må gjøre noe med dere følelsesmessig, fordi det skal hjelpe dere i hverdagen! Det er ikke IQ, ikke hvem foreldrene dine er eller hvor mye penger du har i banken som er avgjørende – det er den mentale styrken, hva er det dere tenker i hverdagen?
Mentaltreneren anbefalte studentene til å gå drastisk til verks for å forstå sin egen kapasitet i studiehverdagen.
- Kjør en ekstremuke, en helvetesuke! Stå opp klokken 6 hver dag, ta deg en joggetur, kom tidlig og forberedt på skolen, vær helt rå på skolen og vær ekstremt dedikert. Hvor god kan du være i en uke? Hvor mye får du lest, hvor mye får du gjort i kollokviegruppene, hvor mye kan du få ut av forelesningene og hvor mange spørsmål kan du stille, hvor tidlig kan du legge deg, hvor mye får du trent på ettermiddagen og hvor mye får du gjort som student på en uke?
Avslutningsvis konkluderte Bertrand Larssen med alt handler om vilje. Har man et mål og kanaliserer energien mot dette, kan man klare alt.
- Dere bestemmer deres skjebne! Den enkelte kan oppnå drømmene sine hvis man vil.