(StudentTorget.no):

Fra høstsemesteret 2012 kan du for første gang studere Tupac og gangster-rap ved Universitetet i Oslo. På institutt for kulturstudier og orientalske språk lanseres emnet «KULH1111 - Tupac, hiphop og kulturhistorie».

Foreleser i emnet, Professor Knut Hermundstad Aukrust, forklarer at det blant annet skal jobbes med tekster av og om Tupac, og han vil at studentene skal komme med sine erfaringer.
 
Referanser til Tupac og hans budskap dukker opp over hele kloden. Fra Barack Obamas slagord om «changes», til palestinere og israeleres ønsker om fred i Midtøsten, og til ungdom i Groruddalen som vil at deres erfaringer skal bli tatt på alvor, skriver UiO på emnesiden. 
 
 

Kontroversiell rapper

 


FORELESER I EMNET: Professor Knut Hermundstad Aukrust mener at  Tupac viser sammenhenger mellom politikk, kultur og gangster-rappere.

Tupac Amaru Shakur (1971-1996) er en av de mest kjente og kontroversielle representantene innenfor gangster-rappen. Han har vært siktet for å ha skutt mot politiet, dømt for seksuelt overgrep, og vært knyttet til gjengmiljøer. Tekstene i musikken var også svært kontroversielle i sin tid, og det ble mye oppmerksomhet rundt kommersialiseringen av musikk som skildret de mørkere sidene av samfunnet. 
 
- Tupac rappet om sitt liv og sine erfaringer, det var en kamp for forandringer, changes, og et budskap om sorg og glede, om rett til å bestemme over eget liv, sier Aukrust.
 
Han forklarer at Tupac og hip-hop handler om fortellinger, om samhold og motstand. Ved å hente fram et enkeltmenneske som Tupac får vi tilgang til en større vev av sammenhenger om politkk, kultur og gangster-rappere.
 
Han ser ingen problemer med å basere et akademisk emne rundt en så kontroversiell person.
 
- Studier ved et universitet handler veldig ofte om kritikk og kontroversielle temaer. Hvem er et samfunns helter og hvem er de virkelige gangstere?
 
 

One Thug, One Nation

 
Tupac vokste opp på østkysten (New York og Baltimore), men endte opp i California. Nabolaget var viktig, ”my block”: hvor du kom fra, og hvem du identifiserte deg med. På nittitallet ble det mye oppmerksomhet rundt rivaliseringen mellom øst- og vestkyst-rap, og Tupac og hans følge ble fremstilt som en sentral del av konflikten.
 
I september 1996 ble Tupac skutt og drept i en «drive-by» da bilen han satt i stoppet opp ved et lyskryss i Las Vegas. Hvem som sto bak attentatet er fortsatt et uavklart spørsmål.
 
Det har vært mange konspirasjonsteorier rundt Tupacs død, og mange spekulerer i om drapet var orkestrert for at han skulle slippe unna fiender og rampelys. Aukrust har ingen tro på at Tupac fortsatt er i live.
 
- Tupac ble utsatt for flere attentater, og mange av tekstene hans handler om at han ville bli skutt og drept. At han endret navn til Makaveli, etter inspirasjon fra den italienske filosofen Machiavell på 1500-tallet, var ikke et cover-up, men et politisk signal: One Thug, One Nation. Emnet skal handle om dette også, sier Aukrust.
 
På spørsmål om hva han foretrekker av eastside eller westside, svarer Aukrust diplomatisk:
 
- IT'S NOT ABOUT EAST OR WEST, sier Tupac. Så min favoritt: Tupac selvfølgelig, "till I die".