(StudentTorget.no): 

På verdensbasis er nettstudier er mer populært enn noen sinne. 31 prosent av amerikanske studenter tok minst ett nettbasert fag i løpet av høstsemesteret i 2010. Dette betyr at hele 6,1 millioner amerikanske studenter brukte nettstudier dette året, i følge rapporten «Going the Distance: Online Education in USA, 2011». 
 
Men selv om nettbasert utdanning er populært betyr ikke at det er den beste utdanningsløsningen for alle, ifølge Sam Govea, ledende dekan i samfunnsvitenskap og fjernundervisning ved Brookhaven College i Texas.
 
«Jeg tror studenter er blitt bombardert altfor ofte med fordelene ved nettbasert utdanning til et punkt der alle tror de kan få en grad ved å studere i pyjamasen på fritiden», sier Govea, som selv underviser både i klasserom og på nett. 
 
Hvis du er usikker på om du ønsker å melde deg opp til nettstudier, kan du se på denne oversikten over de største fordelene og ulempene ved denne studieformen. Punktene er presentert av Sam Govea i samarbeid med Yahoo! Education.
 
 

Fordel # 1 - Fleksibilitet

 
Mens de fleste skoler og utdanningsprogrammer vil ha fastsatte tider og sted for undervisningen, er det sannsynlig at nettstudier vil gi deg mer kontroll over når og hvor du studerer.
 
For eksempel, hvis du er i arbeid og ikke ønsker å si opp jobben og miste inntekten din, kan nettstudier være noe for deg. Dette er også ideelt for studenter som ikke har tilgang til studieprogrammene der de bor. 
«Jeg har hatt studenter som tar mine klasser fra lugaren på en ubåt i Indiahavet,» sier Govea.
 
 

Ulempe # 1 - Nettstudier er ikke lett

 
Hvis man leter etter en snarvei til en god utdanning, bør man heller vurdere andre metoder.
 
«Nettstudiene er på college-nivå. De kommer til å være krevende, og de bør være krevende. Faktisk er det mange forelesere som gjør nettundervisningen sin enda tøffere for å avlive myten om at nettstudier er lett,» i følge Govea. 
 
 

Fordel # 2 – Mange valgmuligheter

 
Det er nok av gode studieprogrammer der ute - uansett om du er interessert i rettssystemet, bedriftsøkonomi, informatikk, sykepleie eller helseadministrasjon, for å nevne bare noen få.
 
Det er også nok av veletablerte utdanningsinstitusjoner som er involvert i å øke antallet og variasjonen av online studieprogrammer.
 
89 prosent av offentlige høgskoler og universiteter, og 60 prosent av private høyskoler tilbyr nå nettstudier, i henhold til «The Digital Revolution and Higher Education», en rapport fra 2011 som er utført av nonprofit-organisasjonen Pew Research Center.
 
«Selv om fleksibilitet er flott, 
kommer det med et større ansvar»
 

Ulempe # 2 - Murphys Lov

 
Som Murphys Lov har lært oss, vil alt som kan gå galt - går galt. Tekniske problemer kan alltids oppstå. Datamaskiner går i stykker, harddisker går tom for plass og nettverk bryter sammen. 
"Det vil være opp til studenten å kontakte teknisk support og få hjelp. Det typiske ville være om det oppstår problemer under en prøve eller når du prøver å levere en oppgave», sier Govea.
 
 

Fordel # 3 - Omdømme

 
Hvis du tror at nettstudier ikke er relevante, må du tro om igjen. En studie fra 2010 av Society for Human Resource Management, med tittelen «Hiring Practices and Attitudes: Traditional vs. Online Degree Credentials», viste at 90 prosent av arbeidsgivere anser nettstudier som mer positivt enn de gjorde for fem år siden.
 
 

Ulempe # 3 - Selvdisiplin er nøkkelen

 
Tingen med nettstudier er at de ikke kommer servert på et sølvfat. Du må virkelig jobbe for å få en grad, og det kreves selvdisiplin å gjøre det.
 
Nettbaserte fag kan ha innleveringsfrister på slutten av semesteret, månedlig eller ukentlig. Selv om nettbasert utdanning gir deg frihet og fleksibilitet, vil du uansett måtte forholde deg til tidsfrister, og det vil være opp til hver enkelt student å holde følge.
 
Så selv om fleksibilitet er flott, kommer det med et større ansvar.
 
 

Fordel # 4 - Nettstudier er akkreditert

 
Det finnes selvfølgelig useriøse aktører innen nettstudier. Heldigvis kan du unngå dem takket være ulike statlige organer. Nøkkelen til å velge kvalitetsstudier er å sørge for at skolens nettstudieprogram er riktig akkreditert.
 
I Norge må alle offentlige og private høyskoler godkjennes av Utdanningsdirektoratet for å kunne tilby utdanning, og dette er også gjeldende for deres nettstudier. Ved skoler som kun tilbyr nettstudier bør du sjekke på deres nettsider etter informasjon om akkreditering. Amerikanske nettstudier må være godkjent av US Department of Education. Du kan finne informasjon om dette på www.ed.gov.
 
 

Ulempe # 4 - Akademiske meninger kan variere

 
Det er mange studier og rapporter som peker på fordelene av nettbasert utdanning, men sannheten er at noen akademikere fortsatt ikke er overbevist om at den kan konkurrere med klasserom-baserte undervisningen.
 
I 2010 rapporterte Sloan Survey of Online Learning at 66 prosent av akademiske ledere vurderte nettbasert utdanning som det samme eller bedre enn tradisjonell undervisning. I 2003 var dette tallet 57 prosent, så omdømmet til nettbasert utdanning blir tilsynelatende stadig bedre i de akademiske sirklene. 
 
 

LES OGSÅ: Gratis nettstudier ved Harvard University