(StudentTorget.no): 

De norske universitetene faller på rankingen i Times Higher Education sin nye rangering over verdens beste universiteter.
 
Universitetet i Oslo har falt fra fjorårets 181. plass til en 202. plass, men kommer fortsatt best ut av de norske representantene i kåringen. 
 
Universitetet i Bergen  havnet blant institusjonene som ble rangert mellom nummer 226 og 250. Like under ligger NTNU i Trondheim som er mellom de 251. og 275. beste universitetene i verden. Universitetet i Tromsø havnet helt nede i kategorien mellom 301. og 350. plass, skriver Universitetet i Oslos nettavis, Uniforum. 
 
StudentTorget har også tidligere rapportert at de norske universitetene har falt i andre rangeringer.

 

Fakta om Times Higher Education World University Ranking

 

  • Rankingen blir publisert en gang i året og blir utført av selskapet Thomson Reuters
  • Den inneholder 13 indikatorer som måler innovasjonsgraden, læringsmiljøet, antall siteringer fra vitskapelige tidsskrifter, forskingsresultater, forskingsrenommé og graden av internasjonalisering
  • 400 universiteter fra hele verden blir inkludert i den ferdige rankingen
  • De 200 beste universitetene er fra 24 land, og alle verdsdeler er representert
  • ETH Zurich i Sveits  er det eneste ikke-engelskspråklige universitetet blant de 12. beste.
  • California Institute of Technology er ranket som verdens beste universitet
  • University of Oxford er Europas beste universitet
  • Karolinska institutet er Nordens beste universitet og ligger på 42. plass
  • UiO ligger på 202. plass og er Norges beste universitet

 

Kritiske til rangeringen

 
Direktør Sveinung Skule i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu) er hverken bekymret eller overrasket over at norske universiteter kommer dårlig ut på rankingen fra Times Higher Education. 
 
– Disse indikatorene som det måles på endres fra år til år, og det at norske universiteter spretter opp og ned slike rankinger, sier kanskje noe om hvordan undersøkelsene lages, sier Skule til Dagens Næringsliv. 
 
Professor Bjørn Stensaker ved Universitetet i Oslo har forsket på slike rangeringer, og er ikke nådig mot rankingen fra Times Higher Education. 
 
– Hele greia er nærmest en skandale. Det er åpenbart noe muffens med metodikken her. Man har for eksempel en faktor som «reputation» som baserer seg på at Times sender ut epost til en rekke mennesker som så svarer. Men vi vet ikke hvem disse menneskene er, sier professor Stensaker til Dagens Næringsliv. 
Stensaker sier til DN at problemet er at det ikke mulig å etterprøve mange av resultatene, og at det er et paradoks at en undersøkelse som skal måle vitenskapelige kvalitet holder så lav vitenskapelig kvalitet 
 
 

Må investere mer

 
– Den norske regjeringen må investere mer penger i forsking og høyere utdanning. Det er den eneste måten de norske universitetene kan gjøre det bedre på, sier Phil Baty, redaktør for Times Higher Education, ifølge Uniforum.
 
Han mener dagens finansiering er uheldig for de norske universitetene.
 
-Trolig er finansieringen av det norske universitetssystemet for egalitær. Alt blir strødd tynt ut over alle institusjonene, samtidig som tallet på ansatte øker, konstaterer Baty.
 
 

Sverige best i Norden

 
Av de nordiske unniversitetene er det Karolinska Institutet i Stockholm som kommer best ut med en 42. plass på rankingen, til tross for å ha falt ti plasser fra i fjor. Tett på følger Lunds universitet og Uppsala universitet på 82. og 106. plass, som begge også hadde falt i forhold til året før. I Finland falt Helsingfors universitet 18 plasser til en 73. plass.
 
Av de nordiske landene er det kun de danske universitetene som klatrer på rangeringen. Aarhus Universitet går opp ni plasser til 116. plass, og Københavns Universitet klatrer fem plasser til nummer 130.  
 
California Institute of Technology ble kåret til verdens beste universitet, i mens Oxford University og Stanford deler andreplassen. Det prestisjetunge Harvard University havner på en fjerdeplass. I følge rangeringen er hele 75 av verdens 200 beste universitet i USA, og 31 ligger i Storbritannia. Det beste universitetet utenfor Storbritannia og USA er ETH Zürich i Sveits på plass nummer 12.
 

LES OGSÅ: Gratis nettstudier ved Harvard University