(StudentTorget.no):
De norske universitetene har det siste året falt på de internasjonale rankinglistene. Men i følge EUs utdanningsforsker David Crosier, er ikke dette noe å bry seg om.
- For meg er det helt irrelevant. Dere trenger ikke bry dere om det. Disse rankingene måler ikke kvaliteten på undervisningen eller hvor fornøyde studentene er, og det er det viktigste, sier han til Aftenposten.
En god pizzaovn
Tidligere denne uken var Crosier i Norge for å holde foredrag om kvalitet i utdanningen for ledelsen ved norske universiteter og høyskoler.
Crosier hevder at rankingene stadig feiltolkes av mediene, og blir viet større betydning enn det de fortjener. Grunnen til at Harvard og de andre kjente universitetene havner på topp år etter år, mener han skyldes at de får så mye penger fra private givere som de kan bruke på forskning.
- Det arbeides for å lage nye målemetoder som er mer relevante. Men i dag har ikke dette arbeidet kommet langt nok, sier han.
Som StudentTorget tidligere har meldt, har de norske universitetene falt på topplistene til blant annet Times Higher Education og Topuniversities.com. På listene til Academic Ranking of World Universities klatret derimot Universitetet i Oslo 8 plasser sammenlignet med året før.
Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, sier at han langt på vei er enig med Crosier, og advarer norske studenter mot å vektlegge rankingene når de skal velge studiested.
- Det er ikke veldig mye å hente i disse rangeringene, for de sier ikke noe om enkeltfag. Da må man heller se på fagrangeringer. Heller ikke for vårt arbeid med studiekvalitet er de viktige, for de har nesten ingen vektlegging av det - med mulig unntak for Times Higher Education. Vi er mye mer opptatt av de undersøkelsene vi gjør blant norske arbeidsgivere om deres syn på våre ferdigutdannede kandidater, sier Ottersen.
David Crosier jobber med et EU-prosjekt som skal kartlegge og analysere utdanningssystemene i 34 europeiske land. Han skryter av kvalitetsreformen Norge innførte for ti år siden, med overgangen til bachelor- og mastergrader, samt tettere oppfølging av studentene.
- Norge har gjennomført en av de mest gjennomtenkte reformene av høyere utdanning blant europeiske land, og dere er et eksempel til etterfølgelse. Men jobben er ikke ferdig. En god pizzaovn er ikke tilstrekkelig for å lage god pizza, sier han til Aftenposten.