(StudentTorget.no):

Tidligere denne måneden etterlyste milliardæren Johan H. Andresen et krafttak for å sikre fremtidens kompetanse innen realfag.
 
Nå sier han seg villig til å betale for at norske naturfagslærere skal etterutdanning, i håp om at elevene skal få økt interesse for realfagene.
 
- Vi vet at det er et enormt behov i dag, og det vil være et enda større behov i fremtiden for at unge skal velge realfagsutdanning. En av de raskeste og mest effektive og demokratiske måtene å gjøre dette på er å etterutdanne lærere. Ved å nå 3000 lærere kan vi nå 300.000 barn og unge, sier han til Aftenposten.
 
 

Tilbyr ni millioner

 
Gjennom familiens industri- og finanskonsern Ferd ønsker Andresen å sponse et etterutdanningsprosjekt gjennom det privateide Forskerfabrikken AS, Naturfagssenteret ved Universitetet i Oslo og Forskningsrådets Nysgjerrigper. Ni millioner koner skal fordeles over tre år, med betingelse om at staten tar den andre halvparten av regningen. 
 
Andersen mener det aldri kan satses nok på utdanning. 
 
- Ingen investering gir bedre avkastning enn utdanning. Man må få barn engasjerte og nysgjerrige. Da må lærerne lære noen morsomme eksperimenter; ting som smeller og flyr. Det er ikke nødvendigvis en del av den tradisjonelle etterutdanningen. 
 
Lederen i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, presiserer at de er veldig glad for at næringslivet engasjerer seg, men at det ikke må komme som en erstatning for det kommunene skal gjøre. En undersøkelse Utdanningsforbundet gjorde i fjor viste at hele 35 prosent av norske kommuner ikke gir lærerne mulighet til å bruke skoleverkets videreutdanningstilbud.
 
Både Forskerfabrikken, Naturfagssenteret og Nysgjerrigper har søkt om pengestøtte fra Kunnskapsdepartementet.
 
- Det er en solid søknad som er godt begrunnet, men jeg kan ikke bare si at «her er tre millioner», sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Aftenposten.
 
Men hun presiserer at statens økonomireglement krever at etterutdanningsprosjektet først må lyses ut.
 

LES OGSÅ: - Norge mangler tusen ingeniører