(StudentTorget.no):
 
Ikke overraskende er det de amerikanske toppuniversitetene som produserer flest milliardærer med fullført bachelorgrad. Det avdekker Wealth X i sin Billionaire Census-undersøkelse.

Helt på toppen av listen finner vi University of Pennsylvania. De kan skilte med 25 milliardærer på listen over tidligere elever.

På andre- og tredjeplass følger Harvard og Yale, med henholdsvis 22 og 20 milliardærer.

De amerikanske universitetene tar opp hele 16 av 20 plasser på listen. Beste ikke-amerikanske universitet er indiske University of Mumbai på en niende plass med tolv milliardærer. London School of Economics and Political Science er høyest ranket blant de europeiske universitetene, på en tiende plass. De kan skryte av å ha elleve milliardærer blant sine tidligere elever.

De britiske prestisjeuniversitetene Oxford og Cambridge fikk derimot ikke plass på listen. 

 

LES OGSÅ: Nicolay studerer ved ETH Zürich 


Hvorfor eliteskoler?

Forsker Jonathan Wai, ved Duke University, fant at nesten 45 prosent av amerikanske milliardærer har studert ved ett av toppuniversitetene i landet. Han tror det særlig er tre grunner til at kommende milliardærer trekkes mot eliteskoler, skriver det amerikanske nettstedet Businessinsider.com:  

1. Mange av dem kommer fra allerede velstående og innflytelsesrike familier, og det å gå på et eliteuniversitet gir høy status.

2. De smarteste personene havner ofte på eliteskoler.

3. Omdømmet til eliteskolene, nettverket man får og kvaliteten på utdanningen gjør at mange av studentene ender opp i prestisjestillinger.

Du er imidlertid ikke nødt til å ha en universitetsgrad fra et eliteuniversitet for å tjene deg styrtrik. 84 prosent av alle milliardærer med høyere utdanning tok graden sin ved andre universiteter enn de som havnet på topp 20-listen. 35 prosent av verdens 2 325 milliardærer har ikke en gang høyere utdanning. Dette gjelder for eksempel Facebook-gründer Mark Zuckerberg og vår egen Olav Thon.De 20 universitetene med flest uteksaminerte milliardærer:
 

Rangering Istitusjon Land

Antall milliardærer
med bachelorgrad

University of Pennsylvania  USA 25

2

Harvard  USA  22 

3

Yale  USA  20 

4

University of Southern
California 

USA 16 

5

Princeton  USA 14 

6

Cornell  USA 14 

7

Stanford  USA 14 

8

University of California,
Berkley 
USA 12 

9

University of Mumbai  India 12 

10

London School of Economics
and Political Science 
Storbritannia 11 

11

Lomonosov Moscow State University   Russland  11 

12

University of Texas  USA  10 

13

Dartmouth College  USA  10 

14

University of Michigan  USA  10 

15

New York University  USA 

16

Duke University  USA 

17

Columbia  USA 

18

Brown  USA 

19

Massachusetts Institute of Technology  USA 

20

ETH Zürich  Sveits