(StudentTorget.no):

QS World University Ranking kårer årlig de beste universitetene i verden. QS-rangeringen vurderer universitetene ut fra seks kriterier, hvorav omdømme og sitering av forskning veier tungt. Kåringen baserer seg blant annet på spørreundersøkelser blant 75 000 akademikere over hele verden, intervjuer med arbeidsgivere, andelen internasjonale studenter og ansatte ved de forskjellige institusjonenene, samt hvor ofte forskningsartikler fra universitetenes forskere blir sitert.

I år som i tidligere år er de høyeste plasseringene i kåringen dominert av universiteter i engelsktalende deler av verden. For sjette året på rad går Massachusetts Institute of Technology (MIT) av med seieren blant de 950 universitetene som har fått plass i rangeringen. Faktisk er de fire øverste universitetene i kåringen alle amerikanske læresteder: Bak MIT følger gamle travere i toppdelen av listen som Stanford, Harvard og California Institute of Technology. 

Les også: Verdens beste studentbyer 2017.


Mens de amerikanske universitetene kan sole seg i glansen, er britiske universiteter for tiden inne i en nedadgående spiral. Faktisk faller så mange som 51 av 76 britiske universiteter med minst én plass i årets rangering. Oxford og Cambridge kommer henholdsvis på en sjette og femteplass, mens UCL og Imperial College London biter seg fast på en syvende- og åttendeplass.

LES OGSÅ: Thea studerer political communication i London

Oslo faller, Bergen klatrer

Skal man finne igjen  de fire norske universitetene som er med i kåringen, må man gå betraktelig lenger ned på listen. Universitetet i Oslo (UiO) troner kanskje høyest med en 142. plass i den siste kåringen, men dette er likevel et fall fra fjorårets 113. plass i samme kåring. Selv om norske høyere utdanningsinstitusjoner må nøye seg med å være listefyll i den prestisjefylte rangeringen, er nok Universitetet i Bergen tålelig fornøyd med å klatre syv plasser til 164. plass sammenlignet med fjoråret.

Verdens beste universiteter

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

2. Stanford University

3. Harvard University

4. California Institute of Technology (Caltech)

5. University of Cambridge

6. University of Oxford

7. UCL (University College London)

8. Imperial College London

9. University of Chicago

10. ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology

Kilde: QS World University Rankings

 

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ligger stabilt på som nummer 259 på listen, mens Universitetet i Tromsø er plassert som nummer 367 på topp 400-listen.


Avtroppende UiO-rektor Ole Petter Ottersen sier til Uniforum at han tror fallet i årets kåring skyldes universitetets nye innrapporteringsmetoder, samtidig vil han ikke legge for mye i kåringer som QS-rankingen.

– I fjor sendte vi inn tallet på alle studenter på universitetet, i år har vi sendt inn tall på fulltidsstudenter. På en måte slår tallet på fulltidsstudenter dårligere ut for oss enn om vi sender inn tall på alle studentene. Dette illustrerer igjen metodesvakhetene med slike rangeringer, sier Ottesen.

Rektor Dag Rune Olsen ved UiB er fornøyd med å ha kommet på en 164. plass. Universitetet scorer høyest i Norge på siteringskriteriet.

– Siteringer er så nært vi kommer et objektivt mål på vitenskapelig kvalitet. At vi viser godt igjen på dette feltet, er noe som er viktig for oss, sier Olsen i en melding på UiBs nettsider.