Etter en stressende vår med pensumlesing og eksamener er det herlig å kunne lene seg tilbake og kun tenke på solfylte fridager. Flere velger likevel å ofre sommerferien for ekstra studiepoeng.

I Sverige har det blitt foreslått at studentene skal studere om sommeren, i håp om at de skal komme raskere ut i jobb. Også norske politikere fra KrF, Høyre og FrP mener ideen er interessant, men enn så lenge er det ikke fremmet et slikt forslag i Norge. Allikevel velger flere å bruke sommeren på nettopp å studere.

Herman Lager (22) er en av de som i fjor heller valgte å sitte på skolebenken enn å sløve vekk sommerferien. Lager studerer for tiden til en bachelorgrad i samfunnsøkonomi i Boston, og behovet for flere studiepoeng førte ham til den Internasjonale sommerskolen ved Universitetet i Oslo.

- Jeg trengte «credits» til de studiene jeg tar i Boston, og derfor var valget lett da jeg kom over UiO sitt tilbud. Jeg tok klassene Scandinavian Government and Politics og Norwegian Art from the Middle ages, med skole fire dager i uken fra slutten av juni til starten av august.


Lager er opprinnelig fra Sandvika, og valgte sommerstudier i hjemlandet på grunn av utenomfaglige grunner.

- Jeg valgte å ta sommerstudiene i Norge fordi det ikke finnes noe bedre enn en norsk sommer. Siden jeg bor i USA mesteparten av året, var det deilig å ha et alternativ hvor jeg kunne ta klasser samtidig som jeg bodde hjemme, forteller han.

- Og sommerstudier er en veldig fin måte å få venner fra hele verden på, i tillegg til at man blir en erfaring rikere.

 Sommerskole i Norge

UiOs sommerskole tilbys fra 25. juni til 5. august. Søknadsfristen var 1. februar, men søkere uten stipend er velkommen til å søke.

UiOs sommerskole tilbyr 21 kurs, en studieplass koster rundt 20.000 kroner, inkl. innkvartering. Hvis studenten selv ordner bolig, er prisen 6500 kroner. De høyeste stipendene er på rundt 30.000 kroner, inkl. reisen.

HiOs sommerskole varer fra 27. juni til 15. juli. Søknadsfristen var 1. mars, men inntaket er fleksibelt for studenter som ikke trenger visum.

HiOs sommerskole tilbyr 3 kurs, en studieplass koster 2000 kroner, og inkluderer innkvartering, utenomfaglige aktiviteter, ekskursjoner og administrative kostnader.


 

 

Ønsker nye perspektiver

Sommerskole forbindes ofte med et tilbud enten for videregående elever som har strøket i ett eller flere fag, eller for barneskolebarn som kjeder seg i sommerferien. I dag tilbys for øvrig sommerstudier ved flere høgskoler og universiteter, og Høgskolen i Oslo tilbyr et 3-ukers studium for både norske og internasjonale studenter.

- Vi ønsker å utbygge den internasjonale profilen til HiO. Sommerskolen er et godt tilbud til våre partnerinstitusjoner rundt om i verden, som sender en del studenter. Sommerskoler er også med på å heve kvaliteten på kursene som blir tilbudt som bachelor- og mastergrad her på HiO og Norge som studieplass.

Det sier koordinator for sommerskolen ved HiO, Hallvard Lavoll. Han kan fortelle at det til nå er registrert 180 søkere, hovedsakelig fra Ghana, Canada, Etiopia, Nigeria, Pakistan, Russland og USA. Han tror de vil studere i Norge blant annet for å utvide utdanningen sin med nye perspektiver, og for å bli kjent med et nytt land, en ny kultur og andre læremåter.

- Vi er svært fleksible med tanke på hvor mange plasser vi tilbyr. Kravene vi stiller til studentene er at de har fullført et år med høyere utdanning, samt at man kan bekrefte engelskkunnskaper, sier Lavoll.

LES OGSÅ: Hedda fikk ikke fullført utveksling i Hong Kong

 

Ingen tradisjon for sommerstudier

Av 180 søkere er kun to norske. Tradisjonelt har norske studenter som tar sommerstudier valgt å ta disse i utlandet, men koordinator Lavoll ønsker at også norske søkere tar kontakt med den norske sommerskolen.


- En av grunnene til at ikke flere norske studenter kjenner til sommerskolen, er at det ikke er en tradisjon for å studere om sommeren her i landet. Enten har man sommerjobb eller så tar man seg ferie. I andre land er det mye vanligere med sommerskole, sier han.

At det er vanligere i andre land, kan Anna Starostina fra Russland bekrefte. Til sommeren skal hun studere på Den internasjonale sommerskolen ved UiO for første gang.

- Jeg liker den norske naturen og språket. Jeg øver på norsken min gjennom å lese bøker og aviser, prate og se norsk TV. Det var språket som fikk meg til å søke på sommerstudier i Norge.

Og mens andre nyter sløve dager i sommersola, håper Starostina at studiene skal gi henne muligheten til å forbedre og utvikle språkkunnskapen sin, slik at hun kan bli bedre kjent med norsk kultur og samfunn.

-  Jeg har bestemt meg for å gå på skole om sommeren fordi det er den beste tiden å være i Norge på, samt at det er litt lettere å ta seg fri om sommeren enn ellers i året. Dessuten har jeg hørt fra mange andre internasjonale studenter at studiumet i Norge er bra.


Hun ofrer gladelig sommerferien for noen ekstra studiepoeng, og tror det kun er fordeler med å ta studier når majoriteten av studentene har fri.

- Man føler seg litt friere om sommeren; det finnes flere muligheter til å reise, drive med sport, og i det hele tatt være mer aktiv, sier hun.

 Sommerskole i utlandet

Universitetet i Agder tilbyr ex.phil og ex.fac på øya Lesbos i Hellas. Studiet starter med et par ukes undervisning i Kristiansand, før man reiser til Lesbos og fortsetter undervisningen (på norsk). Søknadsfristen er 15. mai. Les mer her.

Helsinki Summer School tilbyr internasjonal sommerskole fra 9. til 25. august. Søknadsfristen går ut 8. august. Se mer her.

Tallin University i Estland tilbyr sommerskole mellom 11. og 29. juli. Søknadsfristen er 1. juni. Mer info her.

Copenhagen Business School tilbyr sommerskole fra 25. juni til 5. august. Søknadsfristen er utløpt, men en ny runde foregår mellom 5. og 12. april. Se mer her.

Berlin School of Economics har sommerskole fra 26. juni til 23. juli. Søknadsfristen er 1. april. Se mer info her.


The National University of Ireland tilbyr mange spennende kurs fra 21. juni til 12. august. Søknadsfristen i år er 25. april. Se mer her.