(StudentTorget.no):

I følge tall fra handelsbransjen vil julegavehandelen igjen nå nye høyder i 2011. Det er spådd at hver nordmann i snitt vil handle for 9 900 kroner i desember. Som student med et studielån på 9 080 kroner i måneden sier det seg selv at dette ikke vil la seg gjøre. Og om du er en av de som tenker på å låne penger for å kjøpe julegaver, bør du heller la være. Her kommer forslagene som redder både lommeboken og givergleden i jula.

 

 

Strikkeglede

 

Anniken Østerud er en av de som lager julegaver selv. Som førsteårsstudent på master i helse, organisasjon og kommunikasjonspsykologi ved NTNU har hun lite tid til å jobbe ved siden av studiene, og dermed knapt med penger til julegaver.

 

 

Strikkedilla: Anniken strikker julegaver til både venner og familie.
- I fjor strikket jeg selbusokker til fire venninner, foreldrene mine og broren min, en del julekuler, og selbuvotter til ei jeg er gudmor til, forteller hun.

Også i år er Østerud godt i gang med julegavestrikkingen.

- Å strikke gaver passer perfekt for meg. Det er både billigere enn å kjøpe noe ferdig, og folk setter utrolig stor pris på det. Ikke minst får jeg muligheten til å spre utgiftene utover året, sier hun.

Østerud har planlagt å strikke minst like mange gaver i år som i fjor.

- Jeg har strikket en del julekuler, og så har jeg strikket en baskerlue i flettemønster. Jeg skal strikke ullsokker til min kjære, og så har jeg et par selbuvotter på lur som jeg ikke vet hvem som skal få enda, forteller hun.

Når det kommer til pengebruk forteller Østerud at hun i snitt bruker cirka hundre kroner på garn til et par ullsokker, fem kroner per julekule, seksti kroner på luer og mellom tretti og femti kroner for votter.

- Om du er glad i å strikke bør du ta turen innom garnstudio.no, der har de gratis strikkeoppskrifter. De har også tilbud på julekuleboken på Ark nå, tipser hun.

 

 

 

Juleverksted

 

En god måte å både komme i gang med hjemmelagde julegaver og å få inspirasjon på er å ha juleverksted med venner. Bli enige på forhånd om hva dere skal lage og kjøp inn materialer til gavene sammen.

Utover strikkingen skal Østerud ha juleverksted med jentene hun studerer sammen etter eksamensperioden.

- Da skal vi lage julekort og til/fra-kort og jeg skal lære noen å strikke julekuler, forteller hun.

På juleverksted er det mye man kan lage. Om du er ute etter mange smågaver kan for eksempel kjøpe et juledropssett på hobbybutikken Panduro. For 559 kroner får man da utstyr til 25 porsjoner med hjemmelagde drops, utgifter utover dette er rundt 15 kilo sukker. På Rema 1000 koster 15 kilo sukker 237 kroner. Dette gir en snittpris på rundt 32 kroner per gavepose med drops.

En annen god ide om du ønsker å gi en rimelig men personlig gave er å gi vekk gode minner. Du kan ramme inn et fint bilde eller lage en fotokalender av bilder og farget ark.

 

Tips til hjemmelagede julegaver:

Bruk strikkeferdighetene dine og lag votter, sokker, skjerf, luer og julekuler til de du er glad i. Ikke bare sparer du penger, du viser også at du har lagt både tid og tanke i julegaven.

Lag juledrops eller annet julegodteri. Ved å pakke det pent inn i sellofan med røde bånd eller et hjemmepyntet glass vil gaven se både pen og innbydende ut.

Gi bort minner. Bilder er alltid en hyggelig gave, enten du rammet de inn eller laget et album.

Tegn eller mal et bilde, kanskje du gjorde dette mye da du var mindre men har sluttet helt? Abstrakte bilder blir ofte minst like fine når man maler de selv som om man kjøper de.

Gi bort en opplevelse. Man kan lage gavekort på det meste så hva med et gavekort på hjemmelaget middag hjemme hos deg?

Bak julekaker du gir bort til venner og familie. Store pepperkakehjerter dekorert med omtanke kan både smake godt og fungere som julepynt.

Bor du i kollektiv og vil gi gave til de du bor med? Hva med et gavekort på oppvask eller vask av leiligheten en uke?

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: