(StudentTorget.no):

Førjulstid betyr eksamenstid for studenter flest, og alle har vel vært i den situasjonen at det rett og slett virker umulig å ta opp bøkene for å starte en økt.

Begynner du å få nok av å lese og mangler inspirasjon for å ta opp bøkene? Da kan du prøve med litt musikk som inspirasjonsmiddel. 


Vi har spurt tre profilerte musikkeksperter om hvilken musikk de anbefaler for å få inspirasjon til å lese til eksamen.

Her er tipsene. Vi håper de hjelper deg på veien:

 

- Ikke hør på musikk som distraherer

Asbjørn Slettemark er musikkjournalist, har tidligere spilt i band og er programleder for Lydverket på NRK. Han anbefaler først og fremst en plate han hører på mye selv om dagen.

PROGRAMLEDEREN: Asbjørn Slettemark anbefaler musikk han selv bruker for å stresse ned.

- Akkurat nå hører jeg på det nye Drake-albumet, «Take Care», og det er en plate som passer meg perfekt for å slappe av og få ned pulsen. Stresser alltid ned når jeg hører på Drake, sier Slettemark.

Kanskje platen han selv setter på før han skal ha sending kan hjelpe deg også.

- For min egen del hører jeg ofte på Rick Ross «Teflon Don» før sending. Platen er så proppfull av selvtillit at man bare må skyte brystkassen frem og angripe verden, fortsetter programlederen.


Til sist anbefaler han en artist du virkelig kan roe ned til.

- Ellers er John Mayer sine plater perfekte plater for å få ned pulsen og slappe av eller konsentrere seg. Det er egentlig det viktigste for min egen del når det gjelder inspirasjon, musikk som gjør at man slapper av og ikke blir distrahert.

 

Rap og CohenGunnar Greve, er kjent fra den nå oppløste gruppa Spetakkel.  Han er rapper, hip hoper, manager for flere bergensartister, blant andre Lars Vaular. I tillegg er Greve dommer i årets Idol på TV 2

Greve er litt i tvil om han i det hele tatt egner seg til å anbefale musikk.

RAPPEREN: Gunnar Greve mente at han ikke egnet seg til å anbefale inspirasjonsmusikk til eksamen siden han droppet ut av skolen som 18-åring.

 - Det skal sies at jeg ikke vet om jeg rett person til å svare på spørsmål om eksamensmusikk, siden jeg sluttet på skolen som 18-åring, sier han.

Men han har god greie på musikk, og bestemmer seg likevel for at han kan ha noe å komme med.

- Det spørs jo litt hvilken eksamen man skal lese på. Nå er jeg en mann som er glad i rap, og jeg vil først å fremst si at du må høre på noe fra rapduoen Beat Nuts fra New York. Gruppa er undervurdert og glemt, men fantastisk flinke, og jeg vil spesielt anbefale utgivelsene deres fra tidsrommet 1997 og 1998. Plata «No escape in this» pleier jeg å slå på når jeg må sparke meg selv til å komme i gang med blant annet skriving eller svare på mail, forteller han.


Han anbefaler også rap fra nabolandet når han er i gang.

- Jeg er veldig glad i svensk rap, og en som har en matematisk lidenskap til rap er Pst Q, så det vil jeg også anbefale, sier han videre.

For eksamenslesende studenter som kanskje ikke er så glade i rap har han også et forslag

- Om man syns at det blir vel mye trommer må Leonard Cohen være bra til å lese til eksamen, og da vil jeg trekke fram plata «In your name», avslutter han.

 

Soul og jazz

MUSIKKJOURNALISTEN: Musikkansvarlig i Aftenposten, Cecilie Asker anbefaler blant annet soul og jazz for å bli inspirert til eksamen.  

Aftenpostens musikkansvarlig, Cecilie Asker har også noen hete tips. I tillegg til å være musikkjournalist er spiller hun trommer i rockebandet The Launderettes, som har sluppet flere album og vært på turne både i USA og Europa. Asker har også skrevet boka Ikonet Madonna.

- Eksamenslesing krever ekstra krefter, og hva er vel bedre enn å lade opp med humørspredende soulmusikk. For å være sikker på å få en gullrekke av låter vil jeg anbefale samleplaten «Hitsville USA – The Motown Singles Collection 1959-1971», sier hun.

Og legger til: - Etter noen runder med den bobler det garantert i blodet, og man er klar for en lang leseøkt.


For å stresse ned og få nervene i sjakk foreslår hun sjangrene soul og jazz.


- Hvis derimot eksamensnervene har slått til allerede og  man har behov for å stresse ned for å finne konsentrasjonen anbefaler jeg en runde med Adeles fantastiske soulalbum «21», eller en jazzete eksperimentell reise med Dungens  «Skit i alt».

 

 

LES OGSÅ: Slik forbereder du deg til muntlig eksamen