(StudentTorget.no):
Trenger du en liten pause fra eksamenslesingen og behøver en liten oppvekker angående det som skjer utenfor Norges landegrenser? Hva med å dra på debatt om verdens glemte kriser, i regi av Leger uten Grenser førstkommende fredag på Litteraturhuset i Oslo? Kanskje studerer du for eksempel Afrikastudier, Midtøstenstudier, journalistikk, sosialantropologi, da vil det også være relevant for utdanningen din.
Millioner av mennesker dør hver eneste år rundt om i verden og Leger Uten Grenser ønsker å sette fokus på hvor viktig det er med oppmerksomhet rundt en krise for å kunne redde liv.
Av glemte kriser kan man nevne følgende: Ni millioner HIV-positive venter på behandling verden over, 195 milloner barn er underernærte, tuberkolose tar livet av 5000 mennesker hver dag og at vaksinemangel koster tre milloner liv hver eneste år.
Sammenheng mellom oppmerksomhet og bistandspenger
- Vi ser at det er en klar sammenheng mellom hvor mye medieoppmerksomhet og politisk oppmerksomhet glemte kriser får og hvor mye bistandspenger prosjektene får, sier kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser Nils Mørk til StudentTorget.
Han forteller at studentgruppene som er engasjert i Leger Uten Grenser først og fremst er journalistikk- og medisinstudenter.
- Hva kan studenter gjøre for å hjelpe?
- Legge press på mediene. I en medieverden er man ikke lenger avhengige av at redaksjonssjefen bestemmer hva som skal komme på trykk. Unge mennesker er veldig flinke til å finne sine egne kilder på nettet. Vi trenger hjelp fra alle som ønsker en bedre verden, fortsetter Mørk.
Merker du at du blir engasjert? Panelet skal ta for seg blant annet følgende spørsmål:
- Hvorfor får noen kriser får massiv oppmerksomhet, mens millioner av mennsker lider og dør i all stillhet i glemte kriser?
- Har media et ansvar for å rapportere om alle kriser, eller tenker de bare på hva som selger?
- Går norsk nødhjelp der det trengs mest, eller følger politikerne etter blitzlampene?
- Hvorfor er det 12.000 hjelpeorganisasjoner på Haiti, men bare 60 i Den sentralafrikanske republikk.
Hvis du har flere spørmmål, eller har lyst til å høre hva slags svar panelet har, kan du møte opp på Litteraturhuset førstkommende fredag klokken 17.00.
LES OGSÅ: Studier, studentliv og friår i Australia med Kamilla Viktoria Andersen | Studentopplysningen
Debattpanelet består av:
Knut Erik Holm – Utenrikssjef i NRK.
Harald Henden – Norsk prisbelønnet fotograf og journalist i VG.
Kristoffer Rønneberg – Utenriksjournalist i Aftenposten og styremedlem i Internasjonal Reporter.
Anne Helene Simonsen – Sosialantropolog, forsker og journalist.
Lindis Hurum – Erfaren feltarbeider for Leger Uten Grenser.
Nils Mørk – Kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser.