(StudentTorget.no):

I løpet av 2012 har de norske studentorganisasjonene samlet inn mer enn dobbelt så mye penger som de gjorde for ti år siden. I løpet av året vil de tre største humanitære studentaksjonene samle inn over 5 millioner kroner til UNICEF.
 
– Det er fantastisk, og det gir oss mye glede, sier student og medvirkende Kjersti Fjellstad til NRK.
 
 

Gavmilde studenter

 
Medisinstudenters humanitæreorganisasjon i Tromsø, Bergen, Trondeim og Oslo har jobbet for å samle inn penger på ulike måter siden 1991. Medisinstudentene i Trondheim arrangerte i helga en revy hvor overskuddet gikk til UNICEF. 
 
– De fleste studentrevyene har som mål å gå i null, men vi prøver å gå med overskudd. I år samarbeider vi med UNICEF, og pengene går til et prosjekt som jobber for å hindre HIV-smitte fra mor til barn i Mosambik, sier revysjef Lise Marit Aune.
 
Medisinstudentene er bare noen av landets studenter som gjør en innsats for å samle inn penger til veldedighet. Tidligere i år jogget 200 Trondheimsstudenter for å samle inn penger til sykehusklovner, og BI-studentene arrangerte konserter og spilte fotball med kjendiser.
 
 
Ifølge Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge, er kultur en arena studentene ofte bruker for å samle inn penger.
 
Inntektene som studentene samler inn gjennom revyer, konserter, bøssebæring og vaffelsteking utgjør nesten ti prosent av totalinntekten til UNICEF. Dette tilsvarer beløpet organisasjonen får fra sine største samarbeidspartnere som Telenor og Ikea.
 
Ifølge Apeland vil de tre største humanitære studentaksjonene samle inn over 5 millioner kroner i år. 
 
– Hvis man ser på de siste ti årene, så har inntektene fra de viktigste studentorganisasjonene doblet seg, sier Apeland. For vår del ser vi at det har mer enn doblet seg. Det er absolutt noe veldig positivt som skjer ved høgskoler og universiteter i Norge, sier han til NRK.
 
Apeland tror mye skyldes at dagens unge reflekterer mer over egen velferd og materielle goder, og at de er mer opptatt av hvordan andre barn har det og deres oppvekstvillkår.