(StudentTorget.no):

Tro det eller ei, høyere utdanning knyttes til en større tendens til å tro på spøkelser og andre paranormale fenomener, ifølge en amerikansk studie.
 
I motsetning til forskernes forventninger, viste undersøkelsen at amerikanske studenter som var i slutten av- eller ferdig med utdannelsen, var mer tilbøyelige enn førsteårsstudenter til å tro på hjemsøkte hus, synske person, telepati, kanalisering og en rekke andre tvilsomme ideer, skriver det amerikanske vitenskapsnettstedet livescience.com.
 
 

Overbeviser seg selv

 
Undersøkelsen ble satt i gang etter at en landsomfattende spørreundersøkelse fra 2001 viste at yngre amerikanere var langt mer tilbøyelige til å tro på det overnaturlige enn eldre respondenter.
 
Den nye studien ble gjort av Bryan Farha på Oklahoma City University og Gary Steward Jr. ved University of Central Oklahoma.
 
Generelt er studentene mer tilbøyelig til å tro på 6 av de 13 oppgitte kategorier i undersøkelsen: psykisk eller åndelig helbredelse, hjemsøkte hus, demonisk besettelse, spøkelser, klarsynthet og hekser. En høy andel an studentene oppga at de var «Usikre» på om de trodde på disse fenomenene.
 
Undersøkelsen viser med andre ord at college ikke nødvendigvis øker kritisk eller skeptisk tankegang innen disse feltene.
 
23 prosent av førsteårsstudentene i college uttrykte en generell tro på paranormale konsepter, (fra astrologi til å kommunisere med de døde) 31 prosent av studentene midt i studiene hadde tro på dette, og tallet hoppet til 34 prosent blant studentene som nærmet seg slutten av den høyere utdannelsen.
 
- Jo mer høyere college-utdanning man tar, jo mer øker sannsynligheten for å tro på paranormale dimensjoner, skrev Farha og Steward.
 
Mediene er trolig ansvarlig for noen folks tro på ufo-bortføringer og andre paranormale konsepter, skriver forskerne, basert på deres undersøkelse av eksisterende studier. Og noen mennesker har en tendens til å selektivt bekrefte det de liker å tenke på. 
 
Forskerne tror smarte folk kan ha lettere for å tro på det paranormale, delvis fordi de er flinkere til å forsvare og argumentere for det de selv tror på.