(StudentTorget):

Svært få toppidrettsutøvere opplever å få støtte fra ledere og trenere til å kombinere utdanning med skikarriere, ifølge en rapport fra professor Svein S. Andersen og førsteamanuensis Dag Vidar Hanstad ved Norges idrettshøgskole. 
 
Studentene på Team NTNU har et tilpasset opplegg i både studier og treningsopplegg som skal sikre at de kan hevde seg på begge arenaer.
 
 

Stiller krav

 
Team NTNU ble opprettet i 2008 for vise at det er mulig å kombinere utdanning med å hevde seg innen skiidretten. Men det stilles også krav til at de må prestere på skolen for å være med, skriver forskning.no.
 
Petter Northugs mentale trener Erik Bertrand Larssen mener det er tull å tro at man kan kombinere utdanning og toppidrett. 
 
- Jeg ser landslagsutøvere som leser mellom øktene. De beste sover, sa han til Aftenposten i høst.
 
Med 800 treningstimer i året, inkludert 40–50 døgn treningssamlinger, kreves det et strukturert studieopplegg med minst halv studieprogresjon.
 
Lars Litlere som er manager og trener på Team NTNU forteller til forskning.no at de har utvikla seg mye siden starten i 2008.
 
– Vi er blitt mer nøye på at søkerne skal ha en klar faglig agenda. At de ikke bare er ute etter det sportslige opplegget, men også ønsker å klinke til med en utdanning. Og det holder ikke med ettårskurs, de må gå på et studieprogram og produsere studiepoeng, sier han. 
 
 

Livet etter toppidretten

 
En toppidrettskarriere har en begrenset levetid, og erfaringen kvalifiserer ikke automatisk til noen toppjobb i næringslivet. Men toppidrettsfolk har egenskaper som kan være interessante på arbeidsmarkedet, mener Bård Benum, som er en av gründerne bak Team NTNU.
 
– Toppidrett erstatter ikke høyere utdanning, men toppidretten krever en mentalitet og innsats som også er interessant for arbeidsgivere, sier han.
 
Evne til å jobbe hardt og systematisk, evne til å prioritere, og ikke minst ønsket om å være på vinnerlaget, er blant egenskapene som ofte skiller de beste fra resten, mener Benum.
 
– Som toppidrettsutøvere får de dessuten medietrening. De lærer å være under press, å takle nedturer, samt nådeløs selvransaking på hva som er gjort bra eller dårlig. Dette er kulturtrekk som er interessante for en arbeidsgiver, sier han til forskning.no.
 

LES OGSÅ: Over 2000 deltok på Studentlekene 2013