(StudentTorget.no):

Hver vår får vi servert nyhetsinnslag om at det brukes stadig større summer på russetiden, og at drikkekulturen ødelegger for russens eksamensresultater.
 
I løpet av de siste årene har fadderukene beveget seg stadig mer mot samme trenden. Blant annet booker arrangørene store, kostbare artister - noe som er med på å sku opp billettprisene til et nivå som passer dårlig med et stramt studentbudsjett.
 
Ved Handelshøyskolen BI i Oslo består «Fadderullan» av en ti dager lang studiestartfestival med blant annet konserter og seilregatta i Oslofjorden. Til sammen vil det koste 1810 kroner i inngangspenger hvis man skal delta på alle arrangementene.  
 
 

Dyr moro

BI-studenten Josefine Slinde Birkeland (20) forteller til Dagens Næringsliv at hun prioriterte å bruke penger på fadderuken fremfor en to ukers ferietur til Kroatia i sommer.
 
– Jeg har valgt å la være å ta ferie i sommer, og heller jobbet og tenkt at det som blir til overs skal gå til fadderuken. (…) Jeg vet det blir gøy, og du får mye igjen for det senere fordi du skaffer deg kontakter og bygger nettverk. Det er virkelig verdt det, sier hun til avisen.
 
Fadderullan-sjef Espen Haugen regner med å selge mellom 10 000 og 12 000 billetter i løpet av studiestartfestivalen. Konsertbillettene koster mellom 120 og 375 kroner, noe som vil bety nærmere tre millioner kroner i billettinntekter. Et eventuelt overskudd vil gå til Studentforeningen ved BI. Han mener at den samlede summen på 1810 kroner i billettpriser ikke er mye ut fra hva man får for pengene. 
 
– Prisene våre er studentvennlige, og i motsetning til offentlige skoler får vi ikke offentlig støtte. Vi prøver å holde kostnadene nede, prisene totalt sett er ikke blitt høyere de siste årene. Sånn sett blir det billigere for hvert år, sier Espen Haugen til DN.no. 
 
Josefine Slinde Birkeland mener arrangementene er nødvendige, og hevder at slike opplevelser gir fokus på andre ting enn alkoholkonsum. 
 
– Jeg vet at på Blindern koster det 40 kroner ølen og alt er gratis, men den entusiasmen vi har på BI, den har de ikke på Blindern. Vi trenger arrangementene for å drive oss fremover, at vi gleder oss til det og har noe å snakke om dagen etterpå. «Så bra han sang» istedenfor «shit så drita du var i går!». Det er en opplevelse, det er en greie og sånt koster penger å få til. Så må man heller ofre litt for å få være med, sier hun. 
 
 

Oppfordrer til måtehold

Undersøkelser gjennomført av AKAN kompetansesenter viser at det råder en liberal drikkekultur blant norske studenter. I rapporten ”Helter og hengehuer”, kommer det frem at 45 prosent av studentene som deltok i undersøkelsen hadde et risikofylt drikkemønster.
 
At studenter generelt drikker mye alkohol har mange også erfart i løpet av fadderuken. Derfor har alle utdanningsinstitusjonene i Bergen for første gang gått sammen om å utvikle høstens fadderuke, hvor en av målsettingene er å ha mindre alkohol og mer fag i feiringen av studiestarten.
 
I starten av fadderuken vil SiB oppfordre til måtehold, og går ut med en oppskrift for hvordan man kan drikke smart og oppnå det de kaller «lykkepromillen». Derfor har de trykket opp kort der studentene finner oppskriften på hvor mange alkoholenheter de kan drikke i løpet av en kveld. Ifølge samskipnaden når de fleste jenter lykkepromillen etter to flaskeøl, mens gutter setter formen etter fire. Da skal lykkestoffene i hjernen være på sitt høyeste, og drikker man mer, vil det kun ha en sløvende effekt. 
 
- 7 av 10 studenter synes selv det drikkes for mye i studentmiljøet. Og kanskje kan Lykkepromillekortene være med å sette fokus på en sunnere drikkekultur blant studentene, uttalte prosjektleder Tine Blomfeldt til samskipnadens nettsider i fjor.
 

SE VIDEO: Fadderledernes tips til de nye studentene

 
Noen av årets fadderarrangement

Fadderuka, ved NTNU Dragvoll: 

 
Program: Humordag, fadder-galla, De Dragvollympiske Leker.
 
Pris: Med «Fadderbåndet» til 175 kroner får du også ulike tilbud hos bedrifter.
 
Finansiering: 180 000 kroner fra NTNU, inntekter fra billettsalg, oppsparte midler og sponsorpenger på til sammen 50 000 kroner.
 
 

Fadderullan, ved Handelshøyskolen BI i Oslo 

 
Program: Regatta og konserter med blant annet Postgirobygget og Erik & Kriss.
 
Pris: Billettpriser opp til 350 kroner. Til sammen 1810 kroner for alle arrangement.
 
Finansiering: Sponsorer og billettinntekter. BI støtter med penger til sikkerhetstiltak. 
 
 

Førstekullsuken, ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen

 
Program: Konsert med DeLillos, fjelltur, dåp og rebusløp.
 
Pris: Ukepass 540 kroner.
 
Finansiering: Studentforeningen med eksterne samarbeidspartnere og NHH-administrasjonen.
 
 

Studio, av Det Norske Studentersamfund ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus

 
Program: Teatersport, Studio-revyen, Get Dancy! Og konserter med blant annet Postgirobygget og HighasaKite.
 
Pris: Billettpriser fra 40 til 300 kroner, til sammen 1480 kroner for alle arrangement.
 
Finansiering: Eksterne sponsorer og billettinntekter.
 
 

Studiestart, ved Universitetet i Oslo (UiO) 

 
Program: Grilling, hageleker, idrettsdag og fadderstafett. 
 
Pris: Gratis.
 
Finansiering: 800 000 kroner fra UiO til felles fadderordning. De ulike studieprogrammene har i tillegg egne fadderopplegg med separate budsjetter.
 
 

Fadderuken, ved Høgskolen i Bergen (UiB) 

 
Program: Stand-up, togafest, byvandring, idrettsdag og konsert med Datarock.
 
Pris: Billettpriser 100 till 150 kroner, 350 kroner for alle arrangement.
 
Finansiering: Ukjent
 
Kilder: DN.no, Uio.no, UiB.no, fadderullan.no, ntnu.no, studio.no
 
 

LES OGSÅ: 7 tips til en god studiestart