(StudentTorget.no):

Når man starter på et nytt studiested kan man fort bli noe overveldet av de mange nye menneskene med navn og ansikter som må memoreres. 

 

Men det å huske navn er viktig på flere måter enn at man skal slippe å føle seg dum neste gang man møtes. Vi mennesker liker generelt å høre vårt eget navn, og studier viser at hjernen aktiviseres av dette, selv når man hører det i et støyende rom. Når man hører navnet sitt følger man også automatisk bedre med på hva man den andre har å si. 

 

Det finnes teknikker som drastisk kan forbedre evnen til å fange opp og huske navnene på dem man møter. Den amerikanske leder-coachen Kristi Hedges har skrevet boken “The Power of Presence: Unlock Your Potential to Influence and Engage Others”, hvor hun blant annet tar for seg slike teknikker. I en artikkel i Forbes Magazine har hun oppsummert noen av disse:

 
 

1. Stav det ut

Psykiater og memoreringsekspert Dr. Gary Small anbefaler å be om at vedkommende staver navnet sitt, spesielt hvis det er et uvanlig navn. Denne teknikken kan være nyttig i form av visuell hukommelse, siden det hjelper deg til å skape et mentalt bilde av personens navn.


 

Etter å ha møtt en ny person, ta opp telefonen og lagre dem i kontaktene dine med den informasjonen som vil hjelpe deg å huske dem. Dette kan inkludere utseende, hvor dere møttes eller et tema dere snakket om. Mye av hensikten med å skrive dette ned er at du visualiserer navnet samtidig som du assosierer det med personen og situasjonen.

 
 

2. Gjenta navnet

Når noen introduserer seg med navn, ikke bare nikk og fortsette samtalen. Prøv å koble navnet til svaret ditt. For eksempel, hvis en mann sier han heter Markus, kan du si: «Hei Markus, hyggelig å møte deg.» Eller still et spørsmål med navnet hans på slutten; «Hvor lenge har du studert her, Markus?»

 

Du bør altså bruke navnet underveis i samtalen, men for all del med måte, slik at det ikke blir repeterende og typisk selger-måte. Når du så skal si hadet, sørg for å bruke navnet en siste gang mens du ser dem i ansiktet, og gjør en innsats for å lagre det i minnet. 

 

LES OGSÅ: Slik blir den første daten vellykket

 

3. Bruk regler og ordspill

Mange eksperter foreslår at du bruker ordspill, rim regler eller mentale bilder første gangen du hører et navn. Dette kan være et bokstavrim som involverer noe du vet om personen, som interesser, personlighet, utseende eller hvor de kommer fra. For eksempel, hvis du møtte en som het Tone som virket sur, tenk «sur tone», som fra en ustemt gitar. Andre eksempler kan være «Morten fra Horten», «Knut ligner en stut» eller «Pernille er hun snille». Det kan også være lurt å visualisere disse ordspillene eller rimene med bilder som understreker poenget.  


 
 

4. Tenk navn-assosiasjoner

En annen teknikk som kan være nyttig er å lage en forbindelse mellom den personen du snakker med og noen andre du kjenner med samme navn. For eksempel «Elin, som søsteren min».

 

Du kan også bruke kjendiser som har samme navn. For å bruke eksempelet over en gang til; Hvis du møter en Tone som er sur, kan du også tenke på Tone Damli med en sur grimase. I beste fall får det deg til å smile neste gang du møte sure Tone, noe som kanskje kan smitte over og lette på humøret hennes… 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge