(StudentTorget.no):

Mandager trenger ikke å være blå. Ny uke betyr også ny ukesmeny fra studentkokeboka.

Denne uken har vi fokusert på kosemat og disse rettene er både spennende og metter godt. La deg inspirere av ukesmenyen vår, og bruk heller tiden på mer nyttige ting enn å planlegge middag.

 

Mandag – Fiskeburger av sei

Ingen grunn til å henge med nebbet selv om det er fisk på menyen. Hva med en seiburger? Denne er så god som du gjør den til selv. Legg på tomater, salat og sylteagurk om du ønsker, og topp det hele med hva du liker av saus!

         

 

Dette trenger du:
300 g  seifilet
1/2 ss  potetmel
1/2 hakket løk
1 ss hakket frisk gressløk
3/4 dl melk
3/4 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss margarin til steking
2 hamburgerbrød

Slik gjør du:
1. Skjær seien i biter og ha den i en foodprosessor sammen med litt salt. Kjør maskinen til alt er blandet.  Tilsett litt melk om gangen, og ha i potetmel, gressløk, finhakket løk og pepper. Kjør et par omganger til du har en fin deig.

2. Ha litt kaldt vann på hendene, før du former deigen inn i flate, litt store kaker. Stek dem i en panne på middels varme, i cirka 4 minutter på hver side.

3. Varm opp hamburgerbrødene kjapt i en ovn, eller i stekepannen til de er varme. Legg på det du ønsker av salat og fyll på burgeren.


 

Tirsdag – Blomkålsuppe med pølser og bacon

"Og så har me juksa litt!" - slik Ingrid Espelid Hovig visstnok sa da hun kokkelerte på tv. Vi har også jukset, og brukt en posesuppe som basis for tirsdagens rett. Men, legger man til litt ekstra grønnsaker og topper det med masse kjøtt, blir ikke suppen så dørgende kjedelig likevel.

 

 

Dette trenger du:
100 g  pølse (gjerne middagspølse) i skiver
1/2 pk bacon i skiver
1 ss margarin til steking
1/2 pose blomkålsuppe
100 g dypfryst brokkoli

Slik gjør du:
1. Ha margarin i en panne og stek bacon og pølser til de er ferdig stekt. Legg til siden.

2. Lag suppe etter anvisning på bakken. Tilsett frossen brokkoli og la det koke opp til de er myke.

3. Ha i bacon og pølser mot slutten.

Smak til med salt og pepper, og server med noen rundstykke om du har.

LES OGSÅ: Grensesetting - hvordan sette gode grenser og gjennomføre det i praksis? | SO #41

 

Onsdag – Wok med bambusskudd

Da er vi allerede i midten av uka. Dagens rett er wok, med knasende grønnsaker og saus du lager helt selv. Da kan du nesten skryte av at du er sjef på kjøkkenet.

 

 

Dette trenger du:   
300 g strimlet svinekjøtt
2 ss olje til steking
1/2 purre i tynne strimler
1 gul paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
1 boks hermetiske bambusskudd
150 g bønnespirer

Woksaus:
1 dl  kjøttbuljong (utblandet)
2 ss  soyasaus
1 ss  maisstivelse (maizena)
1 ts revet frisk ingefær
1 dl  finhakket cashewnøtter, eller salte peanøtter

Slik gjør du:
1. Stek kjøttet raskt i en panne eller wok i små porsjoner. Legg kjøttet til side når det er ferdig.

2. Kutt grønnsaker og fres dem i pannen et par minutter.

3. Bland ingrediensene til sausen i et litermål, og hell sausen over grønnsakene. Kok det opp og legg i kjøttet.

Dryss over cashewnøtter på slutten!


 

Torsdag – Pølsesandwich

Helgen nærmer seg, og hvis du skal få unnagjort alle leksene, er det greit å bruke tiden på noe annet enn å lage mat. Toast er typisk studentmat. Det er lett å lage den litt mer spennende, bruk fantasien. I denne har vi brukt pølser, grønnsaker og litt sterk saus, da metter det litt bedre. Har du ikke et toastjern, kan du også bruke et vaffeljern.

 

 

Dette trenger du:
2 grillpølser
4 skiver fint eller grovt brød
2 ss chilisaus
8 skiver hvitost
2 stk frisk sjampinjong
1 ts oregano

Slik gjør du:
1. Del pølsene i skiver, og smør chillisaus på brødene.

2. Kutt sjampinjong i tynne skiver. Legg pølser, sjampinjong og ost lagvis på brødene

3. Krydre til med oregano og litt salt og pepper. Legg brød på toppen

4. Stek i et vaffeljern eller toastjern.

Bon appetitt!

LES OGSÅ: Victoria Steen Hansen er leder for Amnesty Studentråd | Ukas student

 

Fredag – makaronigrateng

Makaroni er ofte undervurdert. Det kan brukes til mye, og gjerne i retter hvor du vanligvis bruker spaghetti eller annen pasta. Her har vi satt sammen en enkel grateng, som både tar kort tid og metter mange.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig, gjerne av kylling
2 ss margarin eller olje til steking
8 dl makaroni
2 tomater
2 gulrøtter
1 ss tørket basilikum eller oregano
1 ts salt
1/2 ts pepper
200 g revet hvitost, eller osteblanding

Slik gjør du:
1. Varm opp ovnen til 200 grader. Kok opp makaroni og hell av vannet.

2. Stek kjøttdeigen på høy varme til den er gjennomstekt. Stek gjerne halv pakke om gangen, slik at kjøttet blir ordentlig stekt.

3. Ha kjøttdeig og makaroni i en ildfast form. Legg i tomater, gulerøtter og krydder. Ha revet ost på toppen, og stek det i ovnen i cirka 20 minutter.

Vel bekomme!


 

Lørdag – bacon og osteterte

Da er det lørdag! Hva med et alternativ til lørdagspizza? Denne terten ser ut som pizza, men lages av butterdeig. Vi har lagt ved tomater og purre som grønnsaker, men bruk gjerne det du har, og server gjerne med en rømmedressing.

 

 

Dette trenger du:
1 pakke butterdeig
6 skiver bacon, kuttes i biter
1 ss flytende margarin
1 purre, finhakket
1 ts salt
1/2 ts pepper
12 røde cherrytomater, deles i to
150 g revet gulost , gjerne osteblanding

Slik gjør du:
1. Legg butterdeigen til tining på et stykke bakepapir.

2.  Varm margarinen og stek bacon på svak varme til de er gyldne og sprø, legg til siden. Fres purren til de er blanke og myke, smak til med salt og pepper.

3. Legg butterdeigplatene slik at de overlapper hverandre og kjevle dem ut til den er dobbel størrelse. Fordel ost over deigen, men la det være igjen en 3 cm bred kant rundt. Topp med bacon, purre og tomater, og brett inn kanten.

4. Stekes midt i ovnen på 200 °C i 20-25 minutter, eller til den er gylden og sprø.

Server gjerne med litt salat og en dressing hvis du har!


 

Søndag – Pita med smak av texmex

Ukens siste rett er en real kosemiddag og passer fint til å sitte i sofaen og se på søndagsfilmen eller fotballkamp.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig av svin
2 ss olje til steking
1/2 purre
1 ss texmex krydder
1 pakke ferdigkuttet salatblanding
4 pitabrød
2 ss chilisaus

Slik gjør du:
1. Kutt purreløken i tynne ringer.

2. Stek kjøttdeig på sterk varme til det er gjennomstekt. Bruk en gaffel til å dele kjøttdeigen i små korn.

3. Tilsett purren, og stek det sammen med kjøttet til den blir myk. Ha i litt vann og krydder.

4. Varm pitabrødene etter anvisning på pakken.

5. Fyll pitabrødene med kjøtt, salat og chillisaus. Har du rømme, så legg gjerne en liten klatt på toppen!


God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!