(StudentTorget.no):

Tidligere har vi skrevet om hvordan hatefulle innlegg på nett både kan føre til økte fordommer, men også til straffeforfølgelse. Nå viser det seg at selv om du ikke har skrevet upassende ytringer selv, kan du fortsatt være ansvarlig om det skjer på din nettside, blogg og lignende.

En estisk nettavis ved navn Delfi, er nå blitt dømt i domstolen i Strasbourg for å ikke slette hatefulle leserkommentarer fra en artikkel de skrev i 2008, om fergeselskapet Estonia. Advokat Jon Wessel-Aas mener at vi kan komme til å se slike saker opp i retten her i Norge også med tiden, og at de som blir dømt også kan være facebook-brukere og bloggere.

- Jeg tror det er bare et spørsmål om tid. Både nettaviser og bloggere kan bli holdt rettslig ansvarlig for det som står i kommentarfeltene. Men folk er nok mer tilbøyelige til å rette erstatningskrav mot profesjonelle aktører med store spredningspotensial, sier Wessel-Aas til Aftenposten.

For selv om det ikke var du som skrev den hatefulle kommentaren, er det de som drifter nettstedet, bloggen eller lignende, som må passe på og moderere innholdet på siden. Dette betyr også på Facebook, og Wessel-Aas mener at det er bloggeren eller Facebook-brukeren som derfor har ansvaret for at innholdet går innenfor visse retningslinjer.

- Ja, når loven som forbyr disse uttalelsene, inneholder en formulering om det er straffbart å medvirke til å spre slike ytringer, vil du kunne stilles til ansvar for ha dem på veggen din. Men ikke umiddelbart. Ansvaret oppstår først når du får kunnskap om, eller burde ha skaffet deg kunnskap om, ytringen, og ikke fjerner den, forklarer Wessel-Aas til Aftenposten.

 

Hatsider med personangrep på unge

Med økt bruk av sosiale medier, åpner det også opp for digital mobbing - mobbing der en anonym bruker lett kan kommentere andre negativt, samtidig som de gjemmer seg bak et kallenavn eller falske navn. I det siste har det vært en rekke nyhetssaker rundt den latviske chatte-siden Ask.fm, og hvordan mange har brukt nettstedet til å regelrett henge ut navngitte personer offentlig. Nettsiden har blitt knyttet til en rekke selvmord rundt om i verden, og en britisk jente tok i sommer sitt eget liv etter å ha mottatt meldinger som «drep deg selv» og «drikk klor til du dør».

Hendelsen endte med en oppfordring til boikott fra statsminister David Cameron selv i England, og samtlige annonsører har trukket seg fra nettsiden etter hendelsen. Eierne på nettstedet derimot har ikke ville ta ansvar for innholdet på sine sider, og gikk i sommer ut til avisen The Daily Mail med en kommentar om at jenta hadde skrevet de hatefulle innleggene selv, som fikk faren til offeret å rase.

- (...)Ask.fm prøver å dekke over for seg ved å diskreditere en 14-åring, det er kvalmende, sa faren til offeret, David Smith til The Daily Mail.


 

LES OGSÅ: Du er hva du "liker" på Facebook

 

Økt moderering som tiltak

Stortinget forandret for kort tid siden straffeloven og hva som nå ansees som offentlige uttalelser. Det meste på nett kan nå regnes som offentlig, da tilogmed et lukket forum på nett er offentlig hvis det er flere enn 20 mennesker med tilgang til siden.

Blogger og journalist Gunnar Tjomlid har de siste årene fått mye oppmerksomhet rundt bloggen sin, og kjenner godt til problemet rundt hatefulle innlegg. Han mener det kan være en utfordring å slette innlegg da det ikke alltid er like lett å følge med på hva som skrives på nettsiden din.

- Da jeg skrev en bloggpost om en politimann som ble avskjediget grunnet hans ytringer i sosiale medier var det på ett døgn kommet over 1000 kommentarer. Da er det hjelp i at det finnes et modereringssystem som tillater andre å klikke på «upassende», så blir det fjernet med en gang, sier Tjomlid til Aftenposten.

Advokat Jon Wessel-Aas mener at fleste bloggere er flinke til å fjerne upassende innlegg, om de får beskjed om det. Han sier også at i de tilfellene der en blogger er anonym, har det fungert bra og kontakte bloggselskapet som drifter sidene, og fått de til å fjerne innleggene.