(StudentTorget.no):

Den teknologiske utviklingen har aldri gått raskere enn den gjør i dag. Det spys ut nye konsepter og produkter i rekordtempo, og de store selskapene kniver som aldri før om å komme ut med «the next big thing».
 
Men hva som slår an blant massene er tydeligvis aldri godt å vite. Dagens generasjon er indoktrinerte med teknologi og har skyhøye forventninger.
 
Vi har tatt en titt på noen forskjellige prototyper og produkter som hevder å skulle revolusjonere fremtiden, og være det neste store innen morgendagens teknologi.
 

LES OGSÅ: Disse appene gjør studenttilværelsen enklere

 

En ny verden

Virtual reality-brillene Oculus Rift fra selskapet Oculus VR representerer noe av det nyeste innen spillteknologi, og har blitt godt mottatt av spilleksperter verden rundt. Brillene skal «fjerne veggen» mellom brukeren og spillet, slik at man ikke ser spillets univers utenfra, men heller gir deg følelsen av å være en del av det.
 
Oculus Development Kit kan for tiden bestilles på www.oculusvr.com for 300 dollar, altså rundt 1800 kroner. Anmelderne sier visstnok at de skal være verdt det.
 

LES OGSÅ: Smart og rimelig innredning til små hybler

 
 
 

Søkemotoren bruker briller 

Google Glass er en mye omdiskutert nyskapning fra avantgardistene i IT-giganten Google. Brillen kan kobles opp mot mobilen eller datamaskinen for å se skjermbildet «i lufta» gjennom et prismeglass. Bildene kan styres med tale eller ved å svippe pekefingeren mot en sensor på brillestangen. Man kan for eksempel si: «søk opp StudentTorget.no» og brillen gjør dette uten å mukke. Når du er ute på tur kan du for eksempel få veibeskrivelser gjennom google maps, og følge beskrivelsene som kommer opp i synsfeltet ditt. Google Glass har derimot blitt kritisert for dårlig batteritid og høy pris.
 
Lanseringsdato er foreløpig ikke kjent, men de vil koste om lag 1 500 dollar, eller nesten 9 000 kroner. 
 
 
 
 

Fra lomma til håndleddet

Smartklokker er den siste storsatsningen fra flere av de store teknologigigantene, og i disse dager jobber nesten samtlige av smarttelefonprodusentene med å utvikle konseptet. Flere har forsøkt seg på en markedslansering, men uten nevneverdig suksess. Det italienske selskapet i`m SpA mener derimot å sitte på løsningen. De hevder å ha skapt verdens mest avanserte operativsystem for androidklokker, «I`m Droid 2». Er man lei av å ha smarttelefonen i lommen, kan dette være en praktisk løsning. Klokken har derimot fått noe lunken mottagelse grunnet dårlig batteritid og altfor komplisert oppsett.
 
Prisen ligger på 2 700 kroner og kan kjøpes på www.imsmart.com.
 

LES OGSÅ: Slik utvikler du din egen app

 
 
 

Tom Cruise var inne på noe

Det nyeste produktet fra Leap Motion Inc kan se ut som en light-versjon av det avanserte virtuelle datasystemet Tom Cruise står og veiver med armene foran i fremtidsfilmen Minority Report fra 2002. Dette er en sensor som gir brukeren mulighet til å styre maskinen ved å bruke håndbevegelser i luften foran skjermen. Selskapet ønsker å bryte barrierene mellom menneske og teknologi, og vil forandre måten vi interakterer med datamaskiner på. Kritikere har til nå omtalt produktet mer som en kul «gimmick», enn noe man virkelig får bruk for. Leap Motion kan uansett se ut til å åpne opp for en ny spennende utvikling.
 
Prisen ligger på 79,99 dollar på www.leapmotion.com, noe som tilsvarer om lag 475 kroner uten fraktomkostninger.
 
 
 
 

There's always room for jello

Går vi lengre frem i tid, kan «Bio Robot Refrigerator» fra Electrolux se ut til å gi en indikasjon på hvordan fremtidens husholdningsteknologi kan se ut. Dette konseptproduktet presenteres som en prototype på fremtidens kjøleskap, hvor den tradisjonelle motoren skal erstattes av en bio-gele som innkapsler maten og oppbevarer den i optimal temperatur for den spesifikke varen. Metoden vil gjøre at kjøleskapet vil ta betraktelig mindre plass på kjøkkenet, samtidig som funksjonaliteten er langt bedre enn i dag. Det viktigste er uansett at kjøleskapet skal være med på å skape et mer miljøvennlig alternativ til dagens kjøleskapteknologi.
 

LES OGSÅ: 40 funfacts om skjegg og annen moro

 
 
 

Ny vind i seilene

90 prosent av handelsvarene i verden blir fraktet sjøveien, og shipping er derfor en av de viktigste bærebjelkene i den internasjonale handelsøkonomien. Bakdelen er at skipsfarten alene er ansvarlig for 3 til 4 prosent av forurensningen i verden. Løsningen på dette kan være en prototype på en ny teknologi som er under utvikling University of Tokyo. Tanken bak UT-Wind-Challenger er å benytte seg av samme type super-effektiv teknologi som benyttes på sportsseilskuter. Det vil da festes åtti meter store hi-tech, selvjusterende, vindoptimaliseringene seil på enorme lasteskip. Dette skal dermed føre til mindre forurensning, utenat skipet mister nevneverdig mye hastighet. Det er flere store shipping-selskaper som har vist interesse for teknologien, og de første skipene er ment å stå klare i løpet av få år.
 
 
 
 

Ikke sitt deg ut

Under CEATEC-messen i Japan demonstrerte Honda sitt nye fremkomstmiddel UNI-CUB. Den elektriske stolen spiller litt på det samme prinsippet som en segway, men styres ikke ved hjelp av spaker. I stedet bruker du plasseringen av rompa for å justere fart og retning. UNI-CUB har en rekkevidde på seks kilometer, og når en toppfart på svimlende seks kilometer i timen. Honda ønsker også å bruke teknologien bak UNI-CUB til å lage smartere rullestoler i fremtiden. Det kan jo bli nyttig, særlig hvis normen skal bli å sitte seg dit man vil, i stedet for å bruke bena.
 
 
Denne saken ble først publisert i Campus #3 2013