(StudentTorget.no):

På budsjett er det viktig å tenke over hvor pengene dine går. Klær står kanskje ikke øverst i prioriteringene, men er veldig nødvendig for oss alle. For å få klærne til å vare lengre er det forskjellige tiltak du kan sette i gang i heimen. Mange av disse triksene sparer også lommeboka, da de gjerne gjør at du vasker mindre og blir mere bevisst på hvordan du behandler klærne.

Selv om budsjettet kanskje ikke gir mulighet for mange nye kleskjøp, kan du strekke levetiden på klærne dine med riktig behandling og vask. Å bruke klær som er presentable gjør mye for det inntrykket vi gir andre. Da er det greit at klærne du har brukt penger på også varer så lenge som mulig.

 

1. Hvordan få klærne til å holde seg pene?

Mange ganger handler det om sunn fornuft. Tenk på hvordan du pleier å vaske og gjør små endringer. Med små endringer kan du oppnå gode resultater. For det første, at klærne varer lengre. Du bruker også mindre penger på vask samtidig med at det er mer miljøvennlig. Her er et par konkrete tips til hvordan du kan behandle klærne dine bedre i vask.

 

 

2. Når trenger klærne vask?

Klær som sitter helt inntil kroppen trenger som en hovedregel en vask etter du har brukt det én gang. Andre klær som jeans, skjørt og gensere trenger kanskje ikke å bli vasket før plagget er blitt brukt igjen. Her gjelder det å bruke sansene. Lukter det? Ser du flekker? Hvis nei, trenger du kanskje ikke å vaske plagget med en gang. bruk eget skjønn når du vurderer klærne. Du kan også lufte klærne i stedet for å vaske om det er litt lukt i dem. Om du har klær av fine materialer som for eksempel blonder eller undertøy, bruk vaskepose.


 

3. På stolen eller gulvet?

Når du sorterer i hvilke klær som kan brukes igjen før de vaskes, kan det være greit å ha en egen knagg til klærne. På denne måten slipper du at de havner på gulvet eller på stolen, om du ikke har lyst til å henge de inn i skapet igjen. Da har du også bedre oversikt over hva du har tenkt å bruke igjen og hva som er en del av rotet på gulvet som trenger vask.

LES OGSÅ: Prokrastinering og utsettelser - et stort problem blant studenter

 

4. Lavere temperatur

Vask med lavere temperatur. Vask i for varmt vann sliter på klærne dine. Dessuten er det liten forskjell på hvor rene klærne blir om du vasker på 30 eller 40 grader. Eneste du må være obs på når du vasker med lave temperaturer, er at det er viktig å lufte ut i vaskemaskinen. Ellers risikerer du lukt i maskin og klær. La luken til maskinen stå åpen etter vask, så bør det ikke være et problem. Om problemet oppstår kan det heldigvis også fikses veldig lett. Vask klærne på 60 grader og luktproblemet bør være overstått, både for klær og maskin!

LES OGSÅ: Angst og hvordan bearbeide ulike former for angst - Studentopplysningen #39

 

5. Lufttørke i stedet for tørketrommel

Tørketromling sliter på klærne dine. Ved å la klærne lufttørke slipper du unødvendig slitasje og sparer miljøet. I tillegg er dette også bra for lommeboka di, siden du slipper strøm- og vannutgiftene som følger med tørketromling.


 

6. Mindre slitasje gir penere klær

Om du følger vaskesymbolene på klærne din kan du også skåne de for mye unødvendig slitasje. Alle tipsene er små ting du kan gjøre for å ta bedre vare på klærne, i tillegg til å bidra til en mer miljøvennlig garderobe. Ingen av tiltakene krever veldig mye, men gir resultater over lengre tid. På denne måten kan du ta bedre vare på klærne dine, skåne miljøet og lommeboka.