(StudentTorget.no):

Studiestart nærmer seg med stormskritt, og for mange ferske studenter betyr det at man er i ferd med å flytte ut av redet og for første gang i livet skal bo for seg selv. I de første ukene av semesteret er det typisk å oppleve at man blir slått av livets harde realiteter: På hybelen finnes ingen mammarobot som vasker og bretter klærne for deg, ingen oppvask som forsvinner på magisk vis - og hvem hadde vel trodd at take away-pizza kunne koste så mye penger?

Er du blant dem som er nervøse for overgangen til voksenlivet finnes det heldigvis hjelp å få. Vi har spurt tre eksperter om råd innenfor økonomi, renhold og matlaging som gjør overgangen til voksenlivet litt enklere.

 

Økonomistudentens tips

Det er ingen ukjent sak at mange studenter sliter med å få mest mulig ut av de få kronene Lånekassen forærer oss i løpet av et semester. Pengene skal jo gå til viktige utgifter som øl, enda mer øl, mat og klær.

Vi har snakket med Magnus Johannesen, som er rådgiver i Økonomiformidlingen. Økonomiformidlingen er en frivillig organisasjon drevet av økonomistudenter ved NHH som tilbyr gratis økonomisk rådgivning til alle som måtte trenge det. Johannesen anbefaler alle å sette opp et budsjett for hver måned, og dersom du bor i kollektiv kan det være en god ide å ha felles budsjett på typiske husholdningsvarer og større måltider.

– Vær realistisk når du planlegger. Det er fort gjort at det kommer utforutsette kostnader, og derfor er det lurt å ha en buffer som kan brukes dersom man kommer i en knipe, sier Johannesen. 

 

 

NHH-studentens fire beste økonomitips:

1. Når man får stor-stipend er det lurt å prioritere hva dette skal brukes på. Ofte kommer det store kostnader tidlig i semester til blant annet bøker, depositum, treningsavgift og lignende. Det resterende beløpet burde bli fordelt utover semesteret slik at man har litt mer å rutte med hver måned. Da kan man unngå å måtte jobbe eller bruke oppsparte midler. 

2. Om man ikke klarer å betale regningene i tide er det viktig å ta tak i situasjonen så raskt som mulig. Ikke nøl med å sende mail eller ta en telefon til de du skylder penger. Det er en felles interesse for dere begge at regningen blir betalt, selv om det krever litt lengre forfallstid eller flere betalinger. 

3. Vær prisbevisst på matvarer og benytt deg av kundefordeler og ukesrabatter. Det finnes mange gode tilbudsapper som kan være til hjelp når man planlegger innkjøp. 

4. Benytt deg av studentsamskipnaden sine studentfordeler. Mange av disse har relativt rimelige treningstilbud, gode ordninger for lege og tannlegekostnader mm.


 

Renholdseksperten vet hvordan

«Tenke sjæl og mene» sang Trond Viggo Torgersen på åttitallet. Han kunne gjerne lagt til «vaske sjæl» også, for er det en ting som treffer mange nyslåtte studenter midt i trynet, er det oppdagelsen av at man faktisk må stå for vaskingen selv når man bor alene. På hybelen er det ingen kjære mor som står for gulvvask og sørger for at toalettet er skinnende rent.

Men hvordan vasker man egentlig mest effektivt? Vi har snakket med Lena Furuberg, som jobber med rådgivning innen renhold og innemiljø i Bygg & Facility Consult.

– Jeg anbefaler å rengjøre litt hver dag, så holder man renholdet ved like, sier Furuberg.

 

Renholdsekspertens fire beste tips:

1. Bruk tørr mikrofiberklut for fjerning av støv på overflater. Man kan også bruke tørr mikrofibermopp for å rengjøre gulvene, er det flekker så bruker man litt fuktighet rett på flekken. Dette gjelder også på flekker på overflater.

2. På badet anbefales også mikrofiberklut, da fuktig. Rengjør først speil også kran, tilslutt servant og toalett.

3. I toalettet bør man benytte et rengjøringsmiddel for toalett. Dette fjerner kalk. Har man ikke det og det har bygd seg opp smuss man ikke får bort med vann, så kan man bruke Cola!

4. Klutene og moppene vasker man i vaskemaskin på 60 grader uten skyllemiddel.


 

Matbloggerens beste oppskrifter

Er du en av de som ikke akkurat var lidenskapelig interessert i heimkunnskap på ungdomsskolen? Null problem! Det er fortsatt nok av tid til å bli en flinkis ved kjøkkenbenken, og mange oppskrifter på god og næringsrik mat er lettere å lage enn man først skulle tro.

Vi har fått et par mattips fra Linn Hansen, som driver matbloggen Sprudlende Sunn. Den siste tiden har hun fått mail fra mange studenter som trenger tips til sunn mat på budsjett. Ifølge Hansen skal det være fullt mulig å leve både sunt og godt selv om man kanskje ikke har allverdens med midler til mat på budsjettet.

– Det skal ikke være nødvendig å leve på ris og pasta for å få kabalen til å gå opp, sier Hansen.

 

 

Matbloggerens fire beste mattips:

1. Ha suppe minimum en dag i uken! Gjerne vegetarsupper som denne magiske tomatsuppen eller denne blomkålsuppen. De er rimelige å lage. Faktisk kan du lage suppe til fire sultne kropper og komme ned på en prislapp på 10kr pr hode (+4 kr om du vil toppe suppen med egg).

2.  Mange argumenterer at fisk er dyrt. Kjøp frossen torsk til en svært liten prislapp. Hos oss digger vi fiskegryten Kreolsk torsk. Den er en klassiker som går på rundgang. Den inneholder like mye, om ikke mer grønnsaker som fisk, og til fire sultne kropper bruker jeg en pakke ala Torsk Blokk 400 g i hele gryten. Her får man inn et godt fiskemåltid til en lav prislapp. Jeg serverer ofte med quinoa, som er supermat og næringsbombe. Quinoa er dyrt i forhold til eks ris, men desto mer næringsrikt og mettende. Ergo, mindre pr porsjon. Det holder i massevis med 1 dl per pers!

3. Bruk belgfrukter som linser, kikerter og bønner i tillegg eller istedenfor kjøtt. Belgfrukter er proppet med næring, gode proteinkilder og metter godt. Hos kjøttelskere kan man enkelt drøye kjøttretten ved å tilsette for eksempel 1-2 pakker linser i bolognesen, sammen med 400g kjøttdeig. Enda billigere blir det om man dropper kjøttet og lager veggis bolognese med bare linser. Fungerer kjempefint og er både næringsrikt og billig!

4. Kjøp hel kylling, langtidsstek kyllingen og kok så kraft på skroget. Vips har du tre middager i en. Et herremåltid av en middag med kylling, kraftsaus osv, så en kyllingsalat eller gryte med kjøttrestene, så en suppe av kraften fra skroget. Budsjetttips!