Det er en drøss av studentforeninger ved studiestedene i Norge. De fungerer både som møteplasser og utviklingsarenaer for studenter.

De gode grunnene til å melde seg inn i en forening eller å ta et verv er mange, men mange er nok usikre på om de skal ta seg tiden.

 

Fullt mulig å kombinere

Studenttiden består for mange kun av forelesninger, pensumlesing og deltidsjobb. En studentforening kan være et fint avbrekk.

– Det er sosialt, gøy og man møter mennesker med samme interesser som deg, på tvers av studieretninger. Det er fullt mulig å kombinere studier, deltidsjobb og verv, men det kan kreve planlegging og prioritering.

– Er man bekymret for at man ikke får tid til alt, kan man prøve seg på et verv som ikke tar så mye tid, og se hvordan man mestrer det, sier Christine Holm Berntzen, rådgiver hos Studentsamskipnaden i Trondheim.

 

I tillegg finnes det kurs i regi av skolene og studentsamskipnadene som tar for seg tidsplanlegging og stressmestring. Noe som kan være nyttig uavhengig av om man har verv eller ikke.

– Det trenger ikke være slik at vervet føles som merarbeid, men at det gir energi. Det å koble av med noe helt annet kan oppleves som et fristed fra jobb og studier.

– Det kan jo være deilig å få snakket om noe annet enn fag, sier Berntzen.


 

Still sterkere som arbeidssøker

En studentforening er ikke bare moro skyld, det kan også hjelpe deg med å skille deg ut hos arbeidsgivere når du skal søke jobb.

– Det viser engasjement. Arbeidsgivere ansetter ikke bare de med gode karakterer.

– Har du vært med i en studentforening ved siden av studiene viser at du innehar egenskaper som ansvarlighet, effektivitet og gode samarbeidsevner, sier Mads Wildhagen, Head of Marketing hos Academic Work Norge.

Enten det er rumpeldunk, radio eller aksjer som er din interesse, så handler det om hva man ønsker å få ut av det og hva målene dine er. Har man ikke et fast karrieremål, kan et verv være med på å sette det for deg.

 

Wildhagen anbefaler å tenke på hva man vil etter studiene, uavhengig om man er ny student eller på sitt siste år.

– Studerer du markedsføring, kan det være lurt å ta et verv i en studentforening hvor du får jobbet som markedsfører. Det å studere handler om å samle og bearbeide kunnskap, men det er like viktig å skaffe seg erfaring.

– Studentforeninger er derfor en fin måte å få testet kunnskap i praksis, og det gir deg et ekstra kort å spille når du skal søke jobber etter studiet, sier Wildhagen.

En studentforening er i tillegg et sted man kan få nye venner. Disse kan bli et nyttig nettverk å ha rundt seg. Både med tanke på trivsel gjennom studietiden, men også til fremtidig arbeidsliv.

Det kan nemlig godt hende at noen av de man blir kjent med blir en arbeidsgiver etter endte studier.


 

Bli en del av noe større

Dessuten har mange studentforeninger har en historie som går langt tilbake i tid, og det å få være med på å føre den historien videre kan for mange være en motivasjon til å bli med.

– Det mange nevner når de blir spurt om hvorfor de har verv i en studentforening, er det å få lov til å være en del av noe større enn en selv.

– Dersom man likevel er usikker på om man vil være med eller ikke, så kan du finne ut hvilke foreninger som finnes, og hva du kunne tenkt deg å bli med på.

Bli med på informasjonsmøter eller ta kontakt med foreningen du vurderer å bli med for en uforpliktende samtale om hva vervet innebærer. Gi det en sjanse, sier Berntzen.

For å finne informasjon om foreninger i nærheten av ditt studiested, har skolene og studentorganisasjonene ofte en oversikt.

Om du likevel ikke skulle finne en forening som passer for deg, så er det også mulig å lage en selv.