(StudentTorget.no)

At høstsemesteret nærmer seg med stormskritt betyr at mange studenter skal flytte for seg selv for første gang. Det er mye du trenger når du skal flytte for deg selv, og mange ting som du kanskje ikke har tenkt over før du flytter ut. Samtidig er du også kanskje ute etter nye klær til skolestart.

Dette er StudentTorgets guide til deg som skal handle brukt. Her kan du lese mer om hvorfor du burde handle brukt, hvor du kan handle, hva du burde og ikke burde kjøpe med mer.

 

Mer miljøvennlig å handle brukt

De fleste er allerede klar over at noe av det beste du kan gjøre for miljøet er å handle mindre. Dette kan derimot være vanskelig når du skal fylle opp en hel leilighet eller studentbolig full av ting du trenger.

Å handle brukt kan være et mer miljøvennlig alternativ, og du kan få tak i kvalitetsprodukter med lang levetid. Samtidig er du med å gi et gammelt produkt et nytt liv. Det kan også hjelpe deg med å kaste mindre, sammenlignet med hvis du kjøper billige produkter som du må erstatte etter kort tid.

Du kan også spare mye penger på å handle brukt, og få tak i unike produkter til studentboligen din til en billig penge.


 

Hva du burde og ikke burde kjøpe brukt

På loppemarked eller bruktmarked, på nett, i apper og i bruktbutikker kan du finne klær, bøker, musikk, møbler, verktøy med mer brukt og til en billig penge. Her er lister over hva du burde og ikke burde kjøpe brukt.

Dette kan du kjøpe brukt:

  • Klær
  • Tilbehør (vesker, smykker med mer).
  • Møbler
  • Hvitevarer og husholdningsapparater
  • Verktøy
  • Glass, boller, tallerkener med mer.
  • Bestikk
  • Kunstverk og pyntegjenstander
  • Elektronikk
  • Telefoner
  • Bøker og pensumbøker
  • Sportsutstyr
  • Sykler
  • Spill og spillkonsoller
  • Filmer
  • Musikk
  • Instrumenter og musikkutstyr
  • Leker og klær til barn.

 

Dette bør du ikke kjøpe brukt:

  • Undertøy og badetøy
  • Datamaskiner
  • Dataprogrammer, lisenser, og annen software.
  • Hjelmer og beskyttelsesutstyr
  • Sminke
  • Støvsuger
  • Godt brukte gryter og stekepanner
  • Madrasser og overmadrasser
  • Sengetøy
  • Dyreutstyr
  • Boller elle tallerkner av keramikk (som kan inneholde kemikalier eller giftstoffer).
  • Sko (som andre har gått inn allerede).

 

Det meste du trenger til den nye studentboligen eller leiligheten kan du kjøpe brukt eller få gratis gjennom FINN.no og andre nettsider. Dette gjelder blant annet møbler, hvitevarer, verktøy, kjøkkenutstyr med mer. Når det gjelder kjøkkenutstyr, så kan det du ikke vil kjøpe brukt fåes til en billig penge på IKEA.

Filmer, musikk og spill kjøper de aller fleste digitalt, men skal du ha fysiske kopier, som for eksempel vinylplater, kan du kjøpe dette brukt. Brukte bøker og pensumbøker er også en effektiv måte for deg som student å spare penger.

Telefoner og spillkonsoller går raskt ned i verdi når nye modeller lanseres. Dette kan derfor kjøpes billig brukt, hvis du for eksempel skulle være uheldig å miste eller ødelegge telefonen din under fadderuka.

Kunst og pyntegjenstander kan være supert å handle brukt, og da slipper du å ende opp med de samme IKEA-bildene av New York som alle du kjenner har. Ofte gis dette bort gratis på FINN.no.


 

Nettsider der du kan handle brukt

FINN.no er kjent for de fleste og er en nettside hvor du kan handle og selge både brukte og nye ting. Møbler, elektronikk og sportsutstyr er blant produktene som kan fås kjøpt billig og i god stand på FINN.no. På FINN er det også vanlig å gi bort ting man ikke trenger gratis, så her kan du få tak i ting som bestikk, glass, tallerkner, kunst, møbler med mer, uten å måtte betale noe for det, så lenge du er villig til å hente tingene hos selgerne selv.

Etsy.com er en nettside hvor mennesker fra hele verden selger ulike produkter: Nye produkter, vintage produkter, håndlagde produkter med mer. Blant tingene du kan få kjøpt på Etsy er kunst, pyntegjenstander, interiørartikler, klær, sko med mer. Etsy har også sin egen vintage-kategori, der du kan finne unike second hand produkter.

Handler du gjennom Etsy må du betale for det du kjøper på forhånd, men de fleste selgerne tilbyr muligheten for å returnere produkter og få pengene tilbake. Du kan også se andre kunders tilbakemeldinger av selgerne og produktene de har kjøpt. Tips! Gå gjerne for selgere som befinner seg i Norge eller i land i nærheten, fordi frakt fra f. eks. USA kan koste mye, og det er mindre miljøvennlig å få produkter sendt over store avstander.

På nettsiden iBok.no kan du kjøpe brukte bøker til en billig penge, også pensumbøker. Det finnes også mange Facebook-grupper for kjøp og salg av pensumbøker. Ofte er disse gruppene begrenset til ulike byer, studiesteder eller studier, noe som gjør det lett å få tak i de rette bøkene til en billig penge. Du kan også få tak i pensumbøker på FINN.no.


 

Dette burde du tenke på når du handler brukt på nett

Det er flere ting du burde tenke på når du skal kjøpe brukt på nett. Uavhengig av hva du skal kjøpe, så burde du alltid be om original kvittering, slik at du er sikkert på at selger ikke lyver om når de kjøpte produktet og kan bevise at det er et originalprodukt.

Du burde heller aldri betale på forhånd. Møter du selger face-to-face kan du betale med kontanter eller Vipps etter at du har fått produktet. På noen nettsider må du betale før du får produktet, så sjekk da om det er mulig å returnere produktet og få pengene tilbake om det ikke er av tilfredsstillende kvalitet.

Se alltid over produktet før du kjøper det eller når du får det, slik at det ikke har noen skader som selger ikke har oppgitt. Noen ganger oppgir selger skader på forhånd, og har produktet du kjøper en liten skrape eller ripe, kan dette gi store avslag i prisen. Du kan også forhandle prisen, gjerne over meldinger på nettsiden, hvis du syns det er ubehagelig å gjøre med selger direkte.

Du burde alltid be om kvittering for kjøpet. Betaler du gjennom ordninger som Vipps eller PayPal får du automatisk kvittering.


 

Her kan du handle brukt

Det finnes mange forskjellige steder hvor du kan handle brukt. Her er noen av de:

Applikasjoner
Det finnes mange applikasjoner for kjøpt og salg av brukte klær, tilbehør, interiør, møbler, elektronikk og andre produkter. Blant de mest kjente appene finner du FINN.no sin egen applikasjon, hvor du kan kjøpe og selge ulike ting, få varslinger når nye ting dukker opp i søkene du har lagret, svare på og sende meldinger med mer.

I appene Shpock (Shop in your pocket) og LetGo kan du handle klær, møbler, interiør, elektronikk med mer av lokale selgere. På Tise, Depop og UseMy kan du kjøpe second hand og vintage klær og tilbehør. Både Tise og UseMy lar deg handle av lokale selgere. På Depop kan du få tak i vintageplagg som er helt unike. De fleste selgerne her befinner seg i USA, så frakt og miljø må tas med i beregningen når du handler her.

UseMy gir deg, i tillegg til å kjøpe og selge klær, mulighetene til å leie ut klær til andre. Swancy lar deg bytte klær med andre brukere. Dette er en effektive måter å få nye klær, uten å måtte bruke masse penger.

Tips! OBOS’ app Nabohjelp lar deg spørre naboene dine om hjelp hvis det er noe du trenger hjelp til eller vil låne. Denne appen fungerer fint hvis du trenger hjelp med oppussing, henge opp et bilde eller å låne et verktøy. Denne appen hjelper også hvis du vil unngå å kjøpe ting du bare skal bruke én gang.

I Norge kaster forbrukerne, dagligvarebutikkene og matindustrien 355.000 tonn mat i året (NHO). Applikasjonen Too Good To Go har som mål å begrense matsvinn. Her kan du finne restauranter og spisesteder i nærområdet som deler ut mat gratis mot slutten av dagen. Dette er en fin måte å spise billig og samtidig slå et slag for miljøet ved å hindre matsvinn.

Bruktbutikker
Det finnes mange steder å handle brukt i Norge, og det finnes både bruktbutikker og bruktbutikkjeder, bruktapper og nettsider hvor du kan handle klær, møbler, husholdningsartikler med mer second hand.

Fretex er Norges største bruktkjede, med butikker over hele landet og et stort utvalg av brukte klær, bøker, møbler med mer. UFF samler inn og selger second hand klær. Fretex og UFF tar også imot donasjoner om du har klær, bøker, møbler med mer som du ikke bruker og vil gi bort.

I Oslo er det mange butikker for deg som liker å handle klær second hand, og du kan ta turen innom butikker som Velouria Vintage, ROBOT, New York Vintage & Second Hand, MA Vintage, Fløyel & Kanari med flere.

Bruktmarkeder og loppemarkeder
Det kan være både morsomt, spennende og sosialt å dra på loppemarked. Gjør det til en aktivitet å utforske bruktmarkeder, og dra dit med kjæresten og/eller vennene dine.

Det arrangeres jevnlige loppe- og bruktmarkeder over hele Norge, så her er det bare å holde øyene oppe for arrangementer på Facebook. I Oslo kan du ta turen til Vetskanttorget, Birkelunden Marked, søndagsmarkedet på Blå, vintagemarked på Kulturhuset med flere.

I august og september arrangeres det loppemarkeder på de ulike skolene over hele Oslo. Ofte annonseres disse på Facebook, men du kan også sjekke ut Loppemarkeder.com eller Oslosurf. Helgene 14.-15. september og 21.-22. september er loppemarkedshelger i Oslo, så hold av disse helgene for utforsking av loppemarkeder i Osloområdet.

Skal du bruke lang tid i butikker eller på bruktmarkeder kan det være lurt å forberede seg på forhånd. Ta med deg kontanter (hvis noen ikke tar kort eller Vipps), poser til å ha ting i og en flaske vann.

Skal du handle klær burde du kle deg i noe som er lette å prøve ting over eller under, som tettsittende klær, en kjole eller et skjørt, spesielt om du er utendørs på et bruktmarked og ikke kan kle av deg.

Byttedager
Det arrangeres jevnlige byttedager over hele landet, der du kan bytte til deg nye klær og gi fra deg klær du ikke trenger lenger. Hovedregelen pleier å være at klesplagget skal være i så god stand at du kunne ha gitt det bort til din beste venn. Unngå derfor å ta med deg den utvaskede t-skjorta og den slaskete favorittjoggebuksa.

Den store klesbyttedagen arrangeres hvert år av Naturvernforbundet, og i 2019 fant denne sted på over 120 steder i landet. Alle som ville delta tok med seg syv plagg som ble byttet inn i klesbyttelapper som kunne byttes i «nye» klesplagg. Overskuddet ble gitt til veldedighet. Den store klesbyttedagen arrangeres igjen den 28. mars 2020. 

På Universitetet i Oslo arrangeres Ombruksdagen den 20. august 2019, fra kl. 11:00–16:00, på Frederikkeplassen, Universitetet i Oslo (Blindern). Her kan du skaffe deg nye møbler, bytte klær, lære å reparere og ta vare på tingene dine, lære mer om et bærekraftig forbruk, matsvinn, med mer. Det holdes også debatter og foredrag. 


 

Planlegg hva du skal kjøpe

Det kan være fristende å ta med seg alt du ser på bruktmarkedet, i appen eller i bruktbutikken når ting er billig, men det kan være lurt å tenke over hva du trenger og hva du egentlig er ute etter før du kommer i butikken, til loppemarkedet eller begynner å scrolle gjennom ulike apper og nettsider.

Tenk gjennom hva du trenger, hvor mye penger du planlegger å bruke og hva du har fra før som kan kombineres med de nye klesplaggene, møblene eller interiøret du eventuelt kjøper. Slik unngår du å kjøpe ting du ikke trenger og å bli helt blakk etter handleturen. Å ende opp med å handle mer enn du trenger fordi det er billig, er heller ikke spesielt miljøvennlig, selv om du handler brukt.

Skal du kjøpe større ting, som møbler, kreves det selvfølgelig mer planlegging når det gjelder hvordan du skal få med deg det du har kjøpt hjem. Vi anbefaler derfor å planlegge dette på forhånd, slik at du kan låne en passende bil til å kjøre møblene hjem.

Tips! Har du førerkort og trenger å låne en bil til å flytte eller hente møbler eller lignende som du skal kjøpe eller har fått gratis? Da kan du bruke nettsiden og/eller appen nabobil.no til å låne en passende bil av en privatperson i området.


 

Student og vurderer å skaffe deg et kjæledyr?

Leier du studentbolig kan du mest sannsynlig ikke ha dyr når du er student, men mange studenter leier privat og har dyr når de er studenter. Å ha et dyr krever både tid og penger. Om du har råd og tid til å ha et dyr, er villig til å ta det ansvaret som kreves og gi dette dyret alt det trenger av mat, utstyr, vaksiner med mer, er noe du må ta stilling til selv.

Skal du skaffe deg et dyr kan det være fint å adoptere et dyr som trenger et godt hjem. Det finnes utallige løskatter i Norge og Dyrebeskyttelsen har for eksempel mange katter som venter på å få et godt hjem. Det er også mulig å være fosterhjem for katter som venter på sitt «for alltid-hjem».

Dyreutstyr kan kjøpes brukt på for eksempel FINN.no, men pass på at dette er av god kvalitet, ubrukt og i god stand. Er utstyret brukt eller er det flekker på utstyret som ikke går vekk, vil ikke katten, hunden eller andre dyr trives med utstyret. Da er det bedre å kjøpe nytt utstyr.

LES OGSÅ: Tinderbilder fotograf Henrik Holm om dating og bedre tinderprofil Studentopplysningen #33

 

Unngå å få med skadedyr hjem

Veggedyr, skjeggkre eller brun pelsbille kan være grunner i seg selv til at noen velger å ikke handle brukt. Det er mye du kan gjøre for å unngå å få med deg skadedyr hjem og som tar livet av eventuelle skadedyr før de får gjort skade eller flytter inn i leiligheten din.

Det første du kan gjøre er selvfølgelig å se godt over klær eller møbler før du tar de med deg hjem. Ser du spor etter skadedyr som hull laget av møll eller brun pelsbille, svarte flekker etter veggedyr eller lignende, burde du ikke kjøpe møblene eller klærne.

Pakk klær og ting i plastposer og knyt disse godt igjen slik at de er helt lufttette når du tar de med deg hjem, så eventuelle skadedyr ikke kommer på avveie. Vask klærne på høy varme med en gang du kommer hjem.

Ting som ikke kan vaskes (vesker, tilbehør med mer) kan enten tørkes i tørketrommel eller badstue (på over +50 grader i et par timer) eller fryses (-18 grader eller kaldere i tre døgn) før bruk (Folkehelseinstituttet). Da dreper du alt av egg, biller og andre insekter.

Kilder
StudentTorget.no (2019).Hvorfor og hvordan du burde handle klær brukt. https://studenttorget.no/index.php?show=4524&expand=3797,4524&artikkelid=19833 

Folkehelseinstituttet. (2019). Veggedyr. https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/veggedyr-og-andre-teger/veggedyr/  

NHO Mat og drikke. Matsvinn. Hentet fra: https://www.nhomd.no/politikk/en-barekraftig-mat--drikke--og-bionaring/matsvinn/ 11.06.19, kl. 10:19.