Passion for Ocean-festivalen arrangeres i både Oslo, Bergen og Trondheim. Arrangørene av festivalen består av en blanding av nyutdannede og studenter, som arbeider frivillig med festivalen.
I Bergen var studentorganisasjonen Havkollektivet ansvarlige for å organisere Passion for Ocean-festivalen. I Trondheim ble den arrangert av den frivillige organisasjonen Sporofyttene, med støtte fra organisasjonene Passion for Ocean og Action for Ocean.
– Vi opplever at det ofte snakkes om utfordringene havet står ovenfor, men at det veldig sjeldent snakkes om hvorfor en må ta vare på havet og hva som finnes under overflaten. Passion for Ocean-festivalen handler om akkurat dette – å vise frem det fantastiske havet og alt det har å by på.
– Målet er å bli et samlingspunkt for alle som jobber for noe positivt rundt hav i Trondheimsområdet, sier Elin Bjørndal Njåstad (26) og Kaja Lønne Fjærtoft (27), koordinator og festivalsjef for Passion for Ocean-festivalen i Trondheim.
Elin og Kaja forteller at Passion for Ocean-festivalen arrangeres ved hjelp av frivillig arbeidskraft.
– Ingen får betalt, så det er viktig å ha med seg folk som brenner for temaet like mye som oss, sier de.
Studentorganisasjon arrangerte festival i Bergen
I Bergen ble Passion for Ocean-festivalen arrangert av organisasjonen Havkollektivet. Medlemmene i Havkollektivet er både nåværende studenter, folk som akkurat er ferdigutdannet, men også en del som er i fast jobb og har vært det en god stund.
Majoriteten har/er i utdanning innen marinbiologi, men noen av medlemmene har også bakgrunn fra økonomistudier, arealplanlegging eller andre studier.
– Felles for oss alle er at vi har et brennende engasjement og interesse for havet, sier Ingvild Sundal Joys, marinbiologistudent og PR-ansvarlig for Havkollektivet.
Vil bevare og spre kunnskap om havet
Da et par av medlemmene i Havkollektivet ble kontaktet av Passion For Ocean i Oslo, som lurte på om de ville arrangere festival i Bergen, bestemte de seg for å arrangere Passion for Ocean-festivalen her.
Ingvild forteller at medlemmene av Havkollektivet har lidenskap for fagfeltet sitt og at havet byr på mye spennende.
– I tillegg til alle de fantastiske organismene som lever i havet, som svømmende snegler med solcellepanel på ryggen, har Norge også verdens største kaldtvannskorallrev som heter Røstrevet, forteller Ingvild.
– Havet gir oss nydelige naturopplevelser med folk vi er glad i og mat på bordet. Vi i Havkollektivet er opptatt av alt dette: Å bevare alt det flotte og spre kunnskap om det slik at andre kan bli like fascinert av det og glade i det som vi er.
Grunntanken bak Passion for Ocean-festivalen er at man tar vare på det man er glad i. Når man har fått en relasjon til havet er man mer motivert til å ta vare på det, og kan tenke over konsekvensene av egne handlinger, og vårt ansvar for å prøve å rette opp i det.
– Dette er hovedmotivasjonen til de fleste av oss, forteller Ingvild.

Mange forskjellige arbeidsoppgaver
Passion for Ocean-festivalen i Bergen hadde en festivalsjef (Erlend Mjelde Hanssen) og en assisterende festivalsjef (Thea Båtevik), samt PR-ansvarlig, faglig ansvarlig, aktivitetsansvarlig, infrastrukturansvarlig, bookingansvarlig, handlegate-ansvarlig med flere.
Alle disse hadde en gruppe under seg, som jobbet med de respektive delene av festivalen som de hadde ansvar for.
– Det har blitt mange organisasjonsmøter, gruppeledermøter, møter med aktører, søknadsskriving, en milliard mailer, filmklipping, annonsering, booking av artister og alt annet som hører med når man skal arrangere festival for første gang, sier Ingvild.
Ingvild forteller at det til tider har vært utfordrende å kombinere studentlivet med å skulle arrangere en festival.
– Dette har helt klart vært utfordrende for dem av oss som har hatt lederroller/roller med stort arbeidspress. Når man skal i møter, ta telefonsamtaler og maile med folk som har en vanlig 9-16 jobb, må man nesten tilpasse seg deres arbeidstid, ellers tar ting veldig langt tid å få i havn, sier hun.
– Det har resultert i at en del dager og timer som skulle vært brukt til studiene har gått til festivalplanlegging i stedet. Da må man ta inn lesing og oppgaveskriving på andre tidspunkter av døgnet, men det meste går jo når man er motivert!
Ettermiddags- og kveldsmøter med Havkollektivet har egentlig bare vært gøy, forteller Ingvild.
– Når alle er kjempegiret for det vi holder på med går man ut med masse god energi etterpå!

Får nye erfaringer av å arrangere festival
Ingvild forteller at studentene har gjort seg mange erfaringer i arbeidet med Passion for Ocean-festivalen.
– Man innser hvor mye man ikke kan, men så lærer man seg hvordan man gjør det. Det viktigste er å tenke at man kommer i mål og at det meste går bra til slutt, sier Ingvild.
I arbeidet med festivalen har studentene fått erfaring med å strukturere, delegere og organisere ulike typer arbeidsoppgaver.
– De aller fleste av oss har hatt en bratt læringskurve, med mange ting vi aldri har gjort før.
Ingvild forteller at festivalsjef Erlend hadde med seg erfaring etter å ha vært festivalsjef i tre år for Fjellparkfestivalen, og at bookingansvarlig Stine hadde vært borti å booke artister før.
– Ellers er vi stort sett en haug med biologer som har lært oss alt fra å opprette en ny organisasjon fra scratch og søke om midler, til Facebookannonsering, formulering av formelle mailer og hvordan ha ansvar for økonomien til en organisasjon.
– Det ble en ferdig og vellykket Passion for Ocean-festival til slutt!
Anbefaler andre studenter å jobbe frivillig
Ingvild anbefaler andre studenter å engasjere seg i frivillig arbeid under studietiden.
– Det er gøy, sosialt, givende og man vokser så mye på det! Du møter likesinnede, men også folk utenfor din egen omgangskrets/studiekrets.
Hun forteller at man også blir kjent med mange nye mennesker gjennom frivillig arbeid.
– Å kjenne hyggelige folk er jo aldri feil. Hverken i livet eller for det kommende arbeidslivet.
Hun anbefaler andre studenter å finne ut hva de brenner for og å velge en organisasjon som jobber med dette.
– Det viktigste er å jobbe frivillig for noe som betyr noe for deg og som du brenner for. Det er den beste motivasjonen når arbeidsoppgavene hoper seg opp på både studiefronten og frivilligfronten, og det røyner på, forteller hun.
– Også hjelper det at man er sammen om det!

Viktig med gode støttespillere når man skal arrangere festival
Planene for Passion for Ocean-festivalen i Trondheim, som ble arrangert i begynnelsen av september, ble til da koordinator og festivalsjef Elin og Kaja besøkte Passion for Ocean-festivalen i Oslo i august i fjor.
Her møtte de arrangørene av festivalen, og ble spurt om de kunne tenke seg å arrangere en Passion for Ocean-festival i Trondheim.
– Vi var begge nyutdannede biologer og var med i «Lei En Biolog», en organisasjon under Passion for Ocean, som leier ut biologer til foredragsholding, feltarbeid, og alt annet en kunne trenge en biolog til.
– Her var det mange andre som også ville være med å organisere festival, forteller de.
Både Elin og Kaja har master i marin kystutvikling fra NTNU, og ble ferdig med studiene sommeren 2018.
– Vi hadde god hjelp fra Passion for Ocean som har arrangert festival i Oslo i tre år. Mye handlet om å finne gode partnere og støttespiller, finne et område vi følte passet til festivalen i Trondheim, og selvfølgelig legge en god plan, forteller de.
Viktig å senke skuldrene og nyte dagen
Det kreves mye arbeid når du skal arrangere en festival. Elin og Kaja forteller at arbeidet er delt opp i flere forskjellige grupper: Økonomi, aktiviteter, kunnskapsformidling, samarbeidspartner, handlegate, sceneprogram, koordinering, PR/kommunikasjon med flere.
Flere frivillige bidrar også i flere av gruppene.
– Arbeidsoppgavene kan innebære alt fra å prøve å finne et havdyr å dissekere, skrive søknader om støtte, dykke etter tang og tare, organisere lys/lyd eller lage budsjett. Arbeidsoppgavene er svært varierte, og det er derfor veldig spennende å være med å arrangere festivalen, sier Elin og Kaja.
De forteller at de har gjort seg mange erfaringer under arbeid med festivalen.
– Vi har lært hvor mye som kommer på plass bare i løpet av de siste dagene. Kanskje den største erfaringen er å huske å senke skuldrene litt og nyte dagen.
– Når man er med å arrangere festival er det veldig lett å gå rundt hele festivalen og stresse med hva som kan gå galt, men det er også viktig å trekke pusten og ta inn over seg dagen selv, forteller de.
– Vi har jo jobbet i nesten ett år med dette arrangementet, og gledet oss masse til å vise frem hva vi har fått til!
Bærekraftig bruk av havet
Passion for Ocean-festivalen handler om å tilgjengeliggjøre havet og vise frem hvordan du kan ta bedre vare på det. I de ulike campene på festivalen kunne du oppleve aktiviteter knyttet til havet, snakke med marinbiologer, lære om avfallshåndtering, med mer (Passion for Ocean).
Festivalen i Trondheim ble arrangert i samarbeid med Clean Seas Norway, Trondhjems Seilforening, Friluftslivets uke i Trøndelag, Trondheim Havn IKS, Trondheim Maraton, og Skansen Videregående Steinerskole i Trondheim.
– Under festivalen var det innslag og aktiviteter for folk i alle aldre! Her kunne du utforske noen av havets mange hemmeligheter sammen med marinbiologer og lære om hvordan vi sammen kan jobbe for å ta vare på alt det kule og flotte havet har å by på, sier Elin og Kaja.
– Det var disseksjon med Pia fra Passion for Ocean, og Lydia fra NRK Newton viste frem hvordan et havdyr ser ut inni. Uillustrert Vitenskap kjørte live radiosending fra område og intervjuet spennende gjester, fra blant annet To Rom og Kjøkken, Seaweed Energy Solutions og Action for Ocean.
For de små var det Sjøstjernejakt og BioCamp med «Lei en Biolog», der de kunne klappe en krabbe, poke en sjøstjerne og lære mer om havet. Trondheim Kajakklubb arrangerte kajakkpadling, og Trondheim by Boat guidede turer på fjorden.
NTNUI Dykkergruppa, Havsport Dykkersenter og Trondheim fridykkerklubb hadde fridykkercamp, der man kunne prøve seg som fridykker og lære om hvordan man kunne utforske den forunderlige verdenen under overflaten.
– Vi holdt også workshop om hvordan man kan høste sin egen mat fra havet.
Mottok økonomisk støtte
Det koster mye å arrangere festival og Passion for Ocean-festivalen i Trondheim mottok økonomisk støtte av ulike aktører.
– Vi mottok støtte fra Trondheim Kommune, Trondheim Havn og Forum for Natur og Friluftsliv.
– Noen av våre partnere er nasjonale partnere på alle festivalene, men de fleste har vi kommet i kontakt med gjennom nettverket vårt, enten ved å møte partnere på andre arrangementer, ta kontakt per e-post eller telefon, og i noen tilfeller har de kontaktet oss, sier Elin og Kaja.
Saken ble først omtalt av StudVest.