(StudentTorget.no):

 

– Zero Waste er en metode som handler om å redusere og fase ut bruken av ressurser som ikke kan gå tilbake til jorda eller produksjonssirkelen på en bærekraftig måte, forteller Kristine Ullaland, leder og grunnlegger av Zero Waste Norge.

 

I Norge kastet vi 411 kilo husholdsavfall per innbygger i 2018 (SSB). Dette var en nedgang på -1,3 % siden 2017, men vi har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder å redusere forbruket vårt.

 

Nordmenn har et sterk klimafotavtrykk, og i følge FN hadde vi trengt 3,4 jordkloder hvis alle skulle hatt det samme forbruket som en gjennomsnittlig innbygger her i Norge. Et økologisk fotavtrykk måler menneskenes forbruk av naturressurser gjennom forbruk i snitt i hvert enkelt land (FN).

 

De fem R-ene

De fem R-ene er en sentral del av Zero Waste livsstilen: Refuse, å si nei til det du ikke trenger, Reduce, å redusere forbruket ditt, Reuse, gjenbruk og å kjøpe brukt der det er mulig, Recycle, å resirkulere det som kan, og Rot, kompostere matavfall og annet organisk avfall.

 

– Av disse så er «refuse» viktigst, det er her man vil gjøre den største reduksjonen, sier Ullaland.

 

Ullaland anbefaler andre som ønsker å leve Zero Waste å starte med å gjøre små tiltak over tid, ikke gjøre en enorm livsstilsendring med en gang. Dette er sentralt for å lykkes med å leve Zero Waste og for å oppleve at man mestrer livsstilen.

 

– Vi lever forskjellige liv, derfor er det viktig å tilpasse det du gjør etter å leve Zero Waste, slik at det blir forenelig med det livet du ønsker å leve, sier hun.

 

LES OGSÅ: Frivillige arrangerte havfestival i Bergen og Trondheim

 

Begynte å leve Zero Waste da hun var student i London

Ullaland oppdaget Zero Waste-bevegelsen i 2012, da hun tok en mastergrad i sosialantropologi i London.

 

– I London hadde jeg ofte ikke noe sted å kaste søppel og måtte samle opp alt jeg brukte i løpet av dagen i vesken min. Da ble det veldig synlig hvor mye jeg faktisk kastet etter bare én dag, forteller hun.

 

Dette ga henne inspirasjon til å gjøre flere grep i sitt eget liv, og bevege seg mot et Zero Waste forbruk.

 

– Jeg lærte mer og mer om ulike tiltak som fungerte i livet mitt, som å lage egne hudpleieprodukter, sier Ullaland.

 

LES OGSÅ: Veganer på studentbudsjett

 

Lager mat og hudpleieprodukter fra bunnen av

Ullaland forteller at det er flere ting hun setter pris på med Zero Waste-livsstilen. Hun har blant annet lært seg å lage hjemmelagde hudpleieprodukter, noe hun er stolt av å kunne gjøre selv.

 

– Tidligere var jeg plaget av elveblest, en allergisk reaksjon som kom av at jeg reagerte på ulike produkter. Da jeg begynte å leve Zero Waste lærte jeg blant annet at olivenolje kan brukes til å vaske ansiktet før jeg smører meg med krem. Olivenolje er jo noe alle har hjemme uansett, forteller hun.

 

– Å lage din egen såpe er også veldig enkelt. Du trenger kun tre ingredienser; kokosolje, kaustisk soda og vann. Såpen er veldig drøy og varer lenge, ofte ut året, sier Ullaland.

 

Hun forteller at du kan spare mye penger på å lage din egen såpe. Såpebarer gjør det lettere å ikke overdosere, slik man gjerne gjør med sjampoflasker eller lignende, der det er lett å helle ut litt for mye hver gang. Å leve Zero Waste er derfor en fin måte for studenter å både spare penger og bli mer miljøvennlige.

 

Zero Waste-livsstilen har også ført til at Ullaland kjøper flere rene og lokale råvarer.

 

– Jeg har fått et helt annet forhold til sesongmat og det å lage mat fra bunnen av. Jeg flyttet på hybel da jeg var 16 år og da gikk det mye i boksemat. Jeg var heller ikke spesielt glad i å lage mat, forteller hun.

 

– Nå har jeg lært å kose meg med å lage mat og setter pris på å lage maten fra bunnen av.

 

LES OGSÅ: Hvordan og hvorfor du burde kjøpe klær second hand

 

Finn ut hva som motiverer deg

Det første du burde gjøre hvis du ønsker å leve Zero Waste er å finne ut hva din personlige motivasjon er for å gå Zero Waste. Skal du gå Zero Waste må det være noe du virkelig vil gjøre, og så må du finne ut hvor du ønsker å starte.

 

– Jeg fant ut at jeg hadde mye komposterbart avfall, men jeg hadde ikke et sted å kompostere det. Jeg startet derfor min egen kompost med meitemark inne i leiligheten min, sier Ullaland.

 

Hun forteller at markene var populære blant vennene hennes, som gjerne ville komme på besøk for å se på markene.

 

– Til slutt ble de dessverre angrepet av brunsnegler, men det er en annen historie, ler hun.

 

LES OGSÅ: Enkle veganske hverdagsmiddager

 

Tips til studenter som ønsker å leve Zero Waste

Ullaland begynte å leve Zero Waste da hun var student i London, og har god erfaring med å leve Zero Waste på studentbudsjett. Hun har flere tips til studenter som ønsker å leve Zero Waste og mener de kan spare mye på dette:

 

 • Ta med te og kaffe i termokopp.
 • Ta med egen matpakke.
 • Ha med egne poser/bærenett og glass/bokser å oppbevare ting i når du skal handle.
 • Lag egne hudpleieprodukter.
 • Lag egne rengjøringsprodukter.
 • Ta avstand fra engangsprodukter.
 • Velg en menskopp over bind og tamponger.
 • Si nei til reklame.
 • Skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i for å spare strøm.
 • Selg eller gi bort ting du ikke trenger.
 • Ta vare på tingene dine og lær deg å reparere ting.
 • Gå digitalt!
 • Dra på dumpster diving.
 • Kjøp brukt.
 • Resirkuler det som kan resirkuleres.
 • Komposter – Lag gjerne din egne lille kompost hjemme i studentboligen din.

 

(Kilde: Grønare studiestart)

 

LES OGSÅ: Hvordan spare penger på mat og bli med miljøvennlig

 

Kjøpt brukt og selg det du ikke trenger

Å bruke pengene dine på opplevelser i stede for ting er en fin måte å redusere avfallet ditt på. Unngå spontankjøp og tenk over hva du faktisk trenger når du handler. Ullaland anbefaler studenter å kjøpe brukt og selge ting når de er ferdig med det, i stede for å kaste det.

 

– Mange ender opp med å kaste møbler og ligende når de flytter ut av studenthyblene sine. Da er det bedre å forsøke å selge møblene videre.

 

Ullaland har også en kapselgarderobe. En kapselgarderobe består av noen få essensielle klesplagg, ofte tidløse, nøytrale plagg, som en sort jeans, en kåpe og et skjørt, som kan kombineres med de andre plaggene i garderoben. Noen plagg i garderoben byttes ut med sesongene.

 

– Klær kan være flytende valuta. Jeg kjøper klær av god kvalitet, tar godt vare på de og selger klærne videre om de ikke lenger passer inn i garderoben min, kanskje også til samme pris som jeg kjøpte de for, forteller Ullaland.

 

Du kan også bytte ut plastikkprodukter, som q-tips, tannbørster, sugerør og tannpirkere, med alternative produkter som ikke er av plastikk. Sugerør og q-tips er verstinger når det gjelder plastikk som ofte ender opp i naturen. Servietter og lommetørklær av tøy er også en mulig måte å erstatte engangsprodukter på.

 

LES OGSÅ: Derfor burde du handle brukt til studentboligen

 

Økt interesse og engasjement for Zero Waste

Ullaland forteller at det kan oppstå utfordringer i hverdagen når man lever Zero Waste.

 

– Jeg lever ikke på samme måte som alle andre og samfunnet er ikke skreddersydd for min livsstil og mine livsvalg, sier hun.

 

Hun forteller at det har blitt lettere å leve Zero Waste med årene, siden engasjementet og interessen for å leve mer miljøvennlig har økt de siste årene. I tillegg er det nå lettere å kjøpe brukt, og tilbudet har blitt bedre i butikkene, som nå selger flere rene råvarer og varer i løsvekt.

 

– Tidligere brukte jeg mye tid på å forklare hvorfor jeg valgte å leve Zero Waste, nå er folk mer opptatt av hvordan, sier Ullaland.

 

– Nå begynner folk å våkne og det er et fantastisk engasjement rundt klima og miljø.

 

Hun mener det er viktig å ikke undervurdere sin egen påvirkningskraft som du har på venner og bekjente, når du velger å leve Zero Waste, og fortelle andre om livsstilen din. Ullaland mener at endring er noe som skjer på flere nivåer.

 

– Du kan endre din egen hverdag, men det må være noe du ønsker å gjøre. Du kan for eksempel starte i det små med å ta med egen pose når du skal i butikken, kjøpe brukt eller lage dine egne renholdsprodukter.

 

Hun forteller at ting også endrer seg gjennom politikk, og at det er viktig å stemme og stemme på partier som ønsker å skape positiv endring.

 

LES OGSÅ: De mest populære bruktappene

 

Hjelper bedrifter å redusere forbruk og avfall

Ullaland startet bedriften Zero Waste Norge i 2016. Zero Waste Norge har utviklet et program med særskilt fokus på hvordan bedrifter kan redusere svinn, råvarebruk, avfall, utslipp og energiforbruk. Bedriften jobber mot både offentlig og privat næringsliv.

 

– Akkurat nå jobber vi med et pilotprosjekt hos Ramsvik Frisør, der vi går inn og kartlegger hva de kjøper inn av forbruksmateriale, hva de kaster og hva som kan resirkuleres, forteller Ullaland.

 

– Så lager vi en grønn handlingsplan for hvordan de kan redusere og bevege seg mot et Zero Waste-bedrift.

 

Å jobbe med bedrifter er på mange måter det samme som når man skal legge opp sin egen livsstil, og må gjøres steg for steg.

 

– Som regel handler det om bevisstgjøring, og å ikke ta tingene i hverdagen forgitt, forteller hun.

 

– Vi holdt for eksempel et kurs for ansatte som jobbet med mat på et hotell om mat, problemer som kan oppstå, og hva som kan gjøres. Bare etter dette kurset ble bruken av plastfilm på hotellet halvert.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: