(StudentTorget.no):

Klesforbruket har de siste årene økt og klesproduksjonen vokser. En nyere FN-rapport viser at sko- og klesindustrien står for mellom 8 og 10 prosent av verdens utslipp, og anses som en større klimaversting enn både fly og sjøfart, ifølge FN. 

 

Begynte å sy sine egne klær 

Ingrid Bergtun (27) startet karrieren sin for tre år siden, men det hele startet som en hobby ved siden av heltidsjobben. 

Hun er utdannet lektor og jobbet tidligere som lærer i matematikk, men bestemte seg for å følge drømmen om å jobbe innenfor et kreativt yrke. Dermed startet hun å sy, og i dag har hun en egen business hvor hun lever av å sy og lage klær. 

Ingrid forteller at sying i utgangspunktet startet som en hobby, og ettersom hun fikk mer kunnskap om klesindustrien, rettet hun fokuset mot bærekraft. Dermed står reparasjon og redesign av klær høyt på listen hennes. 

– Jeg får nye klær hele tiden ved å sy om gamle plagg og stoff, og det dekker derfor behovet av å kjøpe nytt i butikken. Man kan lage klær som ser like ut som de i butikken, forteller hun. 

– Hvis du trenger å kjøpe deg klær er det et alternativ å handle billigere og mer miljøvennlig ved å dra til bruktbutikker eller gjennom Finn.no, mener Ingrid. 

Hun forteller at den beste måten å starte er med nål og tråd, og ved å se på oppskrifter på YouTube. 

– De fleste vet hvordan man kan reparere plagg, men de tenker kanskje det er et tiltak å gjøre det selv, legger hun til. 

 

 

Lengre levetid med riktig teknikk 

Hva må til for at klær skal ha lengre levetid?
Seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet, Ingun Grimstad Klepp, forteller at den beste måten å forlenge klærnes levetid er ved å vaske de på riktig måte og ikke for ofte. Hun har nylig utgitt en bok som heter Lettstelt – Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning, hvor hun beskriver hvordan klesplagg kan renses med mindre arbeid og miljøbelastning. 

– Det å sette seg litt inn i hvordan man best og enklest mulig holder klær rene og får de rene er lurt. 

Hun presiserer at det ikke finnes miljøvennlige klær, men at det likevel ligger forskjeller mellom miljøbelastningene under klesproduksjonen. 

– Disse er små sammenliknet med den store forskjellen mellom de plaggene som brukes en gang og de som brukes to tusen ganger, forteller hun. 

Videre oppfordrer Kleppe til å helst skaffe klær man virkelig trenger eller liker, og som er fleksible nok til å kunne brukes veldig lenge. Ved innkjøp av klær bør brukstid spesielt være i bakhodet, mener hun.  

Dette kan du tenke på neste gang du er ute å handler klær: 

  • Ubleket er bedre enn bleket.
  • Ikke-farget er bedre enn farget.
  • Ikke flere etterbehandlinger enn strengt nødvendig. 
  • Økologisk bomull er bedre enn konvensjonell bomull.