(StudentTorget.no):
Sanseopplevelser er viktig for oss mennesker. I boken «Farger til folket» (2017) skriver forfatter og fargeekspert Dagny Thurmann-Moe at 80 prosent av menneskers sanseopplevelser er visuelt orientert.
Av denne visuelle sansningen, er fargene aller viktigst for hvordan vi opplever omgivelsene.
Ifølge Thurmann-Moe er én ting dermed veldig sikker; hvordan vi føler oss, henger tett sammen med fargene vi omgir oss med i hverdagen. Faktisk er det gjort flere undersøkelser som viser at farger ikke bare spiller inn på våre følelser, de har en direkte innvirkning på vår adferd.
Med litt strategisk arbeid kan vi derfor sørge for å omgi oss med ulike farger som gjør hverdagen vår litt bedre.
Den aller største effekten får man kanskje ved å tilsette farger i små, fargeløse og «sterile» leiligheter, eksempelvis i studenthybler.
Hvorfor er farger bra?
Nå er det sikkert en del som tenker at gråtoner er stilig, «trygt», eksklusivt, også videre. Hvorfor skal vi være så barnslige at vi skal omgi oss med farger?
Thurmann-Moe påpeker det (ganske opplagte) poenget at mennesker helt siden tidenes morgen har vært naturlig omgitt av de mange fargene i naturen – den blå himmelen, grønne trær, fargesprakende blomster, også videre.
Mennesker er «programmert» til å bruke farger aktivt for å orientere seg i omgivelsene. Det er stimulerende når øynene kan sanse gjenkjennelige farger, og bruke det sammen med form og kontraster for å lage mening av omgivelsene.
Fargeløse gråtoner derimot, finnes det egentlig ikke så mye av i naturen, i hvert fall ikke uten et samspill med andre farger (eksempelvis hvite skyer på blå himmel). Nyanser som hvitt, grått og sort er egentlig ganske slitsomt å observere isolert og lenge av gangen.
Hjernene våre jobber da underbevisst på spreng for å lage mening av fargeløse og «unaturlige» flater (slik som en hvit vegg).
Gjør gjerne en liten test med deg selv. Er det mest behagelig å bli sittende og se inn i den hvite veggen, eller er det mer behagelig å feste øynene på den blå himmelen eller et grønt tre?
Ikke vær redd for fargene!
Mange tenker at det er lurt å bruke nøytrale og «sikre» farger når man innreder sin leilighet, kjøper klær eller skaffer seg ulike rekvisitter. Slik vil man aldri gå «lei», og man opprettholder salgsverdi – eller?
Høres det ikke smått absurd ut at kun grånyanser, svart, hvitt, og svært mørke og nøytral farger, er de «trygge» valgene vi ikke skal gå lei av? Thurmann-Moe påpeker at det ikke finnes noen forskning som kan underbygge at det stemmer at vi går fortere «lei» av sterke og uttrykksfulle farger.
Derimot finnes det belegg for det motsatte: Mennesker flytter oftere ut av fargeløse hjem og nærmiljøer, enn de som er omgitt med farger.
Trenden med mindre fargebruk, henger sammen med hva Thurmann-Moe kaller «forgråningen» av landet; en trend som bare har vært økende de 10-15 seneste årene.
Med god grunn, spekulerer hun i om det er en sammenheng mellom den stadig økende bruken av antidepressiva i samme periode.
Om man ønsker å være med på et kollektivt og risikabelt eksperiment for hvor godt mennesker overlever i grå og unaturlige omgivelser, kan man selvfølgelig gjøre det.
Hvis ikke er det på tide å aktivt omgi seg med farger, for å gjøre hverdagen litt bedre!
LES OGSÅ: Ukas student er slampoeten Sebastian (25)
Omgi deg med farger i leiligheten
Det er ofte gode alternativer å male tak og vegger i farger man liker. Farger i grønne og blå nyanser virker som regel beroligende og behagelige. Om man ikke ønsker eller har mulighet til å male veggene, er det desto viktigere å tenke farger på interiøret.
Grønne planter, fargesterke bilder på veggene, og møbler i fine fargenyanser kan gjøre underverker!
Og husk at møbler som kjøkkenbord og stoler ofte er enkelt å male. Kanskje er det også en idé å skaffe lyspærer med litt ulik fargetemperatur?
Noen ganger hører man folk si at farger blir skrikende og stygt. Dette er som regel en indikator på at noen ikke er særlig flinke med farger, og aldri har gitt fargene en helhjertet sjanse. Om man har et mer eller mindre fargeløst rom, og setter inn en sofa i en sterk farge, kan helhetsinntrykket helt klart bli lite tilfredsstillende.
Dette er ikke fordi fargen er stygg, men fordi fargen blir overveldende og voldsom alene, i fraværet av andre farger. Farger bør komplimenteres av andre farger, for at helheten skal bli best mulig. Faktisk anbefaler Thurmann-Moe å bruke minst 9 ulike farger i et rom.
På denne måten blir hver enkelt farge del av en større helhet, og enkeltfagene roper ikke bare «se på meg».
Thurmann-Moe påpeker samtidig at det ikke er om å gjøre å få hjemmet sitt til å se ut som et sirkus, bestående av så mange ulike farger som mulig. Det er ofte fint å bruke ulike fargenyanser som er beslektet på fargesirkelen.
Kanskje kan man lage en helhet av varme farges som strekker seg over det røde, oransje og gule – som avsluttes med de grønne plantene? Eller, man kan lage en beroligende helhet av de kaldere grønn- og blåtonene, med en liten dash av lilla?
Man kan også bruke ulike versjoner av samme farge, da med ulik lyshet (for eksempel lyseblå og mørkeblå).
Ikke minst: Finn ut hva som er dine egne favorittfarger, og bygg opp et lite innendørsmiljø bestående av den egen fargepallett.
Her er det bare kreativiteten som setter grenser!
Små hvite rom
Hvite vegger og tak kan ha en funksjon om man ønsker mye lys i rommet, men det blir fort upersonlig og stressende samtidig. Derimot er ikke alltid mye lys viktig, eksempelvis i et soverom.
Fargene grønt og blått er i seg selv bedre enn hvit, om man ønsker å lage følelse av stor romfølelse i et lite rom, simpelthen fordi det er de fargene det finnes mest av naturlig utendørs.
Om man ønsker å gjøre et rom koselig, finnes det mange måter å gjøre dette på med farger, snarere enn kun med «lyshet» og fargen hvit. Ofte kunne det vært ønskelige å male vegger og tak, men det finnes andre alternativer.
Her er Thurmann-Moe sin punktliste på andre grep man kan gjøre med hvite rom:
- Pass på at det ikke blir noen store, tomme hvite flater i rommet. Slike flater bør dekkes av bilder, bokhyller eller andre relevante gjenstander.
- Heng opp gardiner fra tak til gulv, gjerne i en behagelig farge du liker godt selv.
- Heng opp store bilder (hvis du ikke kan spikre i veggen, kan du henge bildene fra listene).
- Bruk store gulvtepper.
- Vær alltid bevisst på fargepallett.
- Ikke bruk hvite møbler.
Lev et fargerikt liv!
Farger påvirker altså vår oppfatning av ting. Avslutningsvis kan det nevnes at det er verdt å huske på at fargene vi kler oss i, ofte kan påvirke hvordan andre oppfatter oss.
Visste du for eksempel at de som kler seg i røde klær virker mer tiltrekkende for andre, eller at man ofte blir oppfattet som mer troverdig i grønne klær? Det siste er kanskje noe å ha i bakhodet når man skal i jobbintervju for eksempel?
Har man lyst til å bli oppfattet som «nøytral» (kanskje litt kjedelig?), kan man gjerne kle seg i grått eller blasse farger.
Om noen sier at farger «kun er estetisk», «ikke har noen praktisk betydning» eller lignende, burde vedkommende kanskje tenke seg litt bedre om? Som Thurmann-Moe sier, når hun parafraserer Oscar Wilde, i boken sin:
– Bare de overfladiske ignorerer verdien av det estetiske.
Kilde: Thurmann-Moe, D. (2017). Farger til folket. Cappelen Damm: Oslo.