(StudentTorget.no):

 

I år skal vi feire vår nasjonaldag med en ny vri. I stedet for å feire i gatene, skal vi feire i de tusen hjem. Vi får Skype hverandre, og feire gjennom nettet.

 

NRK har har satt opp et fullt digitalt program fra morgen til kveld, og klokken 13:00 vil det være en salutt fra Akershus festning, og allsang av «Ja, vi elsker».

 

Det vil bli bekransning, flaggheising og taler fra elever ved skoler. Det vil bli korsang, pop-up-korps, båttog i fjorden, og veteranbiler i bydelene.

 

Kulturminister Abid Raja har informert om at musikkorps skal få spille, så lenge de holder to meters avstand. De får lov til å marsjere på steder hvor innbyggerne kan stå i egne hager, på balkonger, og i mindre grupper i gatene.

 

Hva gjør ditt universitet?

Universitetet i Oslo

UiO opplyser om at det ikke blir noe offisielt fra UiO-hold, utover ordinær flagging og markering i digitale kanaler.

 

Universitetet i Bergen
Vanligvis feirer UiB med frokost, taler, flagging og deltagelse i tog, men i år blir det dessverre ikke slik.

 

– Det blir en digital markering i form av en video med sang, og 17. mai-hilsener med videoer og bilder fra hele UiB, fra studenter, forskere, ansatte og ledelse. Det blir også en digital talehilsen fra rektor, til studenter og ansatte i en spesiell tid, forteller Olaf Erlend Gundersen.


 

UiT Norges arktiske universitet
I Tromsø blir det flagging, og rektors tale for ansatte og studenter på engelsk med norsk teksting. Det vil det bli gjort opptak av, som vil bli distribuert i deres digitale kanaler.

 

– Dette vil gå inn i historien som en spesiell 17. mai-feiring, men ikke som særlig vellykket. Vi vil nok ikke fortsette å feire 17. mai over sosiale medier, forteller rektor ved universitetet i Tromsø, Anne Husebekk.

 

– Vi må gjøre det beste ut av den situasjonen vi er oppe i, forteller rektoren.

 

NTNU
– Rektor Anne Borg skal i år holde 17. mai-talen på festmøtet i Studentersamfundet, det vil si at den blir spilt inn på video, og festmøtet blir virtuelt.

 

Som vanlig, ved NTNU, vil Trondhjems Studentersangforening (TSS) stå for vekking av rektor på morgenen. Det vil si, ikke helt som vanlig – de kommer bare til å være fem sangere, og de kommer klokken 08.00 mot normalt klokken 06.00.

 

Universitetet i Stavanger
I Stavanger planlegger 17. mai-komiteen en digital feiring, der arrangementene strømmes på nett.


 

 – UiS markerer dagen i våre ulike digitale kanaler, på nettsider og i sosiale medier, forteller seniorrådgiver ved UiS, Vibecke Lykke Olsen.

 

LES OGSÅ: Dette vet du ikke om 17. mai

 

En alternativ 17. mai-feiring med retningslinjer

Selv om vi må ta hensyn til koronapandemiens retningslinjer, med maksimum fem personer og én meters avstand, burde ikke dette sette en stopper for feiringen av grunnlovsdagen vår. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

 

Avtal med venner, og ha en hyggelig champagnefrokost over Skype, Teams eller lignende kanaler.

 

Dere kan samles, så lenge dere forholder dere til regelverkene, og grille på terrassen eller i bakgården. Spill kubb, krokket eller noe lignende.

 

Er det fint vær, og dere har en båt tilgjengelig, kan dere samles etter regelverket, og ha en hyggelig 17. mai-feiring på vannet.

 

Å være med familien, samboeren eller kollektivet kan være en hyggelig måte å feire dagen på.

 

Følg med på den digitale feiringen, og vær med på allsang av Norges nasjonalsang fra verandaen etter salutten ved Akershus festning.

 

LES OGSÅ: Prøv Pavlovakopper med vaniljekrem og bær til 17. mai

 

NRKs program for 17. mai

Årets 17. mai-sending vil ledes av programleder Nadia Hasnaoui og Christian Strand. Det vil være direktesending fra taket på Marienlyst fra klokken 07:50, med gjester og artister.


 

Sendingen vil vare til kl. 17:00 i motsetning til tidligere år, hvor programmet har vært ferdig klokken 14:00.

 

Korallsang
Korallsangere vil dukke opp på utvalgte steder i sentrum tidlig om morgenen, og synge i gang nasjonaldagen.

 

Lokale markeringer på skolene
Det blir lokale markeringer, med flaggheising og taler fra elever i regi av hver enkelt skole.

 

Pop up-korps
Gardemusikken, ulike skolekorps og ungdomskorps vil skape lokal 17. mai stemning for unge og gamle rundt omkring i byen.

 

Korpsene vil dukke opp uten annonsering på forhånd, men hvis du lytter godt kan det hende du får det med deg. Syng gjerne med når de går forbi, men husk avstandsregelen på én meter.

 

Båttog og veteranbiler
Lokalt i bydelene vil veteranbiler bidra til den alternative feiringen, og et eget båttog vil bli å se i fjorden.

 

Folkedans
Leikarringen i bondeungdomslaget vil dukke opp på et uannonsert sted i Oslo i løpet av dagen. Du kan også se hallingdans på nettet.

 

Kirken og andre trossamfunn
Kirken og andre trossamfunn lager egne digitale innslag i anledning nasjonaldagen.


 

Festkonsert
Årets festkonsert blir en digital konsert.

 

Salutt fra Akershus festning, og allsang av «Ja, vi elsker»
Klokken 13:00 går salutten fra Akershus festning, som vil bli vist på NRKs 17. mai-sending. Etter salutten har kulturminister Abid Raja et håp om at hele Norge skal synge «Ja, vi elsker» sammen. Ta på deg festklærne, og gå ut på balkongen eller i gaten, og syng med!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet