1: Delta på fadderuken 

De fleste studiesteder arrangerer fadderuke for ferske studenter. Her blir du kjent med byen, skolen og dine nye studievenner. For de fleste er dette en flott start på studielivet. 

 
 

2: Gå på forelesninger 

Ta gode notater og still spørsmål dersom du lurer på noe. Du studerer for å lære noe, og dette er «jobben» din. Dersom du går glipp av en forelesning, sørg for å få notater fra medstudenter. Mange studiesteder arrangerer kurs i studieteknikk de første ukene. Bli med på dette. På sikt vil du spare tid og få bedre eksamensresultater. 

 
 

3: Delta i kollokviegruppe 

Tre hoder tenker bedre enn ett. Studiegrupper med tre-fem personer kan være en god måte å lære på. Diskutér fag før og etter forelesning og kom gjennom pensum på en morsom og lærerik måte. 

 

LES OGSÅ: Slik lykkes man med gruppearbeidet

 

4: Tenk helse  

Tren regelmessig, prøv å holde en god døgnrytme og prøv å spise sunn mat. Det gir overskudd, og du klarer lettere å konsentrere deg. 
 

Klikk her for å leve mer om helse og livsstil

 

5: Engasjer deg 

Vær en aktiv student! Se om du finner en studentforening som passer for deg. Her møter du engasjerte og sosiale medstudenter. Dessuten får du erfaringer som kan være nyttige senere i livet. 

 
 

6: Les pensum

Strukturér studiehverdagen. Forsøk å få oversikt over pensum, og sørg for å ha tilgang på pensumbøkene. Kjøp de sentrale bøkene og kompendier. Bøker du har mindre bruk for, kan ofte lånes på biblioteket. Sørg for å ha system i papirene og sorter dem gjerne i permer. Det vil du være glad for når du skal begynne repetisjonen til eksamen. 


 
 

7: Snakk med veteranstudentene 

Fjellvettreglene sier at du skal høre på erfarne fjellfolk. Det samme gjelder for studielivet. Snakk med eldre studenter eller folk som har gått på skolen tidligere. De har erfaringer som du ofte kan ha nytte av. 

 
 

8: Søk deltidsjobb  

Studielånet gir deg ikke all verdens å rutte med, og en ekstrainntekt kan være kjærkommen. Gjennom en deltidsjobb får du også arbeidserfaring som kommer godt med senere. Kanskje er det nettopp denne arbeidsgiveren du ender opp hos etter studietiden. Husk samtidig å ikke påta deg så mye jobb at det går ut over studiene. 

 

Klikk her for å se ledige deltidsjobber

 

9: Gå på fest  

Studietiden er for mange den beste og frieste tiden i livet. Bruk muligheten til å gå på fest og vær sosial med studievenner. Går dere ut på studentpuber, er som regel også prisene til å leve med. 

 
 

10: Bruk studentrabatter

Sjekk hvor du kan få rabatt som student. Ved å vise studentlegitimasjonen kan du mange ganger spare mellom 10 og 50 prosent. 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge