Sosialisering, lærdom, nye bekjentskaper og tidsfordriv, det finnes mange grunner til å ta et hobbykurs. Stina Persson (27) lagde forlovelsesringer til seg og kjæresten.

- Jeg er veldig glad i smykker og hadde lyst til å lære hvordan de blir til, forteller Stina. Kjæresten min og jeg hadde snakket om å forlove oss og jeg ønsket å lage egne ringer for å gjøre de unike og personlige.

27-åringen forteller at hun lenge har hatt lyst til å delta på et hobbykurs, men at tiden ikke har strukket til. Nå da studentlivet var over hadde hun endelig mulighet til å gjøre noe utenfor lesesalen.

Stina meldte seg på et gullsmedkurs som gikk over en helg, der hun og de andre deltakerne lærte forskjellige måter å jobbe med sølv på.

- Vi ble vist hvordan vi kunne forme materialet til en ring,  inngravering av mønster og hvordan vi kunne polere sølvet.

- Etter kurset forstod jeg virkelig hvorfor smykker er dyrt, det er kjempevanskelig arbeid og man må være utrolig nøye, forteller hun.


Mest kvinner

Inger Kristiansen i Hobby Import Sør arrangerer ulike hobbykurs, i hovedsak lære om glass og perler.

- Vi holder kurs både for bedrifter og enkeltpersoner. I tillegg tar vi imot utdrikningslag som kommer til oss for spesialtilpassede kurs der de kan lære seg noe nytt på en dag, sier Kristiansen.


Hoveddelen av kursdeltakerne hos Hobby Import Sør er kvinner i alle aldersgrupper og det er mange forskjellige grunner til hvorfor de melder seg på.

- Noen tar grunnkurs for å lære seg en ny hobby, andre tar videregående kurs for å få mer inspirasjon og komme et skritt videre innen hobbyen sin.

-  På kursene treffer man likesinnede og får derfor mye inspirasjon av hverandre, dette er nok et trekkplaster for mange.

Selv om de tradisjonelle hobbykursene ofte tiltrekker seg mest kvinner, finnes det i følge Kursagenten mange tilbud også til gutter. Bruk og stell av motorsag, lafting og IT-kurs er eksempler på kurs der det er et overtall av mannlige deltakere, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Psykedelisk terapi som behandling mot psykiske lidelser

 


Lærdom og produkt

Selv om Stina i utgangspunktet meldte seg på smykkekurs for å lære seg en ny hobby, var det sosiale også en del av pakken.

- Jeg deltok sammen med en venninne, så det var en kombinasjon av at vi ønsket å gjøre noe gøy sammen og lære oss noe nytt. Det var også en positiv overraskelse at alle deltakerne var jenter på min egen alder.


- Det krevde ingen forkunnskaper for å delta, og man fikk la sin egen kreativitet blomstre. Jeg har alltid fått høre at jeg ikke er en kreativ person, men det fikk jeg motbevist på kurset, ler 27-åringen

- Vil du anbefale andre å melde seg på et lignende kurs?

- Ja, absolutt, jeg hadde stort utbytte av kurset. Det er gøy å lære seg noe nytt og man sitter igjen med et unikt produkt i ettertid. I tillegg ble min kommende mann både overrasket og glad, avslutter hun.

LES OGSÅ: Karrieretips, deltidsjobb og sommerjobb med Karrieresenteret til UiO - Studentopplysningen #28

 

Lær i eventyrlige omgivelser

Det finnes mange muligheter for dem som ønsker å lære seg en ny hobby, og noen arrangører tilbyr pakkeløsninger med kombinert hobbykurs og ferietur.

Elisabeth Endsjø startet først sin kursvirksomhet Kaleidos på Nesodden, men har de siste fire årene holdt kursene på klosteret  ilConvento i Umbria, Italia. Her tilbys alt fra skrivekurs til meditasjon i italiensk idyll.

- Vi har deltakere i alle aldergrupper, men det er flest enslige personer som kommer, forteller hun og legger til at mange velger en slik tur for å møte andre på et område der man har felles interesser.


- Kursene våre er for dem som ønsker en opplevelse samtidig som man praktiserer en ny eller allerede tillært hobby.

Morsomme hobbykurs du kan ta i Norge


Scrapping

Smykkelaging

Slektsgransking

Lafting

Perlekurs

Kake-og blomsterdekorasjon

Forfatterkurs

Sykurs

Malekurs

Bruk og stell av motorsag

Se Kursagenten for en oversikt over hobbykurs i Norge