Fem utenlandske studenter ved Høgskolen i Telemark vil vise hva de syns om nordmenns holdninger til mat. I hele høst har de levd på mat fra containere utenfor matforretninger.

Norske butikker kaster 50 000 tonn mat i året på grunn av utløpt holdbarhetsdato, skriver NRK. Holdningen blant nordmenn sjokkerer studentene.

– Vi vil vise at det å kaste så god mat er meningsløst, sier Marek Styblo fra Tsjekkia.

Studentene forteller til NRK at de i løpet av én kveld fant mat for 2500 kroner, og de tror mange ville spist denne maten om de fikk kjøpt den på tilbud.

– Målet er å vise at vestlige land er så rike at de tillater seg å kaste god mat. Vi vil forsøke å få kolonialene til å selge denne maten til reduserte priser i stedet for å kaste den.

 

Gratis lunsj

– Det er så urettferdig å se all den maten som blir kasta når vi vet at så mange sulter, sier Andrea Casado Cabrera fra Spania.

Denne uken serverte de fem engasjerte studentene gratis lunsj til sine medelever - rett fra søpla. Og ingen av gjestene hadde noe å utsette på matvarene, som bestod av alt fra kjeks til grønnsaker.

– Det var veldig godt, og det var ikke noe galt med denne maten til tross for at den har gått ut på dato, sier Julie Tangen og roser medstudentene for innsatsen.

– Det er fint at de viser at mye mat går til spille. Dette er jo mat som kunne vært gitt til folk som trenger det. De får fram et godt budskap.

 

Viktig fokus

Informasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland støtter også opp om studentenes engasjement.

– De setter fokus på en viktig problemstilling i dagligvarebransjen og norske forbrukere. For det kastes faktisk fra bare våre butikker 20 000 tonn med nyttbart matavfall hvert eneste år.

Fort å hindre at så mye mat går i søpla har NorgesGruppen opprettet en Matsentral i fellesskap med Kirkens Bymisjon. Den skal bidra til at mat som er fullt brukbar ikke kastes, men går til mennesker som har glede av den.

- Dette er både et moralsk, miljømessig og økonomisk problem som vi har veldig sterkt fokus på, og som vi ønsker å få gjort noe med, sier Søyland til NRK.

Kilde: NRK