Stadig mer litteratur blir tilgjengelig på lesebrett. Men den fysiske boka har fortsatt nok nytteverdi til å holde på studentene.
2011 er spådd å bli lesebrettenes år, og med det også året hvor mange bøker går fra det tradisjonelle papirformatet over til web. Diskusjonene rundt hva dette vil bety for det opprinnelige formatet er mange, og i en svensk/norsk undersøkelse utført av Novas Opinion og Svensk Bokhandel, kommer det frem at hele 85 prosent av de spurte, fremdeles foretrekker det såkalt fysiske formatet over nettbrett-versjoner som tilbys av blant annet iPad og Kindle.
Førsteamanuensis ved NTNU John Brumo har fulgt utviklingen nøye over flere år, og mener at årsakene til at det fysiske bokformatet fremdeles triumferer over web, er mange.
- Det gir kulturell kapital å ha ei fin bokhylle, sier John Brumo. Han lar øynene gli over sine egne hyllemetere med bøker. Store mengder faglitteratur er utstilt på kontoret hans.
For han ligger det betydelig verdi i å kunne ta og kjenne på boka.
- Mange bøker har som funksjon å vise at dette er et kulturelt hjem. Det går man glipp av med lesebrett.Boka er ikke død, presiserer han.
Lite bekymret
Brumo har fulgt e-bøkenes utvikling med stor interesse. I det siste gjennom sin egen iPad, som han nå leser Karl Ove Knausgård på.
Brumo siterer forskning som viser at nordmenn leser like mange papirbøker nå som før, om ikke mer. Men hans personlige erfaring tilsier at e-bøkene vil spise stadig mer av markedet. Han utbroderer hvorfor.
- Apparater som iPad og Kindle kan lagre enormt med informasjon, er lette å transportere, og kan integrere tekst, bilde og lyd, forklarer han.
- Jeg ville vært svett hvis jeg jobbet i en bokhandel nå, legger han til.
På NTNUs bokhandler står barnebøker, filosofipensum og biografien til Max Manus side ved side. Betjeningen er lite bekymret for synkende interesse for papirbøker. Salget har gått noe ned, men det er ingen brå kurve. "Karin", som jobber bak kassen, forteller at alle er spente på fremtiden.
- Vi må tilpasse oss konkurransen fra e-bøkene. Etter hvert kommer vi også kanskje til å selge de?
Salg av digitale bøker |
✔Novas Opinion og Svensk Bokhandel har gjort en spørreundersøkelse om svenskenes innstilling til digitale bøker. Basert på svar fra mennesker som leser minst en bok i året, viser undersøkelsen at knapt en av ti, åtte prosent, har lest en digital bok i det siste. ✔Knapt to prosent har kjøpt en digital e-bok eller en digital lydbok i løpet av det siste året. 78 prosent av de spurte hadde kjøpt en bok i en fysisk butikk, 53 prosent hadde handlet på nettet og 28 prosent hadde kjøpt igjennom en bokklubb. ✔85 prosent velger å lese en vanlig bok. 44 prosent hører gjerne på en digital lydbok, mens 13 prosent gjerne ville lese på en digital plattform. . ✔Undersøkelsen baserte seg på intervjuer med 1000 svensker fra 18 år og oppover. Kilde: Novas Opinion LES OGSÅ: Får ikke sove - søvnproblemer og søvnvansker som student
|
Viktig med noe ekte
I butikken møter vi Signe, som er ei blid jente på utkikk etter pensum. På spørsmål om hun har en favorittbok, synes hun det er vanskelig å velge mellom Ernest Hemingway, Jrr. tolkienTolkien og Søren Aabye Kierkegaard. Hun har alle har med seg i vesken, og leser de i ledige øyeblikk.
- E-bøkene vil kanskje ta over etter hvert, men jeg kommer ikke til å kjøpe en iPad før det blir påbudt. Jeg er ikke så teknisk av meg, sier hun smilende. Hun viser stolt frem Begrepet Angst av Kierkegaard.
Ingrid er en annen student vi møter på bibloteket, hun er på utkikk etter bøker. Selv er hun tilhenger av Fantasy-sjangeren, og forteller fornøyd at hun har lest alle bøkene om Narnia og Harry Potter.
På spørsmål om hun foretrekker lesbrett eller bok, er hun ikke i tvil.
- Jeg tror ikke papirbøkene vil dø ut. Det er viktig å holde noe ekte i hendene, mener hun.
Cool tool
Brumo ser mange fordeler med papirbøker. Han mener det er vanskelig å holde konsentrasjonen oppe når man leser på nettbrett.
- Facebook er jo bare et klikk unna. De som leser e-bøker merker medienes kamp om oppmerksomheten tydelig, forklarer han.
Foreløpig er e-bøker, i motsetning til papirbøker, ikke momsfritatt. I tillegg har norske forlag – som har eierinteresser i bokhandlene – vært lite villige til å gi ut bøker i elektronisk form. Apple selger e-bøker gjennom sin nettbutikk, men tar 30 prosent av all omsetning. Alt dette gjør at det er et relativt beskjedent utvalg av norsk litteratur i elektronisk form.
Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen har til og med uttalt at e-bøker ikke får mer enn ti prosent av det totale norske bokmarkedet innen fem år. Brumo mener likevel at salget av fysiske bøker vil falle. Omtrent som da digital musikk presset ned salget av CD-plater.
Helt tilbake i 2008 skrev Brumo en kronikk om e-bøker.
«Kampen om å lage en «iPod» for e-boka er i gang. Når e-bokleseren blir et «cool tool», har e-boka stor sjanse for å bli allemannseie.» I dag kan han konstatere at historien gav ham rett.
LES OGSÅ: Avstandsforhold - hvordan få et avstandsforhold til å fungere?
Fakta om e-bøker |
✔Den store amerikanske nettbutikken Amazon selger nå tre ganger så mange e-bøker som bøker med stiv perm. ✔Norske forlag har meldt at det vil bli liten prisforskjell mellom papirbøker og e-bøker. I andre land er elektronisk litteratur vesentlig billigere. ✔Kulturministeren har stilt seg positiv til en lov som vil sikre en minstepris på bøker. E-bøker vil bli omfattet av loven.
|