(StudentTorget.no): 

Etter en hel sommer uten å ha ofret studiene en eneste tanke, kan overgangen fra feriemodus til studiehverdag være tøff.

Marianne Klever Næss er leder for Studentrådgivningen i Østfold, og hun kan fortelle at overgangen fra ferie til jobb -eller studiehverdag kan oppleves vanskelig for mange.

– Det handler vel mest om at vi etter en lang ferie har vent oss til å ha late og gode dager uten den vanlige strukturen, sove lenge, oppleve nye steder og være sammen med familien eller andre mennesker. For mange studenter er ferie også forbundet med jobbing. Det betyr selvfølgelig struktur, plikter og antakelig færre sene frokoster enn når man har helt fri. Men det er allikevel noe annet enn studier, forelesninger, gruppearbeid og liknende aktiviteter som preger studiehverdagen. Derfor kan nok overgangen være stor, sier hun.

Likevel erfarer Klever Næss at studentene uttrykker en positivitet ved å starte det nye studieåret, og hun tror de aller fleste fort kommer inn i et godt spor og er klare for studiene igjen.

 

 

– Min erfaring er at de fleste studenter jeg kjenner, gleder seg til å komme i gang igjen. Det er noe forfriskende og spennende over et nytt studieår med nye muligheter, nye medstudenter og mange spennende arrangementer.

Hun tenker at det kan være flere grunner til at det kan lønne seg å omstille tankegangen ganske raskt etter studiestart.

– Krav til gruppedeltakelse, innleveringer, fremlegg og så videre, gjør at man må skifte modus ganske snart. En myk overgang til struktur og studiehverdag vil nok for de fleste innebære at de kommer i gang, sier rådgiveren.


 

Ikke for sent

Studiestart betyr for mange to uker med vill festing i Fadderukene. Kan de sosiale arrangementene bidra til en mykere studiestart i en overgangsfase hvor man kanskje kjenner seg trett, sliten og lite motivert?

– Fadderukene er viktige for både nye og eldre studenters sosiale start på studieåret, og den er hyggelig, viktig og nyttig for veldig mange. Men samtidig er jeg skeptisk til fadderarrangementer som i altfor stor grad preges av festing og høyt alkoholbruk. 

Dette kan fungere ekskluderende overfor ganske mange studenter. Og dermed kan fadderarrangementene virke mot sin egen hensikt; å være inkluderende og sosialiserende, sier Klever Næss.

Rådgiveren tror det kan få uvelkomne konsekvenser om man er for lenge i feriemodus.

 

Rådgiverens beste tips

 

✔ Skaff deg en oversikt over forelesninger, pensum og viktige datoer (innleveringer, oppmeldinger).

✔ Lag en arbeids-/leseplan.

✔ Skriv egne notater fra det du leser og systematiser disse.

✔ Gå på forelesninger og ta notater underveis.

✔ Sørg for å ha orden i notatene dine.

✔ Delta på kurs og grupper.

✔ Ta kontakt med rådgivere, faglærere eller andre hvis det stopper opp.

✔ Ikke ”sett livet ditt på vent” men sørg for å være med på eller gjøre ting som gir deg energi og glede. Å trives er viktig for å mestre studiene sine!

 

 

– Skippertak og dårlige resultater tenker jeg er aktuelle konsekvenser for en forlenget feriemodus. Ferien er et godt utgangspunkt for oppsamling av krefter til studiene begynner igjen, men det er også minst like viktig å ha en klar innstilling på å legge fullt fokus på studiene når de begynner igjen for å unngå ulemper som dette, sier Holtlien, og forklarer at hun gjør dette ved å legge seg inn gode rutiner i forhold til trening og en sunn livsstil.

Men er det så avgjørende å skifte modus så snart studieåret har begynt, eller kan man ta det rolig enn så lenge?

– Å ha full konsentrasjon på studiene er både flott og bra, men det er utrolig viktig å ikke brenne opp alt du har av energi med engang. Gjør du det vil muligheten for å komme inn i en ond sirkel økes, og du vil igjen sitte der med skippertak og resultat som kanskje ikke var helt ønskelige. Klarer du å balansere studiene og fritiden på en fornuftig måte tror jeg de fleste vil komme langt, avslutter hun.