(StudentTorget.no): 

Drømmer du om en fremtid og karriere innen mote, men er usikker på hvilke studiemuligheter som finnes? Mulighetene for slike studier øker dersom man reiser til større mote-byer som London, Paris og New York. Men det finnes også slike studier her hjemme og i våre naboland.
 
Her er en liste over noen aktuelle studier i Norge og Danmark som kan være verdt å sjekke ut.
 
 

School of Fashion Industry – SoFI

 
SoFI tilbyr en yrkesrettet moteutdanning som Motekonsulent, som kan tas fulltid på ett semester (dagtid) eller deltid på to semester (kveldstid). Studiet gir deg mulighet til å jobbe innen for mange ulike områder i moteindustrien. Du vil tilegne deg en solid utdanning med juridisk kompetanse, grunnleggende bedriftsøkonomi, markedsføring og forretningsvirksomhet; alt relatert til mote. Gjennom studiet vil du utvikle din egen portefølje som kan brukes når du skal søke jobber. Studiet består av både kreative, teoretiske og praktiske deler i tillegg til at man får møte industrien gjennom å dra på ekskursjoner og delta på foredrag og workshops.
 
Etter endt studie har du mulighet å jobbe blant annet som stylist med privatpersoner, fotografer, catwalk og magasiner, som assistent eller medarbeider for designere og moteredaktører, og arbeide i PR-byrå, i motemagasiner og andre steder hvor det er viktig med profesjonell kompetanse innen mote. 
 
 

NKI Nettstudier

Med nettstudier har du friheten og muligheten til å studere hvor du vil. NKI Nettstudier tilbyr ett av de få moterelaterte studiene som per dags dato finnes i Norge. Studiet heter Moter og Styling, og er for deg som er interessert i klær, hår, makeup og tilbehør. Utdanningen egner seg for deg som ønsker en jobb som kleskonsulent. Her lærer du om å matche kroppsformer og klær, fargekombinasjoner, materialer, ulike klesstiler og ulike stylistoppgaver.
 
Dette er en yrkesrettet utdanning som ikke gir studiepoeng. Studiet er beregnet til å fullføres på 5 måneder, men kan forlenges inntil 18 måneder. 
 
 
 

ImageAkademiet

 
Her har du muligheten til å utdanne deg som Motekonsulent på ett år. Med denne utdanningen kan du jobbe praktisk med garderobeplanlegging, farge- og stilanalyser, fashionstyling og fotoshoots i tillegg til mer kreativt arbeid med blant annet mood-boards og moteillustrasjon. Skolen har høyt fokus på å vise deg hvilke muligheter du har ved endt studie gjennom å arrangere ekskursjoner og workshops. Gjennom året vil du også få mulighet til å gjennomføre en motemesse og bli utplassert for praktisk erfaring.
 
 
 

Fashion Design Akademiet

 
På dette private akademiet i København kan du få en utdanning som Klesdesigner, og få muligheten til å jobbe profesjonelt med design. Det er en yrkesfaglig karriere som vil gjøre det klar for kles- og motebransjen både nasjonalt og internasjonal. Utdanningen gir deg på 2 år kompetansen som vil gjøre deg klar til å jobbe som designer som ansatt i et selskap eller som selvstendig designer. Akademiet er svært opptatt av å ha profesjonelle og erfarne lærere, moderne utstyr og fasiliteter slik at du som student vil bli inspirert og forbered på en profesjonell karriere.
 
Fullført studie gir 120 studiepoeng, og gir deg rett til støtte fra Lånekassen.
 
 
 

Københavns Mode- og Design Skole

 
Københavns Mode- og Design Skole tilbyr også en utdanning som Klesdesigner gjennom et 2-årig program som gir 120 studiepoeng. Gjennom det første året er det fokus på å utvikle de grunnleggende prinsippene som tegning, mote illustrasjon, trend og konseptutvikling, mønsterkonstruksjon, søm, modulasjon og drapering. Tre designprosjekter med presentasjonsmateriale skal gjennomføres. På det andre året jobbes det med mere avanserte metoder og året er mer business orientert. Her får du muligheten til å utvikle og forbedre din personlige stil. 
 
 
 Skribent bio

Denne artikkelen er skrevet av Susanne Fagervik, som er moteblogger for  nettbutikken miinto.no

 

 
 
Å velge studie er ikke noe enkel oppgave og dette er bare et lite utvalg av aktuelle studier for deg dersom du ønsker en karriere innenfor mote og design. Ønsker du å studere utenfor Norge og Norden øker dine muligheter betraktelig. Undersøk mer på Studievalg.no og Ansa for mer hjelp og informasjon. Lykke til!
 
 

LES OGSÅ: Linn Therese studerer motefotografi i London