Store og små, krystaller eller blå?

Det er som å være i en stor godtebutikk når man tripper rundt med posen og plukker perler, her er det et enormt utvalg i godsakene!
Jeg har vært heldig å få tilbringe en helaften i den koselige nisjebutikken Perlehuset i Trondheim.

Marit og Astrid tar vel imot meg og de andre som skal være med på perlekurs. Med tusenvis av små perler, to store hjerter og et langbord har de satt kvelden!

De to damene har lenge drevet med perler, men tok over butikken i april 2007.  Siden det har de hatt mye å henge fingrene i! De arrangere kurskvelder annenhver uke og etter ønske. Alt fra barnebursdag til utdrikkningslag har funnet sted på bakrommet. Denne kvelden er det åtte ivrige damer og jenter som tar fatt på perlene. Det er noen tunge sukk til å begynne med. ”Hjelp! Det her går it sjø, det går it!”. Men vi får god hjelp fra ekspertisen, og etter hvert går det lettere.

Marit forteller at de nettopp har vært i Praha og kjøpt inn nye perler. De aller fleste kommer nemlig derfra, mens noen må bestilles fra USA.


At makramé har vært i slaget i sommer er noe alle har fått med seg, og noe disse damene har fått merke på trafikken i butikken. Til og med tenåringsgutta har tatt turen innom for å få laget seg egne kjeder og armbånd. Og etter at studentene begynte å strømme til byen fra nord og sør har etterspørselen blitt enda større. Astrid forteller at de har utvidet trenden ved å bruke sateng og bomullstråd i stedet for den grove hampen, noe som har blitt veldig populært i Trondheim. Ved å bruke en annen teknikk, med tynn tråd i midten, kan man også få brukt perler med mindre hull, som ikke passer til den tykke hampen. Dette tipser hun stolt alle tilflyttede studenter og andre som kommer innom om.

”Næh! Har du sett, sjå kor fint det bli!”. Etter et par timer i dyp konsentrasjon begynner de fleste å bli ferdig med det første smykket. Alle virker fornøyd med arbeidet sitt, og etter hva jeg kunne se, så skulle man ikke tro det var første gangen disse jentene hadde jobbet med perler. Marit må nesten jage oss opp fra langbordet og ut i butikken, der hun har dekket til kaffe og kake.Etter et lite avbrekk er det klart for å lage smykke nummer to. Så vi kaster oss over perlene på ny. Det går mye lettere nå som teknikken sitter i fingrene. Med god hjelp, riktig utstyr og masse iver har alle klart å bli ferdig med to flotte smykker i løpet av det fire timer lange kurset. Ett armbånd og et kjede er kveldens resultat.

Studentrabatt hos Perlehuset

Perlehuset gir 50 kr avslag til studenter på perlekurs ordinær pris er kr 300,-. I tillegg til at studenter får 25% av det man kjøper med seg på kurskvelden. Husk studentbevis!